Ur arkivet. nr 3-2015.
Han kommer från ett läsovant hem. Men på en verkstad i Växjö satte två jobbarkompisar böcker i händerna på honom.
– Vi hade bara Det Bästas Bokval, böcker i sammanfattning. Det var i och för sig bra. För mig var böcker på flera hundra sidor som att bestiga Mount Everest. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att om vi vill åstadkomma en verklig förändring i samhället måste alla kunna göra en resa, en bildningsresa.
Text och foto: Torgny Karnstedt
– Egenmakt var ett begrepp jag myntade som ordförande i SSU. Vi fick mycket skit för det men för att få inflytande måste vi tränas och skolas och då spelar läsförmågan stor roll.
Idag spanar LO:s ordförande leende ut över församlingen. Framför honom sitter medlemmar från olika fackförbund. Bokombud, arbetsplatsbibliotekarier och ett ansenligt antal välkända arbetarförfattare. Karl-Petter Thorwaldsson ser ut att njuta av situationen. Under sin tid som ordförande i ABF gästade han ofta Boken på arbetsplatsen, en konferens som tidigare låg i Brunnsvik men som för ett par år sedan flyttades till Runö folkhögskola i Åkersberga. Thorwaldsson påstår att han tjatat sig till att få vara med i år. Arbetarrörelsen, förklarar han, har ofta fullt upp med dagspolitiska frågor såsom lönerörelser, avtal, villkorsförändringar, sociala ärenden och EU-beslut varför det känns uppfriskande med en konferens där läsandet och litteraturen står i fokus.
– Livet är inte bara en färd mellan födsel och död som går ut på att få bra lön och en fin bostad, det är även en personlig resa. Dels för vår egen skull men också för att kommande generationer, våra barn och barnbarn, ska kunna göra sina resor. Man får tycka att jag är en tjatig jävel men det är viktigt att börja i rätt ände, alla människors lika värde.
Måste vara beredda att ta makten över sina liv
Den 50-årige mannen är välklädd. Bär slips och kavaj. Utstrålar status och solid ekonomi men han representerar medlemmar som tagit mycket stryk under flera år.
– Det är mycket som är åt helvete, men ska utvecklingen vändas måste människorna vara beredda att ta makten över sina liv.
Att så få män i LO-kollektivet läser tycker han är oroväckande. 44 procent läser aldrig. För IF Metall är siffran hela 60 procent. Karl-Petter konstaterar att läsandet är starkt köns- och klassindelat. Själv är han född i en småländsk arbetarfamilj två dagar efter julafton 1964. Under sin barndom kallades han för Brevpressarns luejävel. Pappan arbetade på Kosta glasbruk. Tillverkade brevpressar. Lue är dialekt för grabb. Flickor kallas däka. Rörmokarens dotter kallades således Bror på slaskens däka. Den socialdemokratiske gruppledaren i riksdagen, Tomas Enroth, kommer från samma trakt. Han var Orgelbrusarens luejävel. Karl-Petters mamma arbetade som damfrisörska. Tuperade håret på sina kunder. Karl-Petter var rädd för dem, tyckte de såg ut som troll.
Rädd för att arbeta var han inte. Hade han varit född 1963 hade han förmodligen följt med strömmen och börjat på bruket som alla andra, men när det var dags för hans årskull att söka jobb hade krisen kommit. Eftersom alla skulle gå på gymnasiet provade han den vägen men klasshjärnan slog till. Universitetet lockande inte. Karl-Petter hoppade av och började på en verkstad i Växjö, blev medlem i Metall. Där fanns två män, Gösta och Gunnar, som satte böcker i händerna på honom och sa åt honom att läsa. Han fick Vilhelm Mobergs roman Raskens, kände sig hemma i språket. Fortsatte med Fogelströms proletära stockholmsskildringar.
Böcker lottades ut
På varje fackklubbsmöte lottades böcker ut. Alla tog lotter trots att en del muttrade att det bara fanns nitlotter. Med tiden växte ett litet bibliotek fram på fackexpeditionen.
– Böcker blev en del av min vardag. Att lyssna och ta del av andras berättelser är nyckeln till en större värld. Språket ett verktyg för förändring.
Karl-Petter berättar att han haft en tumregel för sitt läsande.
– Varannan bok av lust, varannan för bildning. Men nu är de senare minst lika lustfyllda.
Jag undrar om han ser något hopp om att den här dystra statistiken när det gäller männens läsvanor ska kunna vändas. Karl-Petter berättar att när han besöker olika arbetsplatser är det en del arbetare som inte vill tala med honom. De vill nämligen inte bli avbrutna i sitt läsande. De läser med öronen. Ljudböckerna har slagit igenom på bred front.
– Inte minst vägkrogsbiblioteken är en framgångssaga och projektet Läs-för-mig-pappa som funnits sedan 1999 är en dörröppnare för många.
Karl-Petter tycker om verklighetsbaserade berättelser och uppskattar arbetarskrivarna. Han citerar föreningen:
– Det påstås ofta att arbetare inte finns. Men någon hämtar dina sopor, bygger ditt hus och tar hand om din gamla mamma. Någon kör bussen du åker med, tillverkar dina skor och ser till att malmen kommer upp ur gruvan. Någon städar dina barns skola, serverar maten på restaurangen, lagar din bil. Arbetets författare synliggör den världen och dess villkor.
Det är ett stycke han ofta använder i sina föreläsningar.
– Det finns en stor skevhet i vilka berättelser som uppmärksammas. Ett tag kunde man tro att världen bara bestod av caffelattemammor och caffelattepappor vars enda samtalsämne var den nya bostadsrätten på Södermalm.
Karl-Petter hänvisar till en undersökning som visar att det finns många medlemmar i LO som skriver regelbundet.
– 300 000 kvinnor och 100 000 män! Vilken fantastisk kraftkälla att hämta berättelser från. Historier som många skulle kunna känna igen sig i och bli stärkta av.
Liknar livet vid en resa
Gång på gång på gång liknar han livet vid en resa där avsikten är att erövra ny terräng. Ändå verkar han nästan generad när han berättar att han upptäckt operakonsten. Menar att det inte ger så många vuxenpoäng i rörelsen. Han säger att han började med trallvänliga saker som Figaros bröllop och Carmen, men har fortsatt med Wagner. I julklapp fick han biljett till Mästersångarna i Nürnberg, en föreställning på runt sex timmar med paus. Lite orolig rådfrågade han sin äldre partikamrat Gertrud Sigurdsen hur han skulle klara det utan att somna.
– Hon sa att jag skulle köpa skivor och lyssna i förväg så jag kunde följa med uppmärksamt. Jag tänkte det kommer fan aldrig att gå, men jag lyssnade i bilen och då kunde jag inte nicka till.
Thorwaldsson erkänner att det tog lång tid att knäcka koden till poesi, men att Jenny Wrangborgs dikter brutit ner motståndet. Djupt rörd berättar han om poetens lysande framträdande då hon gästade senaste IF Metallkongressen och läste ur sina verk, bland annat Kallskänken.
– Alla delegater gav henne stående ovationer. Det har aldrig någon gäst fått tidigare.
Därefter tar han sats, ursäktar att han inte är någon bra högläsare, och reciterar kraftfullt Brechts Du ska ta ledningen och makten. Raden Du som är hungrig grip efter boken! läser han med extra pondus.
Jag är nyfiken på vad han tycker att författarna ger honom.
– Politiken blir lätt trist och blodfattig, men när författarnas bildspråk drabbar oss rör det vid våra drömmar och väcker nytt liv i oss. Egentligen är det enormt märkligt att de stora förändringar vi upplevt på senare tid i samhället inte lett till folkliga upplopp.
Han betonar åter att kunskap är makt.
– Om vi inte rustar våra medlemmar och sympatisörer med ett språk så att de kan ifrågasätta och ta till sig andras berättelser blir livet begränsat. Demokratin försvagas. Därför är det läsfrämjande arbetet så viktigt och våra författare så betydelsefulla.
Med tanke på Karl-Petter Thorwaldssons vältalighet om kulturen är det inte underligt att en facklig deltagare från Seko undrar varför LO valt att lägga ut kulturen på entreprenad till ABF. Karl-Petter förklarar att han blev mycket upprörd i egenskap av dåvarande ABF-ordförande när LO övergav ett mer än hundraårigt engagemang och beslutade att ersätta det med en särskild Kulturfond under ABF:s ledning. Han föreslog spontant att LO i alla fall skulle satsa 50 öre per medlem till fonden.
– För skams skull kunde de inte neka och jag ångrade genast att jag inte föreslagit en tia.
Deltagaren från Seko vill veta om Karl-Petter tänker ta tillbaka kulturen till LO.
Han gör en Zlatan.
– Kommer det ett förslag från någon av medlemsorganisationerna kommer LO:s ordförande att verka för det.
Det är ett löfte. Medlemmen antecknar. LO:s ordförande kan nog räkna med en och annan motion från skrivkunniga medlemmar vid nästa kongress. Det lär ju finnas ett par hundratusen. Arbetarskrivarna noterade också med tillfredsställelse att Karl-Petter botaniserade flitigt vid bokborden och gick hem med en bunt bokförvärv under armen.
– Bokfördärv, slank det ur honom.
När vi slår oss ner i en av sofforna i foajén en stund nämner han att han inte bara odlar ett läs- och kulturintresse. Han är självförsörjande på grönsaker. Har en stuga med ett stycke land i Sörmland, inte av Göran Perssons mått, men ett andningshål är det.
– Jag odlar till och med sparris, säger han stolt.
Karl-Petters föräldrar hann också känna sig stolta när Ingvar Carlsson plockade upp deras son till maktens korridorer i Rosenbad. Fick se hur han gick från förbundsordförande i SSU till ledande stolen i ABF och fick ansvara för en statlig utredning. De tyckte det hade gått bra för sin grabb.
Jag undrar om Karl-Petter tror att han hade varit LO:s ordförande om han hade varit född ett år tidigare.
– Då kanske jag hade tillverkat snöbollslyktor av glas som pappa. Nu blev jag en klassresenär. Det finns två sorter. Den ena är de som vill ta revansch. Det har jag aldrig förstått mig på. De andra är den som tycker att det är en ära att få vara med på resan och arbeta för kollektivets bästa. Dit hör jag.
Lärandets lov
Bertolt Brechts Lärandets lov som ingick i hans pjäs Modern, 1932. En dramatisering av Maxim Gorkijs roman En mor.
Lär dig det enklaste! Gör det nu,
ty nu är stunden här
det är aldrig försent!
Lär dig ditt ABC, det är inte nog men lär det!
Inget får hejda dig, börja nu
Allting bör du veta
Du skall ta ledningen och makten…
Lär dig, du som är arbetslös!
Lär dig, du som är fängslad!
Lär dig, kvinna i köket!
Lär dig, sextioårige!
Du skall ta ledningen och makten
Skynda till skolan, du som hemlös är!
Öka din kunskap, du som fryser!
Du som är hungrig, grip efter boken:
den är ett vapen!
Du skall ta ledningen och makten
Var inte rädd för att fråga, kamrat
Låt ingen lura dig,
se efter själv!
Vad du inte själv vet
vet du ej!
Granska din räkning,
du ska ju betala.
Sätt ditt finger på varje siffra,
fråga: Hur kom den hit?
Du skall ta ledningen och makten.
NAMN: Karl -Petter Thorwaldsson
ÅLDER: Född 1964
YRKESBANA: LO:s ordförande sedan 2012. Ordförande i ABF 2000-2012 Förbundsordförande i SSU 1990-1995