Sven Wernström

Med anledning av att den mycket uppskattade författaren Sven Wernström gått bort, vilket vi beklagar djupt, publicerar vi här en intervju ur ett tidigare nummer. Intervjun gjordes med anledning av hans 90-årsdag. I nästa nummer av KLASS kommer vi ha ett minnesreportage om honom.

Ur nr 2-2015
Sven Wernström är Föreningen Arbetarskrivares äldsta medlem. Sven deltog i författarturnén Vi äger orden 2014. I april fyllde Sven 90 år. Det firade han med att själv ge ut Författaren som inte kunde skriva, en kort roman på 27 sidor som handlar om en uppdiktad författare som bara publicerat en vänstervriden diktsamling och som av en slump slår igenom som uppläsare.

Hej Sven! Hur känns det att vara 90 år?

– Ja, man sitter här och gungar i sin gungstol och ser på den dörr genom vilken de en dag kommer att bära ut en härifrån. Man undrar vilken dag det kommer att bli. Man sitter i Dödens väntrum, som Sven Stolpe skrev.

Du säger att du skrivit din sista bok. Är du verkligen klar nu?

– Klar och klar. Men eftersom jag skrivit 130 böcker borde jag ju vara nöjd nu. Men jag håller på med en ny bok, så vi får ju se hur långt jag hinner. Jag är pigg och frisk. Varken röker eller dricker gör jag. Så kanske jag hinner. Men äldre än hundra blir jag nog inte.

Är det någon av alla dina böcker som du tycker bäst om?

– Ja, det är Trälarna. De böckerna är jag verkligen nöjd med, det är jag inte alltid med det jag skriver. Jag ägnade tio år åt att skriva Trälarna.

Läser du något just nu?

– Ja. Skönlitteratur läser jag aldrig, bara fackböcker. Men på mitt skrivbord ligger en massa halvlästa böcker och väntar på mig.

Du skriver ofta texter på din blogg där du är upprörd över samhället. Kan litteratur förändra samhället?

– Det var en svår fråga. Det är så svävande det där uttrycket om att förändra samhället. Författare skriver ju berättelser om riktiga eller påhittade personer. Om texterna kan väcka tankar, göra folk förbannade eller engagerade så att något händer i samhället, så kan det ju vara möjligt.

Har du något råd att ge en ung författare?

Där har jag bara ett ord att säga: Skriv!

Under denna telefonintervju gjord på förmiddagen den 28 april berättar Sven att han sitter i sin lilla lägenhet i ett enplanshus i Vikbolandet utanför Norrköping. Att han har det bra, att Norrköping tar väl hand om sina gamla, att runt honom bor mest gamla människor. Katten jamar för fullt i bakgrunden, medan Sven gungar i gungstolen som är snäll mot hans onda rygg. När vi är klara säger han att nu ska han och katten gå till brevlådan.

– Det är den enda spänning man har i livet nuförtiden; se om det kommit någon post.

Sven Wernström skriver regelbundet på sin blogg www.svenw.blogspot.se, inlägget 27 april kallar han: Köp ett rep – häng kapitalisten.

Svens pappa kallade sig versmakare och skrev tal och verser på beställning. Sven själv bestämde sig redan som femåring för att bli författare. Debuterade 1945 med Falkar på jakt på B Wahlströms förlag. Mest känd för bokserien Trälarna. Författaren som inte kunde skriva är tryckt av det finska förlaget Opus Liberum.