Intervju: Victor Estby

Ur arkivet

Allt går- ös på!

Text & Foto: Jane Morén

Victor Estby läser långsamt och tålmodigt. Sina uppdrag som lektör och redaktör för både etablerade och aspirerande författare försöker han kombinera med eget författarskap. Han upprörs över orättvisor, har skrivit över tusen dagsverser och funderar på om sociala medier hindrar våra tankar att få värka klart inuti oss.

Victor Estby har just kommit hem med taxi från en föreställning med sin fru Ulla Olsson. Det är en torsdag i maj, solen skiner, träden blommar.

– Taxi tog vi för vi måste få med oss alla instrumenten, ursäktar han sig.

Han vill ju inte framstå som bortskämd. Victor är en enkel kille, uppvuxen i Skärholmen och Alby, två söderförorter till Stockholm, byggda under miljonprogramsåren, som tidigt fick dåligt rykte. Oförtjänt dåligt rykte tyckte Victor och 16 år gammal fick han in en insändare där han protesterade mot den bilden.

Det var i Alby han började skriva. Han var tolv år och kände sig ensam.

– Jag förlorade kompisar när vi flyttade och det var svårt komma in i gemenskapen i Alby.

Under uppväxten läste han mycket, lärde sig läsa redan som femåring, påhejad av pappa som var lärare i svenska. Det blev rubrikerna i Dagens Nyheter till att börja med. Den första boken han läste själv var Mattias sommar av Barbro Lindgren. Senare kom Astrid Lindgren att betyda mycket. På alla bilresor under bardomens sommarlov blev det också mycket högläsning.

– Min mamma har väldigt bra berättarröst och hon läste bland annat hela Sagan om ringen för oss där vi låg i baksätet min bror och jag under resorna.

Vi sitter i köket i trerummaren i höghuset i Årsta. Det är lugnt och idylliskt. Årsta byggdes på 40- och 50-talet och har kvar sin charm. Här bor Victor med sin Ulla och katten Smulan som brukar ligga på skrivbordet i arbetsrummet när Victor skriver. Ofta figurerar hon i sociala medier i Victors inlägg. Katten rör sig strövande runt i lägenheten medan vi pratar. Dricker lite vatten ur sin skål, stryker sig mot ett ben, rör sakta på svansen, sätter sig i en solstråle och ser eftertänksam ut. På golvet står kattens klösträd där en liten vit mus av tyg hänger i en tråd. Utanför den halvöppna balkongdörren hörs bruset av vägen som leder mot de södra förorterna.

Senaste året har Victor och Ulla fått allt fler bokningar med sina sång– och diktprogram, bland andra Strövtåg i hembygden. Ulla sjunger och Victor läser dikter.

– Vad är en hembygd? Den frågan engagerar folk idag. Debatten om flyktingarna, funderingar om vad det innebär att inte ha ett hem.

Victor tar av sig glasögonen och gnuggar sig i ögonen. Frågan engagerar honom på flera sätt. Han känner missmod när han tänker på den hårda flyktingpolitiken som drabbar människor som flyr från sina hem.

– Det går inte att stoppa folk som flyr. Det är ju helt befängt att tro. Folk kommer att dö, drunkna. För måste man fly så måste man. Det är ju bara att tänka vad man själv skulle gjort. Man skulle ju gjort allt för att komma undan.

Victors arbetsrum är fullt av böcker. Där finns ett skrivbord med utsikt mot en skogsdunge, och det finns en soffa. Här skriver och läser Victor. Han lektörläser, är redaktör för böcker och antologier, bland annat de fyra senaste för föreningen Arbetarskrivare men också för många andra, bland annat Liv i Sverige. Här skriver han också sina noveller och dagsverser. Hittills har han publicerat över tusen stycken. Förebilden Alf Henrikson publicerade över tjugo tusen.

– Det går inte att slå det rekordet, det var andra tider, idag har klimatet för frilansar blivit tufft.

 

”Om alla böcker som skrivits skulle kommit till på sociala medier

hade de varit värdelösa och vi hade aldrig läst dem idag”

 

Som mest publicerade Victor fyra verser i veckan, idag blir det en i veckan, på ledarsidan i Norrländska Socialdemokraten. En dagsvers ska kommentera en aktuell händelse och det har blivit alltmer viktigt för Victor att lägga sin energi där och dra ner på att kommentera aktuella händelser i sociala medier. Han tycker sociala medier är en demokratisk vinst; alla har chansen att uttrycka sig, och få kontakt med andra, men det finns något med företeelsen som han försöker undvika.

– Man reagerar innan man tänkt klart. Det blir mycket tjafs. Man mal liksom sönder en tanke innan den hinner värka klart inom en. Om alla böcker som skrivits skulle kommit till på sociala medier hade de varit värdelösa och vi hade aldrig läst dem idag.

Victor vurmar för långsamhetens lov. Han läser långsamt och har alltid gjort.

– Jag tror att folk har lite för bråttom när de läser böcker. Man måste låta texten gå genom en för att kunna känna alla nyanser, menar Victor.

Det är många som fått en text lektörs– eller redaktörsläst av Victor. Han håller också sommar– och kvällskurser i skrivandets konst. 1996 gick han med i föreningen Arbetarskrivare.

– Firar tjugo år i år då, kommer han på och ler.

Fortsätter att berätta om vilken betydelse föreningen haft för hans känsla av att hitta ett sammanhang och inte känna sig udda.

– På den tiden arbetade jag i hemtjänsten och på servicehus. Mina arbetskamrater tyckte visserligen det var roligt att jag skrev om vår tillvaro, jag fick till och med medel för att sätta upp en revy som var kritisk mot individuell lönesättning och stämpelklockor, men de läste eller berättade inte själva.

Han tyckte om sitt jobb.

– Det var meningsfullt. Man kom där och kunde lindra, få de gamla att skratta kanske, ge dem lite lyster, lyssna; de hade hur mycket som helst att berätta och all tid i världen.

Innan han började i vården hade han gått byggtekniskt gymnasium.

– Egentligen var jag ju inte teknisk för fem öre. Men jag tänkte att ett jobb måste man ju ha, kanske kunde jag vara ingenjör på dagarna och skriva på fritiden.

Men det blev aldrig något av de planerna. Victor tog examen mitt i byggkrisen. Det fanns inga jobb.

– Jag sökte allt som fanns, men lyckades inte ens få jobb som städare. Till slut fick jag jobb på telemarketingfirma. Men det slutade med att vi anställda stod i tingsrätten mot företaget om utebliven semesterersättning.

I vården trivdes han. Men många tunga lyft gav Victor ryggproblem och han var tvungen att sluta. Istället sökte han in på Jakobsbergs folkhögskolas skrivarlinje. Han fick Lotta Pauli som lärare och började skriva dagsverser.

– Jag minns när jag läste upp min första publicerade vers ur ett nummer av Internationalen 1997 för klassen. När Lotta förstod det var jag som skrivit versen, som handlade om att Allan Edwall just gått bort, tog hon tidningen, gick och kopierade dagsversen och satte upp den på anslags-
tavlan. Sådana där små avgörande betydelser av att det jag gjort var viktigt.

Victor blir tyst en stund. Tänker tillbaka på stunden.

Det var förresten i en annons i Internationalen ett år tidigare som Victor fick reda på att föreningen Arbetarskrivare fanns.

– Här hittade jag likasinnade. Som jag kan tänka mig det var för arbetarförfattarna på 30- och 40-talet. Tillsammans gav de ut böcker, fick genomslag, blev starka. Bakom sig hade de också en stark arbetarrörelse, en socialdemokrati och en folkbildningsera. Föreningen är dagens enda kollektiva samling som skriver om vanliga människors vardag. Jag tror det är därför arbetarlitteraturen fått ett uppsving nu.

Han vill att arbetarskrivare ska kunna använda prefixet arbetare före litteratur som något starkt, eget definierat, inte för att uppfylla någon annans tanke om vad denna typ av litteratur är.

– Om vi bestämmer att arbetarlitteratur är bra och att det är det här vi vill göra, så ska vi göra det. Vi vidgar också begreppet för vad som ryms inom denna kategori: Arbetslösa, papperslösa och lärare och journalister som får allt sämre arbetsvillkor, som får jobba när någon annan bestämmer, inte kan påverka var och när eller hur mycket. Ja det är faktiskt rena statartillvaron.

Själv arbetade han i tio år som redaktör för Situation Sthlm, Stockholms tidning för hemlösa. Det var betydelsefulla år. Han arbetade tillsammans med hemlösa, uppmuntrade dem att skriva och var redaktör för antologin Hemlös – med egna ord.

– Tiden på Situation Sthlm har haft stor betydelse för mitt skrivande och präglat mig. Efter det finns hemlösheten ständigt som ett stråk i mig.

Han förstår inte hur ett välfärdssamhälle kan tillåtas att krackelera som det fått göra.

– Att folk blir bemanningsföretagens livegna, att ungdomar inte kan få någonstans att bo, utan är tvungna att bo hemma tills de är 30 och att välutbildade invandrare får ta jobb som taxichaufförer.

Men han har hopp, blir glad för varje framsteg. Litteraturen kan användas för att förändra samhället, det tror Victor.

– Se på Ivar Lo, han belyste statarnas situation och bidrog till att statartillvaron upphörde. Se på Kristian Lundberg som i Yarden var den första att berätta om bemanningsanställdas verklighet. Och se på Jenny Wrangborg, vad hon gör med sin litteratur. Hon har bara gett ut två tunna diktsamlingar, men har med dem trängt igenom hela arbetarrörelsen och kulturvärlden som agitator och aktivist. Så länge sådana röster finns lever arbetarlitteraturen i högsta välmåga och påverkar samhället.

För ett par år sedan var Victor turnéledare för författarturnén Vi äger orden – arbetarskrivare för maktskifte, vars syfte var att uppmuntra till ökat läsande och skrivande, sprida kunskap om dagens moderna arbetarlitteratur, uppmärksamma vikten av kultur och litteratur inom arbetarrörelsen och stärka arbetarskrivare.

 

”Läsandet går ner. Samtidigt pratas det mycket om böcker hela tiden. Det har väl aldrig kommit ut så mycket böcker som nu. Men om folk läser? Jag har tyvärr märkt att många av dem som går på skrivarkurs faktiskt inte läser böcker”

På frågan om Victor har någon livsfilosofi, funderar han några sekunder, sedan trummar han ut: Allt går! Ös på! Vi skrattar båda två, det är en härligt peppande livsfilosofi som många gånger behövs. Det är inte lätt att ha författardrömmar eller vilja ägna sig åt kultur om man inte har rätt kontakter och om självförtroendet inte gavs per automatik med vällingen. För att hålla kvar vid drömmen om att se sina egna ord i tryck krävs en hel del.

– Förutom att rent allmänt ha en nyfikenhet på språk, på att testa olika formuleringar, intresse av människor, historiska händelser och världen, så är det viktigt att öppna sina sinnen. Se, lyssna, ta in dofter och känna på saker. Man måste kunna bege sig in i en bubbla där man kan vara eftertänksam och flummig.

Att släppa verkligheten är så klart väldigt svårt om man måste försörja sig på ett heltidsjobb, kanske har gamla föräldrar att ta hand om och barn, kanske barn med extra behov.

– Men kan man värna den där bubblan åt sig är det möjligt. En blivande författare måste också kunna ta till sig respons på sina texter, kunna kliva ur sig själv, det är själva kärnan.

Förutom allt som Victor gör för andra författare skriver han också på egna böcker, när tiden tillåter, för först måste försörjningen säkras. Bland annat arbetar han på en roman om sin morfar, som bodde på ungkarlshotell och härbärgen. För forskning om ungkarlshotellen tilldelades han 2012 Södermalms Arbetareinstituts stipendium och 2014 Byggnads Litteraturstipendium.

Hösten 2016 kommer Victors andra egna bok. Den första, Versting kom ut 2013, och innehåller över hundra dagverser. Den nya har fått titeln Under. Det blir fler dagsverser och dessutom fem noveller, varav en av dem, En dag i livet, publicerades i KLASS 4-2015. Victor har även skrivit tre ungdomsromaner tillsammans med sin pappa Stefan.

– Om jag fick önska något framöver så är det att ge ut flera egna verk. När det blir så sporadiskt som det blivit hittills tvivlar man hela tiden på om man är författare eller inte. Men jag vill verkligen berätta något som kanske berör eller får betydelse för någon annan.


Ur arkivet tidskriften KLASS nr 2-2016

240 reaktioner på ”Intervju: Victor Estby

 1. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a wonderful job on this topic!

 2. Great weblog right here! Additionally your website lots up very fast! What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate link for your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 3. I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and really enjoyed your web blog. Likely I’m going to bookmark your website . You actually come with fantastic article content. Kudos for sharing your webpage.

 4. Great work! That is the type of information that are supposed to be shared around the net. Shame on the search engines for now not positioning this submit upper! Come on over and discuss with my site . Thanks =)

 5. What i do not understood is actually how you’re no longer actually much more neatly-liked than you may be right now. You’re very intelligent. You realize thus considerably with regards to this subject, made me for my part believe it from a lot of varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it¡¦s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs nice. All the time deal with it up!

 6. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 7. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 8. Valuable info. Lucky me I found your web site unintentionally, and I am surprised why this coincidence did not came about earlier! I bookmarked it.

 9. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is beautiful price enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content material as you did, the net shall be a lot more helpful than ever before.

 10. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 11. I have been surfing on-line greater than 3 hours these days, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s lovely price enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content material as you did, the internet will likely be much more useful than ever before.

 12. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 13. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 14. It is in point of fact a great and useful piece of info. I¡¦m glad that you simply shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 15. fantastic put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should proceed your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 16. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 17. Hi there, I discovered your site by means of Google while looking for a similar subject, your website got here up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 18. I must voice my appreciation for your kind-heartedness in support of people that have the need for help on your question. Your personal dedication to getting the solution along had been wonderfully interesting and has continuously made workers just like me to get to their dreams. Your entire important tutorial signifies so much to me and even more to my mates. Many thanks; from each one of us.

 19. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 20. Thank you for every other informative blog. The place else could I am getting that kind of info written in such a perfect means? I have a mission that I’m simply now operating on, and I’ve been at the glance out for such info.

 21. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 22. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 23. I together with my friends were found to be studying the nice techniques on the blog and at once developed a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those strategies. Those ladies happened to be so happy to learn them and now have truly been loving them. Thanks for being considerably thoughtful and for selecting these kinds of great topics millions of individuals are really eager to be aware of. My very own honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 24. I was just searching for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 25. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 26. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 27. I¡¦m now not positive where you’re getting your info, however good topic. I must spend some time studying more or figuring out more. Thanks for magnificent information I used to be searching for this info for my mission.

 28. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 29. Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist different users like its helped me. Great job.

 30. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 31. I carry on listening to the rumor talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 32. I¡¦m now not sure where you are getting your info, however good topic. I must spend some time finding out more or figuring out more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 33. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 34. I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 35. you’re truly a excellent webmaster. The site loading velocity is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a fantastic job on this matter!

 36. Good web site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 37. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 38. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 39. Thank you for some other informative blog. The place else could I get that type of information written in such an ideal manner? I’ve a undertaking that I am just now working on, and I have been on the glance out for such information.

 40. I want to convey my passion for your generosity giving support to women who really want help on this important study. Your very own commitment to passing the solution along turned out to be exceedingly valuable and have made guys and women much like me to get to their desired goals. Your own invaluable guide entails much a person like me and even further to my fellow workers. Best wishes; from all of us.

 41. Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect web-site.

 42. you are really a just right webmaster. The web site loading pace is amazing. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you’ve performed a great task in this topic!

 43. Hi there very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds additionally¡KI’m satisfied to seek out so many helpful info here in the post, we want develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 44. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 45. Awsome info and right to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thx 🙂

 46. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I will certainly be back.

 47. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 48. I’ve been browsing online greater than three hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 49. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 50. What i do not realize is in reality how you’re now not actually a lot more neatly-favored than you might be now. You are very intelligent. You know therefore considerably on the subject of this matter, made me in my view consider it from a lot of varied angles. Its like men and women are not involved unless it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs excellent. At all times take care of it up!

 51. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 52. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 53. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 54. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, let alone the content!

 55. Real good information can be found on web blog . ”I said I didn’t want to run for president. I didn’t ask you to believe me.” by Mario M Cuomo.

 56. I just could not go away your website prior to suggesting that I really enjoyed the usual info an individual provide for your guests? Is gonna be again regularly in order to check out new posts.

 57. Hello, Neat post. There’s a problem along with your web site in internet explorer, may test this… IE still is the marketplace chief and a large component of people will miss your fantastic writing due to this problem.

 58. My spouse and i have been cheerful Emmanuel could finish off his studies via the precious recommendations he discovered out of the web pages. It’s not at all simplistic just to happen to be giving away tips and tricks that the others could have been selling. And we also figure out we now have the writer to be grateful to for this. Those illustrations you made, the straightforward blog menu, the relationships you assist to create – it’s got many overwhelming, and it’s facilitating our son and the family consider that the subject matter is exciting, and that’s especially pressing. Many thanks for the whole thing!

 59. I’ll immediately snatch your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 60. I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

 61. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 62. You really make it appear really easy with your presentation but I in finding this matter to be really one thing which I think I’d never understand. It sort of feels too complicated and extremely wide for me. I’m looking forward in your subsequent post, I will attempt to get the cling of it!

 63. I was studying some of your articles on this internet site and I think this internet site is really instructive! Continue posting.

 64. you are actually a excellent webmaster. The site loading speed is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a excellent activity on this topic!

 65. I do agree with all the ideas you’ve introduced on your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are too short for beginners. May you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 66. I conceive this site contains some real excellent information for everyone :D. ”The test of every religious, political, or educational system is the man that it forms.” by Henri Frdric Amiel.

 67. I precisely wanted to thank you so much yet again. I’m not certain what I would have accomplished in the absence of these suggestions contributed by you regarding my problem. It has been an absolute alarming concern in my view, however , finding out your specialized approach you processed that forced me to jump for delight. I am just happier for this work and in addition trust you are aware of an amazing job you are accomplishing educating people today by way of your site. Most probably you’ve never come across any of us.

 68. naturally like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the reality nevertheless I will surely come back again.

 69. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Studying this info So i am glad to show that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot without a doubt will make sure to don¡¦t disregard this web site and give it a glance regularly.

 70. wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What could you recommend in regards to your publish that you made a few days in the past? Any sure?

 71. My spouse and i got now ecstatic when Chris could carry out his reports because of the ideas he got out of your web pages. It’s not at all simplistic to simply happen to be giving away methods which usually men and women may have been trying to sell. And now we take into account we have got you to thank because of that. The main explanations you’ve made, the easy website navigation, the friendships you can help foster – it’s got mostly great, and it is assisting our son and our family know that the concept is cool, which is pretty serious. Many thanks for the whole thing!

 72. I wish to express appreciation to you for bailing me out of such a challenge. Just after looking out throughout the internet and obtaining ways which are not pleasant, I believed my life was gone. Being alive devoid of the strategies to the difficulties you have fixed by means of your entire posting is a serious case, as well as ones that would have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t discovered the blog. The skills and kindness in taking care of a lot of things was excellent. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a subject like this. I’m able to at this moment look forward to my future. Thank you very much for the specialized and result oriented help. I will not be reluctant to suggest your blog to anyone who requires assistance on this subject matter.

 73. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 74. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours as of late, yet I never found any interesting article like yours. It¡¦s lovely value sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did, the web will probably be a lot more useful than ever before.

 75. Hello there, I found your blog via Google even as looking for a comparable matter, your site came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 76. you are actually a good webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a great activity in this subject!

 77. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 78. I genuinely enjoy looking at on this internet site, it has wonderful blog posts. ”Don’t put too fine a point to your wit for fear it should get blunted.” by Miguel de Cervantes.

 79. certainly like your web site but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the truth nevertheless I’ll surely come again again.

 80. Wow, fantastic blog layout! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The full glance of your web site is fantastic, let alone the content!

 81. great points altogether, you just gained a new reader. What would you recommend about your put up that you just made some days ago? Any positive?

 82. I do believe all the ideas you’ve introduced for your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for starters. May you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 83. My husband and i ended up being joyful when Louis managed to round up his investigations through the ideas he had out of your weblog. It’s not at all simplistic to simply choose to be making a gift of tactics that some other people have been selling. And now we see we have got the blog owner to be grateful to because of that. All of the illustrations you have made, the simple web site navigation, the friendships you help foster – it’s got all awesome, and it’s facilitating our son in addition to us feel that this content is amusing, and that’s pretty essential. Many thanks for all the pieces!

 84. I happen to be commenting to make you be aware of of the outstanding discovery my girl found using your webblog. She discovered lots of details, not to mention what it’s like to have a wonderful giving character to have other folks without hassle know precisely some complicated subject matter. You truly did more than her expectations. I appreciate you for giving these interesting, healthy, edifying and also cool tips on the topic to Kate.

 85. Very interesting points you have observed , thanks for posting . ”You can tell the ideas of a nation by it’s advertisements.” by Douglas South Wind.

 86. I in addition to my friends ended up checking the great tips and hints from the blog while all of the sudden I had a horrible feeling I never thanked the blog owner for those secrets. The boys became joyful to read through them and have in effect sincerely been tapping into those things. We appreciate you being so accommodating as well as for getting this sort of essential subject matter millions of individuals are really needing to know about. My sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 87. I do consider all of the ideas you’ve presented to your post. They are very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for beginners. Could you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 88. Hi there, I found your web site by means of Google whilst looking for a comparable matter, your web site got here up, it appears to be like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 89. I just couldn’t go away your website before suggesting that I extremely loved the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to inspect new posts.

 90. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 91. Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in web explorer, may test this… IE still is the marketplace chief and a large section of other people will pass over your fantastic writing due to this problem.

 92. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 93. fantastic submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 94. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, could check this¡K IE still is the marketplace leader and a good component to other people will leave out your excellent writing because of this problem.

 95. I want to voice my gratitude for your generosity for those who really want guidance on in this niche. Your real commitment to getting the solution all over had been incredibly significant and has really allowed most people like me to arrive at their objectives. Your own valuable information signifies much a person like me and further more to my office colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.

 96. Thanks , I’ve just been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I have found out till now. But, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the supply?

 97. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 98. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 99. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 100. you’re truly a good webmaster. The website loading speed is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve performed a wonderful job on this subject!

 101. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

 102. I like this post, enjoyed this one thank you for posting. ”The universe is not hostile, nor yet is it unfriendly. It is simply indifferent.” by John Andrew Holmes.

 103. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 104. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 105. What i do not understood is if truth be told how you’re now not really a lot more neatly-favored than you may be now. You are very intelligent. You realize thus considerably in relation to this topic, produced me in my opinion believe it from so many various angles. Its like women and men are not fascinated unless it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs great. At all times handle it up!

 106. I’m writing to let you know of the cool experience our princess experienced checking your blog. She even learned numerous details, with the inclusion of what it is like to possess an ideal coaching mindset to get many others without hassle know just exactly some specialized things. You undoubtedly did more than visitors’ desires. Thank you for giving the warm and friendly, dependable, educational and unique thoughts on your topic to Julie.

 107. I together with my buddies were actually reading the excellent guidelines on the blog and immediately came up with an awful suspicion I had not thanked the site owner for those secrets. All the ladies became absolutely excited to study them and already have in actuality been loving these things. Thank you for indeed being simply thoughtful and then for picking certain very good guides most people are really wanting to be aware of. My personal honest regret for not expressing appreciation to sooner.

 108. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 109. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 110. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 111. Hello, Neat post. There is a problem along with your website in internet explorer, would test this¡K IE still is the market chief and a good component to other people will leave out your great writing due to this problem.

 112. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 113. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 114. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 115. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 116. You are my breathing in, I own few web logs and infrequently run out from post :). ”Never mistake motion for action.” by Ernest Hemingway.

 117. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 118. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a wonderful site.

 119. I wish to show appreciation to you just for bailing me out of such a difficulty. After researching through the online world and seeing ideas that were not beneficial, I assumed my life was gone. Existing devoid of the answers to the problems you’ve resolved through your main article content is a serious case, and ones that would have negatively affected my entire career if I hadn’t discovered the blog. Your personal capability and kindness in handling all the details was helpful. I’m not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a stuff like this. I am able to now look forward to my future. Thanks for your time so much for your high quality and result oriented guide. I will not be reluctant to suggest your site to anyone who needs to have guidelines about this matter.

 120. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 121. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 122. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 123. F*ckin’ remarkable things here. I am very happy to peer your article. Thank you so much and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 124. Hello, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, could check this¡K IE nonetheless is the market leader and a big portion of other people will miss your great writing due to this problem.

 125. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 126. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 127. Wow, incredible weblog format! How long have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The whole look of your web site is fantastic, as neatly as the content material!

 128. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 129. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 130. I simply desired to thank you so much all over again. I am not sure the things that I could possibly have handled in the absence of the entire thoughts shown by you relating to my topic. It previously was a real scary dilemma for me personally, but considering a new specialized way you treated the issue took me to weep for delight. Now i’m happy for your help and as well , trust you know what a great job you have been putting in educating many people using your site. I know that you’ve never met all of us.

 131. whoah this blog is excellent i love reading your posts. Stay up the good work! You understand, many people are looking around for this information, you could help them greatly.

 132. I and also my guys were following the nice advice from your web blog while before long developed an awful feeling I never thanked the website owner for those strategies. All of the men are actually so thrilled to read through them and have absolutely been enjoying these things. I appreciate you for simply being very kind and also for making a decision on certain amazing information most people are really wanting to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 133. Needed to send you a little observation in order to say thanks as before for those unique information you’ve documented on this page. It is so strangely open-handed with people like you giving unreservedly what exactly many of us would’ve marketed for an electronic book in order to make some money for their own end, even more so since you could have done it in case you decided. Those tips likewise served to become easy way to be aware that other people have a similar fervor similar to my personal own to grasp a little more regarding this issue. I think there are lots of more pleasurable instances up front for those who looked over your blog.

 134. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i am glad to express that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot indisputably will make certain to don¡¦t fail to remember this site and provides it a glance regularly.

 135. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 136. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 137. You could certainly see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 138. My husband and i got delighted when Emmanuel managed to deal with his basic research using the precious recommendations he came across using your weblog. It’s not at all simplistic to simply happen to be handing out guidance which often other people could have been making money from. And we all do understand we’ve got the website owner to thank because of that. These illustrations you have made, the straightforward website menu, the friendships you will make it easier to instill – it’s many exceptional, and it’s really helping our son and us reason why that topic is exciting, which is rather fundamental. Thanks for everything!

 139. Thanks, I have recently been searching for info approximately this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you positive in regards to the supply?

 140. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 141. A lot of thanks for each of your efforts on this website. Kate really loves working on investigation and it’s obvious why. Most people learn all concerning the dynamic way you provide priceless tips and hints through this website and foster contribution from others on that situation then our favorite girl has been studying a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. Your conducting a dazzling job.

 142. My husband and i have been quite happy Chris managed to complete his homework via the precious recommendations he grabbed through your web site. It is now and again perplexing to simply possibly be releasing facts which often some others have been selling. So we fully understand we now have the website owner to give thanks to for this. All of the illustrations you made, the easy website navigation, the relationships you help engender – it’s mostly great, and it’s aiding our son and our family believe that the situation is excellent, which is certainly unbelievably fundamental. Many thanks for the whole lot!

 143. It is actually a nice and helpful piece of information. I’m happy that you just shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 144. Hello, you used to write great, but the last several posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

 145. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 146. I intended to create you one bit of note to finally say thank you again over the extraordinary knowledge you’ve shown above. It was so generous of people like you to present without restraint what most of us would’ve sold for an ebook to earn some bucks for themselves, specifically since you could possibly have tried it in the event you decided. These creative ideas as well acted to be the fantastic way to realize that many people have the same interest similar to my own to know the truth great deal more concerning this condition. I am certain there are some more pleasurable periods ahead for individuals that look over your blog.

 147. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 148. Generally I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very great article.

 149. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

 150. My wife and i felt delighted when Jordan managed to finish off his investigation out of the precious recommendations he gained from your very own web pages. It is now and again perplexing to simply find yourself making a gift of solutions that many other folks have been making money from. We figure out we’ve got you to thank because of that. The entire explanations you made, the easy blog navigation, the friendships you can aid to promote – it’s got many awesome, and it’s really facilitating our son and us imagine that the article is entertaining, and that’s wonderfully indispensable. Thank you for the whole lot!

 151. Appreciate it for helping out, fantastic info. ”Job dissatisfaction is the number one factor in whether you survive your first heart attack.” by Anthony Robbins.

 152. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 153. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 154. Magnificent web site. A lot of helpful information here. I¡¦m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you in your effort!

 155. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always exciting to read through articles from other authors and practice something from their websites.

 156. Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 157. Someone necessarily assist to make significantly articles I might state. That is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this actual submit incredible. Excellent activity!

 158. I simply want to say I’m all new to weblog and actually enjoyed you’re web page. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You certainly come with excellent well written articles. Kudos for revealing your website.

 159. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 160. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through problems with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

 161. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 162. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 163. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 164. Great post and right to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional writers? Thank you 🙂

 165. A person necessarily lend a hand to make significantly posts I’d state. That is the first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to create this particular post incredible. Fantastic job!

 166. I am glad for writing to let you understand what a beneficial discovery my girl gained visiting yuor web blog. She mastered lots of things, most notably what it is like to have a very effective coaching mood to let other individuals really easily learn about specific hard to do subject areas. You undoubtedly exceeded our desires. Many thanks for presenting those priceless, trustworthy, educational and as well as fun guidance on this topic to Mary.

Kommentarer inaktiverade.