Historik om KLASS

Hur det startade, pressröster, läsarröster, omslagsbilder de första fem åren

Tidskriften KLASS startades efter att den Göteborgsbaserade tidskriften Avsikter,  som skrev om arbetarlitteratur hösten 2014 lades ner. Januari 2015 startade därmed en grupp i föreningen Arbetarskrivare: Jane Morén, Torgny Karnstedt, Carola Ankarborg och Beata Hansson tidskriften KLASS. Första numret kom 26 mars 2015.

Tidskriften som ges ut av Föreningen Arbetarskrivare startades med ambitionen att lyfta fram arbetarlitteratur och litteratur med klassperspektiv. Genom reportage, kritik, samtal och debatt skulle tidningen föra fram viktiga frågor och litteratur i ljuset.

Chefredaktör var från starten nr 1-2015 till och med nr 1-2020 Jane Morén. Det var också hon som byggde upp och designade tidskriftens webbsida.

I redaktionen satt från nr 1-2015 Beata Hansson och Carola Ankarborg.

Carola Ankarborg designade också tidningens fina form och har varit den som haft hand om layouten sedan starten.

Ansvarig utgivare nr 1-2015- nr 1-2016: Torgny Karnstedt
Ansvarig utgivare nr 2-2016 – 1-2018: Jenny Wrangborg
Ansvarig utgivare nr 2-2018 -1-2021 :  Ewa Bergdahl
Ansvarig utgivare nr 2-2021 – : Karin Nilsson

KLASS tilldelades Kulturtidskriftsstöd för 2017 – 2021.

KLASS har fått mycket fint renommé och gjorde att föreningen Arbetarskrivare ökade sitt medlemsantal mångdubbelt.

” Den här tidskriften alltså… Jag är helt förundrad över hur bra den är, med tanke på vilka pyttesmå resurser den görs med. Så sjukt ambitiös med artiklar, noveller, reportage och följetonger. Den blir dessutom bättre och bättre för varje nummer. Ni prenumererar väl på den!?! Fattar ni hur ballt det är att vi har en tidskrift i Sverige helt tillägnad arbetarlitteraturen? En eloge åt Beata, Jane, och Carola och alla undersköterskor, truckförare, byggnadsarbetare etc. som gör KLASS. Spring och köp!   Rasmus Landström, litteraturkritiker, juni-2016.

”Föreningen arbetarskrivares tidskrift Klass går från klarhet till klarhet. I det senaste numret – som är det tjockaste hittills – kan man bland annat läsa intervjuer med John Ajvide Lindqvist, Aino Trosell och Robert Nyberg, noveller och dikter av Erik Löfvendahl, Eva Nysäter och Bernt-Olov Andersson, ett föredrag om arbetarlitteratur av Rasmus Landström och recensioner av en handfull intressanta böcker (varav några inte får den uppmärksamhet de förtjänar i andra medier).
Av dessa texter gjorde Nysäters novell – ”Min sommar i underjorden” – särskilt stort intryck på mig. Den legerar på ett elegant sätt iakttagelser från en arbetsvardag i tunnelbanan med existentiella funderingar och lyckas dessutom kombinera det humoristiska med det allvarliga. Den är också vackert illustrerad av Gun Hammer. (En av tidskriftens avgjorda kvaliteter är för övrigt just de fina illustrationerna. I detta nummer bidrar exempelvis Jane Morén med utsökta fotografier och teckningar.) Den som intresserar sig för arbetarlitteratur eller frågor om litteratur och klass måste hålla sig med denna tidskrift.” Magnus Nilsson, professor i litteratur, bloggen Litteratur och Klass, 18 september 2016.

Nu har jag sent omsider läst det andra numret av KLASS och jag känner mig uppriktigt förbryllad över att inte fler skrivit om tidskriften. Den fyller ett tomrum i det litterära Sverige som få andra tidskrifter. Arbetarlitteraturen – som är så vital idag – har ju inget annat forum. Här finns en massa bra noveller och dikter att läsa. En intervju med Magnus Nilsson som är professor i litteraturvetenskap som inspirerat mig genom sina böcker (och sin blogg litteratur och klass). Men framförallt finns här ett porträtt av Frances Tuuloskorpi som inspirerat så oerhört många att skriva på arbetsplatsen. En fin text av Jane Morén.” Litteraturkritikern och kulturskribenten Rasmus Landström juli 2015.

Klass arbetarskrivares blaska, har kommit igen i brevlådan. Å vilken klass tidningen har på framsidan en intressant ”arbetarförfattare” från Blackberry alltså Blackberg. Den här tidningen lyfter klassen. Tack alla i redaktionen ni har gjort ett styvt jobb. Den här tidningen är faktiskt ett underverk. Glädje!! Tidningen frågar vad är arbetarlitteratur, liksom Folket i Bild Kulturfront frågar, vad är folkets kultur bedöm själv. Prenumerar du inte på Klass, skyll dig själv !!” Dan Kotka, Tågmästare, 15 september 2016.
”Lysande nummer av Klass, alla medverkande! Roligt att läsa!”  Victor Estby, författare, redaktör, lektör.

”Tänk så glad jag blir när jag får Klass i min hand. En så vacker och innehållsrik tidskrift. Jag är övertygad om att den kommer att bli ett lyft för föreningen.” Bernt-Olov Andersson, författare.

”Det finns människor som lever i det tysta. Liv som inte berättas om. Ganska stor del av befolkningen faktiskt, har blivit skamligt osynliggjorda på senare år. Folk som trängs på bussar, pendeltåg och T-banor varje morgon. Inte i första hand för att man väljer att vara miljövänlig utan för att man helt enkelt aldrig skulle ha råd att skaffa en bil. Folk som sliter med att få maskineriet att fungera och får skitlöner för det. Folk som kämpar med att hålla hjulen i rullning.

Lågavlönade som torkar bajs och snor och smuts och skräp och sopor. Folk som måste rapportera sökta jobb till arbetsförmedlingen varje månad men som inte har det minsta hopp om att någonsin få något. Folk som går med kroniska sjukdomar men som politikerna ändå tror kan bli friska om de bara får en liten ”puff”. Folk som tvingas välja mellan att ge sina barn glasögon eller vinterjacka. Inte både och. Folk som oss behöver kanaler för att få synas.

Vi behöver människor som kan föra ut våra berättelser. Tidningen Klass med dess redaktion och föreningen Arbetarskrivare är sådana. Åsa Lindeborg som pryder omslaget på första numret är en sådan. Ord får vingar här. I poesi, artiklar, intervjuer, porträtt m.m. lyser ljuset på oss. Vi som kallats för det sovande folket men som snarare borde kallas för det kämpande folket. Jag hoppas verkligen att klassfrågan kommer upp på agendan och tas på allvar i den offentliga debatten så som den görs i denna tidning. Tillsammans är vi många och vi förtjänar sannerligen ett bättre öde än att bli så osynliga som vi varit de senaste decennierna.” Poeten Annika Brink om Klass 9 juli 2015. 

Redaktionen Nr 1/2015 till 1/2020
Redaktionen på ett redaktionsmöte 2019. Beata Hansson, Jane Morén och Carola Ankarborg

Några pressklipp från 2015

Mål och medel
Kommunalarbetaren
Tidningen Fönstret
Fria tidningen
Arbetaren
Proletären
Bloggen Litteratur & Klass

Omslagen de fem första åren