Nr 4-2019

Årets sista nummer blir också det största vi tryckt. 48 fullmatade sidor och på omslaget, Sonja Åkesson, poeten som skrev klassgränserna svidande tydliga. Det är sista numret i femte årgången av KLASS och nästa år går vi alltså in i sjätte årgången med Sveriges enda tidskrift som lyfter arbetarlitteratur och litteratur med klassperspektiv.

Som alltid försöker vi ha en bredd, ett djup och en utblick. Detta nummer har klassklyftor och klassresor blivit ett tema. Vi har essän om poeten Sonja Åkesson, skriven av Crister Enander som bland annat berättar om den förvirring som hennes dikter i början gav upphov till i det litterära etablissemanget och vilken betydelse hon hade för att göra klassgränserna och förtrycket tydliga. Vi har en annan mycket intressant essä om den kvinnliga klassresan, skriven av Pia Karlsson, som är aktuell med en bok på Stockholmia förlag. Pia menar bland annat att klass inte kan förstås uppifrån.

Vi undersöker hur det är klassresa långt ifrån; Beata samtalar med Pravasan Pilly, aktuell med novellsamling om livet i en sydafrikansk stad. Fernando Morén och Helena Gillinger har sett tre aktuella filmer med brutala klassklyftor, PUSHJoker och Sorry we missed you och Maria Hamberg har funderat på vad bildning gör med våra tankar när hon läst Den skötsamme arbetaren av Ronny Ambjörnsson.

Jane Morén har varit på Teater Tribunalen och sett Emil Boss diktsamling Acceleration dramatiseras i en suggestiv föreställning om arbetsvillkor för butiksarbetare i Sverige och vinplantagearbetare i Sydafrika. Jane har också pratat med skrivpedagog Carola Ankarborg, om hennes kärlek till att dyka ner i texter och hennes fascination för skrivhandböcker. Micke Evhammar har skrivit en krönika om sina upplevelser av Thåströms texter.

I Hallå där intervjuar Beata Hansson Jens Liljestrand, aktuell med en biografi om Vilhelm Moberg. Hon har även träffat Mikael Wernström, körledare för en arbetsplatskör.

Till det har vi mycket skönlitterärt material vi är glada att vi fått publicera: noveller av Ann-Sofie Nielsen och Björn Muda, dikter av Anna Ström, Mats Hansson och Ulrika Ahlstrand, en serie av Jöns Lapidus.

Eftersom det är jul snart, har vi i detta nummer också en artikel med lite boktips att köpa och ge bort eller läsa själv.

Som vanligt recenserar vi också ett antal böcker, i detta nummer dessa sex:

Vi, skuggorna-ett Sverige du inte känner till av Ellinor Torp, Leopard förlag

Meteorologen som inte hade hjärta att säga att det skulle bli dåligt väder av Andreas Svanberg, Ekström & Garay förlag

Ett slag till av Rolf Almström, Bokförlaget Mormor

Den korta stund av Lena de Veen, Lil´Lit förlag

Ogjort av Doris Dahlin, Ordfront förlag

Brevbäraren som försvann av Anders Sundelin, Weyler förlag

I redaktionen:
Chefredaktör: Jane Morén
Redaktör: Beata Hansson
Layout: Carola Ankarborg
Mejl till redaktionen: redaktionen(@) tidskriftenklass.se
KLASS utkommer 4 ggr per år
15 mars, 15 juni, 15 sept, 15 dec
KLASS ges ut av Föreningen Arbetarskrivare
KLASS har tidskriftsstöd från Kulturrådet
Bli medlem eller prenumerera: