Nr 4-2017


Nr 4-2017 ute 15 december 2017. 44 sidor.

Chefredaktör Jane Morén
Redaktör Beata Hansson
Grafisk design Carola Ankarborg
Ansvarig utgivare Jenny Wrangborg

I nr 4-2017 reser vi med lastbilschaffis och författare David Ericsson ner på kontinenten. Under resan samtalar de om bland annat vägbibliotek och hur man kombinerar chaufförsjobb och romanskrivande. Vi träffar även poeten och förskolläraren Anamarija Todorov i Bro och pratar bland annat om att skriva på sitt nya språk. En solig höstdag tillbringar vi tillsammans med färgstarka författaren och konstnären Doris Dahlin, aktuell med två nya böcker. Pratar bland annat om kampen, vad den kostat och hur det skulle sett ut utan den. Ni får också träffa Mats Hansson, en av föreningen Arbetarskrivares medlemmar. Han är litteraturvetaren som sedan en tragedi i livet återupptog skrivandet.

I numrets Utblick får vi genom John Swedenmark, uppleva en av Islands mest populära poeter och låtskrivare Bubbi Morthens och läsa några av hans texter. I numrets Essä dyker Rasmus Landström ner i diskussionen om högt och lågt med hjälp av närstudier i Maria Sandels till synes enkla språk. Erling Öhrnell reflekterar över några målningar av konstnären Vera Nilsson. Bernt-Olov Andersson tar oss med i poeten Stig Sjödins fortspår och berättar bland annat om hur han banade ny väg för arbetarlitteraturen.

Vi pratar också med gruppen runt två nystartade humortidskrifter, Halvfart och Ögonlögner, trubaduren Fred Lane bjuder oss på en Gruvkarlsvisa från Norberg, Lena Kallenberg ger oss ett utdrag av sin nya roman ”Min mamma hade många inneboende” och vi publicerar en nyskriven novell av Mija Åhlander. Till det får ni ett uppslag med poesi och fotografi av fotografen och poeten Jörgen Nahm och vi rapporterar från två aktuella uppsättningar Arbetarteater. Sist men inte minst skriver Susanna Alakoski Sista ordet.

I detta nummer recenserar vi också:

Dagsedlar av Stig Dagerman
Sånt händer inte här av Sinclair Lewis
Nyutgåva Slamfarmen av Torgny Karnstedt
Verandarevolutionären av Kjell Eriksson
Nya Norrland av Mats Jonsson
En snickares dagbok av Ola Thorstensen
Dödskallegänget av Joel Hirsch

 

Nästa nummer kommer 15 mars. Manusstopp 10 februari.  Annonser 21 februari.
redarbetarskrivare@gmail.com