Recension: Verktygsbod av Bernt-Olov Andersson


Bernt-Olov Andersson

Bokförlaget Reptil (2014)
Bild: Lars Westerman

Följ med in i en gammal verktygsbod och upptäck. Fantisera och grunna. Vrid och vänd. Känn doften. I vrårna formas berättelser om mänsklighetens historia. I detta fall 33 olika essäer.

En skruvmejsel. Vad har den med drinken Screwdriver att göra? Hur kan en yxa utmynna i ett långt filosofiskt samtal om moral och rätt och en ekande trappuppgång till 5 Kuznechny Pereulok i St. Petersburg, alltså Fjodor Dostojevskijs sista bostad? Och vad är egentligen en pryl? Jo, ännu ett verktyg. Icke att förväxla med en syl, prylen har ett kantigt tvärsnitt i förhållande till sylen som har ett runt. Ur prylresonemanget tar författaren oss oblygt fram till orsaken varför vi säger att vi fikar när vi dricker kaffe. Liksom han låter en stöpslev leda oss in i ett samtal om huruvida jorden är platt eller rund.

Det är en yrkesman, som visar runt i verktygsboden. Som inte kan låta bli att berätta om allt och lite till. Om det som hände förr, om det som vi kanske borde tänka på, om lärdomar att ta med sig in i framtiden, eller bara till nästa snickarprojekt.

Beata Hansson
(KLASS nr 1-2015)