Film: Push

Recension av Fernando Morén

Regi: Fredrik Gertten Medverkande: Leilani Farha, Joseph Stiglitz, Saskia Sassen, Roberto Saviani

Varför har bostadsmarknaderna på så många håll i västvärlden blivit mer och mer dysfunktionella med bostadsbrist, trångboddhet och chockhöjningar av hyror som följd? Det här och mer försöker dokumentären med det passande namnet PUSH skapad av Fredrik Gertten besvara. Passande eftersom den visar hur människor pushas, det vill säga motas bort, från sina hem som ett resultat av profitjakt från multinationella fastighetsjättar.

I dokumentären får vi följa Leilani Farha, specialrapportör för FN vars uppdrag är att undersöka hur väl stater uppfyller sina skyldigheter vad gäller att säkra sina medborgares rätt till bostad. Hon reser till Sverige där hon får veta att fastighetsjättar som Blackstone köper upp fastigheter och genomför lyxrenoveringar för att kunna chockhöja hyrorna. Hon reser till Kanada där hyresgäster genomför hyresstrejker för att få sina hyresvärdar att se till så att lägenheterna inte är kalla, att vatten och el fungerar som det ska och laga trasiga fönster – helt grundläggande saker med andra ord. Hon reser också till Italien där lyxvåningar byggs på parkmark, lägenheter som få har råd med, på en yta som tidigare var gemensam.

PUSH belyser ett viktigt problem, vad som lett dit, men också att det finns många som kämpar emot denna utveckling. Med nedslag i många olika länder så vänder den de multinationella jättarnas styrka emot dem – förmågan att nå ut över nationsgränser! Även motståndet är globalt.

Ur KLASS nr 4-2019