Recension Film- Jordens salt

Arkivet

Jordens salt

– en resa med Sebastião Salgado

Orginaltitel: The Salt of the Earth (2014)
Regi:Wim Wenders och Juliano Ribeiro Salgado


Jordens Salt är en sensationellt bra dokumentärfilm om en fotograf, brasilianaren Sebastião Salgado. Hans svartvita foton är mer än bilder. De ger oss livet vi lever.

Wim Wenders film växlar mellan sekvenser där Salgado i ord och till bilder berättar om sitt liv, och filmer som tagits under några resor. Medfilmare har varit Sebastiãos son, Juliano Ribeiro Salgado.

Salgados första stora projekt hette Workers. Han såg världen och ville hylla de arbetare som bygger upp samhället under svåra förhållanden. På arbetsplatser som kanske inte skulle se ut så här så länge till. Oförglömliga bilder av gruvarbetare i Brasilien som klättrar uppför djupa hål på enkla trästegar med en säck med sand på ryggen. Liksom på brandmän som släckte brinnande oljekällor efter kriget mot Irak.

Nästa projekt, Migration, berättar om flykten från land till stad och om flykten undan krig och konflikter. Fotandet av människor i särskilt Rwanda och Kongo blev till slut för mycket. Döden kom honom allt närmare. Avskyn för de människor och för det system, som skapade all denna smärta, kom att kännas allt djupare inombords. Men bilderna är fyllda både av smärta och av kärlek.

Sebastião Salgado flyttade tillsammans med frun Lelia hem för att återskapa den gård som förötts, med den skog och de djur som en gång levt där. Det blev också ett nytt mångårigt fotoprojekt, Genesis, med bilder som visar på rester av ett samhälle där människor och natur ännu kan samsas utan förstörelse och undergång. En vacker hyllning till våra möjligheter.

Jordens salt är en upplysningsfilm. Den berör inte. Den ruskar om. Den ger en helhet. Det finns hopp. Vi kan välja att rulla vidare på katastrofens spår eller vara med i kampen för rättvisa och framtid.

Åke Johansson

Fotnot: Salgados bok Arbetare, Ordfront (1994) är slut på förlaget, men går att låna på bibliotek.

Arkiv nr 3-2015