Det började med att chefen stal ett äpple

Novell av Kalle Holmqvist

Onsdag

När var det verkligheten började falla samman? Jag tror att det var när rektorn/chefen gick ner till köket, glodde girigt på fruktkorgen, dräglade lite och snodde ett äpple. Jag såg det inte själv, men Monika har berättat.

Ledningen har sagt att personalen inte får äta av frukten. Och barnen får ta högst två om dagen. För frukt kostar faktiskt pengar. Men chefen kom ner och stal ett äpple.

Torsdag

Jag fick jobba över till 17.25 eftersom alla bilar var sena. Kommunen har outsourcat färdtjänsten. Det billigaste taxibolaget var inte det bästa.

Fredag

Jag undrar om chefen ens ville ha det där äpplet. Han kanske bara tog det för att visa att han kunde. Regler är till för att de som bestämmer reglerna ska kunna bryta mot dem.

Måndag

På förmiddagen tränade vi siffror. Alla färdtjänstbilar kom i tid!

Tisdag

Tre sjuka i dag. E:s bil dök aldrig upp. När Anna-Lisa ringde taxibolaget sa de att körningen var avbokad. Av vem? fråg-ade Anna-Lisa. Då skickade de en ny bil.

Måndag

Bra dag i dag. Vi plockade löv i skogen. Inga sjuka.

I autismbranschen mejslas personalstyrkan fram enligt en darwinistisk metod. Man tar in nästan vem som helst. De flesta slutar ganska snabbt. Vi som blir kvar har visat att vi är kvalificerade

Torsdag

På vår särskola arbetar 15 män och 11 kvinnor. Av eleverna är 17 pojkar och 3 flickor. Vi tar in barn med autismdiagnos, och det är mest pojkar som får en sån.

Jag har ingen utbildning. I autismbranschen mejslas personalstyrkan fram enligt en darwinistisk metod. Man tar in nästan vem som helst. De flesta slutar ganska snabbt. Vi som blir kvar har visat att vi är kvalificerade.

Måndag

Fyra sjuka. Inga vikarier.

På måndagsmötet berättade chefen att vi ska anställa en marknadsförare, som ska locka fler föräldrar att välja vår skola. Konkurrenterna är andra särskolor, som också ägs av kommunen.

Tisdag

Vi säger aldrig barnens namn när vi är ute på skolgården bland normaleleverna och normalpersonalen. Det är på grund av sekretessen. I stället benämner vi dem med initialer. Vi har två elever med förnamn som börjar på A. Därför kallar vi den ena för Stor-A och den andra för Lill-A.

Joakim som är ny trodde först att vi pratade om bajs. För han arbetade med gamlingar förut och där gjorde de toalettbesökslistor. Stort A är mycket avföring och litet A är lite avföring.

Vi på särskolan tycker generellt att folk som arbetar i äldreomsorgen är lite fjompiga.

Torsdag

Tre sjuka i dag, men det gjorde inte så mycket för det var fyra elever borta.

På kvällen upptäckte jag två grå hårstrån i skägget. Jag ryckte bort dem med pincett.

Onsdag

Det gamla städförrådet ska bli ett fritidsrum.

– Vi kan köpa en bilbana dit! sa John. Både T och O älskar ju bilar!

– Bra idé, sa Carlos. Man tränar finmotoriken genom att bygga ihop saker, lade han till eftersom han har läst två terminer pedagogik.

– Det är viktigt att barn får ha roligt, sa Johannes eftersom han har en masterexamen i idéhistoria.

Torsdag

Bråk mellan två av våra och normaleleverna i dag. Får man heja på sina egna?

Fredag

Vi fick inte gå till leksaksaffären och köpa en bilbana för 400 spänn. Kommunen har nämligen upphandlat inköpen. Man ska inte slösa pengar. Budgetansvarsfullt är att beställa en bilbana hos vår leverantör Playmate Trading. Där kostar den billigaste 1299 kronor. Så nu får barnen titta på Rorri racerbil på Youtube i stället.

Måndag

Det snöade. Anna-Lisa har tagit med sig sin sons gamla lego till fritidsrummet.

Torsdag

På idrotten spelade vi innebandy. Sen hade vi fri lek. Jag och Johannes och T och L låtsades att vi var varulvar. Det såg förstås roligt ut med två halvfeta vuxna karlar och två helfeta 10-åriga pojkar som jagade varandra över det hala golvet. Monika och Roffe stod bredvid och skrattade och hejade.

Jag vände mig om och såg på L. Hela hans ansikte tjöt av glädje. Det är sällan man ser autister så där genuint lyckliga. Jag tänkte att detta är min plats i livet och att jag kan vara nöjd med det.

Måndag

Tre sjuka. Vi fick ställa in sångstunden.

Barnens föräldrar verkar inte bry sig. Det viktigaste är väl att kommunalskatten inte behöver höjas med 0,0000002 öre.

Fredag

I morse bytte jag till fel tunnelbanelinje vid Slussen. Jag hann fram i tid ändå.

På kvällen gick jag på Söderkällaren. Jag hånglade lite med killen från i söndags. Han sa att jag verkade frånvarande. Jag sa att problemet snarare var att jag var närvarande.

Måndag

Rektorn för normalskolan som vår särskola är ett bihang till har mailat att man inte får titta på filmklipp som bryter mot svensk/europeisk upphovsrättslagstiftning.

– Jo, det är på allvar, sa chefen. Vi ska lära barnen att följa lagen.

– Men vi använder ju Youtube i undervisningen, försökte Kenta. På musiken till exempel.

– Nu måste vi gå vidare med dagordningen, sa chefen. På musiken kanske Youtube behövs. Man får ha lite sunt förnuft.

Så lika viktigt som att det finns regler, lika viktigt är det att vi inte följer reglerna. ”Ty statens upplösande ger sig företrädesvis till känna däri att allt försiggår på annat sätt än lagarna” (Hegel).

Tisdag

M har en muskelsjukdom som gör att han måste ha ett speciellt bilbälte. Annars riskerar han att strypas när han får ett anfall. Men i dag kom M hit i en bil med vanliga bälten. Veronika försökte förklara för chauffören, men han ryckte bara på axlarna.

Jag gick in till chefen, som lovade att framföra synpunkten till taxibolaget. Mer än så gick inte att göra. Det är kommunen som upphandlar.

– Men det är allvar. Han kan dö om han åker utan sitt bälte, sa jag.

– Det är bra att du säger till, svarade chefen med stigande irritation.

Onsdag

På eftermiddagen kom en taxi utan specialbälte till M. Birgitta ringde hans pappa, som fick ta ledigt från jobbet för att hämta honom.

Jag mailade chefen, lillchefen och samordnaren och förklarade att det är livsfarligt för M att åka utan specialbälte. En timme senare gick det ut ett mail om att man inte ska vända sig till chefer med enskilda frågor, utan vänta till nästa måndagsmöte.

Måndag

Nästan fulltalig personalstyrka i dag.

Onsdag

När jag kom hem låg det ett orangefärgat kuvert från staten på hallmattan. Det stod att när jag blir gammal ska jag betala pengar till regeringen i pension. Mina poäng på SJ-kortet då? Nej, det gick inte så bra där heller. Jag hade fått minuspoäng för att jag var tjock och ska få extra dyra biljetter. Samt serveras kallt kaffe i bistrovagnen.

Måndag

På eftermiddagen åt vi skorpor och ritade. Jag har världens bästa jobb.

Bildlektionen inställd på grund av personalbrist. Musiken inställd på grund av skrikande elever (på grund av personalbrist). Idrotten uppskjuten, sen inställd.

Tisdag

Kommundirektören skrev på Twitter att han hatar alla äckliga cp-barn och mongos som saboterar budgetbalansen. Nej, jag skojade, det skrev han förstås inte. Det heter ju faktiskt funktionsnedsatt nu för tiden.

Onsdag

Snön har regnat bort. Den sista färdtjänstbilen dök upp 17.42. Europaparlamentet antog en resolution om att alla utvecklingsstörda som snubblar måste betala upphovsrättsböter till Walt Disney.

Måndag

Bildlektionen inställd på grund av personalbrist. Musiken inställd på grund av skrikande elever (på grund av personalbrist). Idrotten uppskjuten, sen inställd.

Tisdag

Inbillningsministern blev intervjuad i Morgonekot och sa att alla har rätt till en bra skolgång.

Torsdag

Extra nyhetssändning från Ekot. EU-kommissionen har bestämt att det ska bli straffskatt på att vara tjock och fattig.

– Gud vad orättvist, sa Vanessa när vi diskuterade saken på jobbet.

– Sluta! Vi måste vara med i Europa, annars blir det krig. Ni unga förstår inte. Innan Europa var enat var det alltid krig. Dessutom var det olagligt att resa. Man fick bara åka till Säffle, sa Jörgen.

Birgitta invände att hon hade varit på Mallorca 1985, men Jörgen sa att Mallorca inte räknades.

Måndag

Snön har kommit tillbaka. Det är jättefint ute.

Onsdag

Sångstund med förskoleklassen på förmiddagen. Vi sjöng ”Blå, blå, blå är mössan på mitt huvud” och ”Lille katt”.

Torsdag

Jobbigt på skolgården. Tre ekonomer från kommunkontoret hade åkt hit för att kasta snöboll på våra barn. Ekonomerna låg i bakhåll bakom normalernas klätterställning. En av dem hade blandat grus i sina snöbollar. V fick en snöboll i pannan och började blöda. Han som hade träffat V gjorde high-five med sina kollegor.

Vi gick in med barnen och låste dörrarna.

– Det borde inte vara så här, sa Carlos.

Ingen svarade.

Ekonomerna åkte lyckligtvis tillbaka innan färdtjänst-
bilarna började komma.

Måndag

EU-kommissionen har blockat mig på Snapchat.

Fredag

Vi åt popcorn och tittade på Skönheten och odjuret. Johannes hade laddat ner den. Skönt med helg.

Torsdag

Utbildningsnämnden har meddelat att vi måste offra tre barn till Oden. Det är en del av kommunens förnyelsearbete. Barnen ska hängas i eken som står bakom parkeringen. Vi fick välja själva vilka tre det skulle bli.

Monika röstade på L, men Roffe tyckte att vi skulle ta någon som hade syskon. Då vore det lite mindre hemskt för föräldrarna.

Till slut bestämde vi oss för att dra lott.

– Måste vi göra det här? Kan vi inte bara låta bli? suckade Marianne.

Men så enkelt är det förstås inte.

Ur arkivet, KLASS nr 1-2018