Per Anders Fogelström 100 år

Per Anders Fogelström skulle fyllt hundra år i år om han levt. En av hans många läsare, fotografen och före detta busschauffören Bernt Lindgren, berättar här om vad författaren betytt för honom, inte bara genom sin romankonst, utan också för sitt fredsarbete.

 Ur Arkivet, KLASS nr 3/2017 TEXT: Bernt Lindgren

Femton år gammal köpte jag Mina drömmars stad, boken Per Anders Fogelström skrev om staden jag växer upp i; den som min lärarinna Annie ville få oss att vårda med sin lärobok Stockholm – vår hembygd. Henning Nilsson kommer invandrande på flottbron över Årstaviken till Södermalm och vandrar också in i mitt liv. Genom hans och Lottens strävsamma liv lär jag mig hur min egen hembygd formades och får min självkänsla som arbetarbarn att växa. Stoltheten i att vara arbetarklassbarn fick jag visserligen redan hemifrån, men i Fogelströms berättelse vidgas min förståelse för hur det samhälle jag ska leva i fungerar, så nödvändig för att kompensera den försvagade självkänsla som fjättrar underklass. Mina tonår upplyses av stadböckerna allteftersom de kommer ut. När Per Anders Fogelström avslutar serien med Stad i världen – där en ungdomsrörelse jag var med i omnämns – är jag själv mogen att vandra ut i världen med tillit i min hemvist klassmässigt och geografiskt.

Men han blev också en förebild som människa för en osäker tonåring. Jag hoppade av skolan och arbetade för en Vietnamkonferens i Svenska Freds lokaler där Per Anders Fogelström var ordförande. Så träffade jag honom och blev en gång som amatörfotograf ombedd att ta bilder i hans skrivarverkstad på Fjällgatan.

Per Anders Fogelström är en av våra mest lästa författare, hans verk har sålt i miljonupplagor. Han är en välkänd och folkkär författare och vän av Stockholm. Äldre generationer minns honom också som redaktör för Folket i Bild. Men inte alla känner till att han också var aktivist i fredsrörelsen. 1958 skrev han boken Istället för atombomb som blev ett viktigt bidrag i kampen mot kärnvapen. Mellan 1963 och 1977 var han ordförande för Svenska Freds. Det var en tid när vi var lika rädda för kärnvapenkrig som nu för klimatkris. Den militära kapprustningen eskalerade trots att världen redan stått i brand i två världskrig. Per Anders Fogelström var med i Aktionsgruppen Mot Svensk Atombomb (AMSA) tillsammans med bland andra Barbro Alving och Sara Lidman. Den fick en folklig uppföljare i Kampanjen mot Atomvapen. Än har vi inte nått fram till världsfred. Men planerna på svensk atombomb stoppades. Och även om världen alltjämt är nerlusad med atombomber så slöts avtal om stopp för provsprängningar och spridning av kärnvapen. Utan en bred folklig rörelse skulle inte Fogelström lyckats med detta, men med den som bas och sin egen plattform som en folkkär författare bidrog hans aktiva ställningstaganden till framgångarna.

Det är min övertygelse att Per Anders Fogelström skulle kämpa för social rättvisa och mot de ökade klassklyftorna och den gryende fascismen om han levat idag. Bara dryga tjugo år gammal skrev han Den okuvliga friheten strax före andra världskriget, ett av hans många bidrag till kampen mot nazismen. Inget förlag gav ut den då men nu under Per Anders Fogelström-året har den givits ut postumt. Så bidrar Per Anders Fogelström även efter sin död till den livsviktiga kampen nu när nazismen återigen marscherar på första maj och kastar brandbomber på sittstrejkande ensamkommande ungdomar. Jag minns Per Anders som lugn, principfast och en stor vän av samtal och öppenhet. Kanske skulle han idag också blivit så rasande som Sara Lidman kunde vara mot all galenskap, orättvisor och maktmissbruk som det inte tycks finnas någon ände på.

Per Anders Fogelström föddes för 100 år sedan. Det uppmärksammas under året med många stora och små arrangemang.

Under året har förutom Den okuvliga friheten (Stockholmia förlag, 2017) också givits ut en biografi av Karl-Olof Andersson: Per Anders Fogelström, Ett liv för litteraturen, freden och miljön. (Stockholmia förlag, 2017) Och Arne Stråby, som satt många år tillsammans med Fogelström i Svenska Freds- och skiljedomsföreningens styrelse, har skrivit den personliga minnesskriften Per Anders Fogelström – fredens språkrör. (Eget förlag, 2017)

www.fogelstromsvanner.se

Bildtext:

Per Anders Fogelström, författare, journalist och samhällsdebattör föddes 1917 i Stockholm. Han debuterade 1947 med diktsamlingen Orons giriga händer men hans genombrott kom 1951 med romanen Sommaren med Monika. Mest läst är romanen Mina drömmars stad. Den ingår i Stadserien, fem böcker där vi får följa Henning Nilsson och hans barn och släkt i Stockholm, från 1860-talet och hundra år framåt. Den sista romanen hans skrev blev Hem till sist 1993. Flera av hans romaner har filmatiserats och han har fått många utmärkelser, bland annat Ivar Lo-priset. Han skrev även barn-och ungdomsböcker och många faktaböcker. Samma dag som han gick bort 1998 avtäcktes en staty av honom i Stadshuset.

Bernt Lindgren har varit järnvägsarbetare och kört buss och lastbil. Nu pensionär och passionerad amatörfotograf. Besök hans bildarkiv på nätet https://berntlindgren.se/

Ur KLASS nr 3-2017