Intervju: Karl-Petter Thorwaldsson- Man får tycka att jag är en tjatig jävel

Ur arkivet. nr 3-2015. 

Han kommer från ett läsovant hem. Men på en verkstad i Växjö satte två jobbarkompisar böcker i händerna på honom.

– Vi hade bara Det Bästas Bokval, böcker i sammanfattning. Det var i och för sig bra. För mig var böcker på flera hundra sidor som att bestiga Mount Everest. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att om vi vill åstadkomma en verklig förändring i samhället måste alla kunna göra en resa, en bildningsresa.

Text och foto: Torgny Karnstedt

– Egenmakt var ett begrepp jag myntade som ordförande i SSU. Vi fick mycket skit för det men för att få inflytande måste vi tränas och skolas och då spelar läsförmågan stor roll.

Idag spanar LO:s ordförande leende ut över församlingen. Framför honom sitter medlemmar från olika fackförbund. Bokombud, arbetsplatsbibliotekarier och ett ansenligt antal välkända arbetarförfattare. Karl-Petter Thorwaldsson ser ut att njuta av situationen. Under sin tid som ordförande i ABF gästade han ofta Boken på arbetsplatsen, en konferens som tidigare låg i Brunnsvik men som för ett par år sedan flyttades till Runö folkhögskola i Åkersberga. Thorwaldsson påstår att han tjatat sig till att få vara med i år. Arbetarrörelsen, förklarar han, har ofta fullt upp med dagspolitiska frågor såsom lönerörelser, avtal, villkorsförändringar, sociala ärenden och EU-beslut varför det känns uppfriskande med en konferens där läsandet och litteraturen står i fokus.

– Livet är inte bara en färd mellan födsel och död som går ut på att få bra lön och en fin bostad, det är även en personlig resa. Dels för vår egen skull men också för att kommande generationer, våra barn och barnbarn, ska kunna göra sina resor. Man får tycka att jag är en tjatig jävel men det är viktigt att börja i rätt ände, alla människors lika värde.

 

Måste vara beredda att ta makten över sina liv

Den 50-årige mannen är välklädd. Bär slips och kavaj. Utstrålar status och solid ekonomi men han representerar medlemmar som tagit mycket stryk under flera år.

– Det är mycket som är åt helvete, men ska utvecklingen vändas måste människorna vara beredda att ta makten över sina liv.

Att så få män i LO-kollektivet läser tycker han är oroväckande. 44 procent läser aldrig. För IF Metall är siffran hela 60 procent. Karl-Petter konstaterar att läsandet är starkt köns- och klassindelat. Själv är han född i en småländsk arbetarfamilj två dagar efter julafton 1964. Under sin barndom kallades han för Brevpressarns luejävel. Pappan arbetade på Kosta glasbruk. Tillverkade brevpressar. Lue är dialekt för grabb. Flickor kallas däka. Rörmokarens dotter kallades således Bror på slaskens däka. Den socialdemokratiske gruppledaren i riksdagen, Tomas Enroth, kommer från samma trakt. Han var Orgelbrusarens luejävel. Karl-Petters mamma arbetade som damfrisörska. Tuperade håret på sina kunder. Karl-Petter var rädd för dem, tyckte de såg ut som troll.

Rädd för att arbeta var han inte. Hade han varit född 1963 hade han förmodligen följt med strömmen och börjat på bruket som alla andra, men när det var dags för hans årskull att söka jobb hade krisen kommit. Eftersom alla skulle gå på gymnasiet provade han den vägen men klasshjärnan slog till. Universitetet lockande inte. Karl-Petter hoppade av och började på en verkstad i Växjö, blev medlem i Metall. Där fanns två män, Gösta och Gunnar, som satte böcker i händerna på honom och sa åt honom att läsa. Han fick Vilhelm Mobergs roman Raskens, kände sig hemma i språket. Fortsatte med Fogelströms proletära stockholmsskildringar.

 

Böcker lottades ut

På varje fackklubbsmöte lottades böcker ut. Alla tog lotter trots att en del muttrade att det bara fanns nitlotter. Med tiden växte ett litet bibliotek fram på fackexpeditionen.

– Böcker blev en del av min vardag. Att lyssna och ta del av andras berättelser är nyckeln till en större värld. Språket ett verktyg för förändring.

Karl-Petter berättar att han haft en tumregel för sitt läsande.

– Varannan bok av lust, varannan för bildning. Men nu är de senare minst lika lustfyllda.

Jag undrar om han ser något hopp om att den här dystra statistiken när det gäller männens läsvanor ska kunna vändas. Karl-Petter berättar att när han besöker olika arbetsplatser är det en del arbetare som inte vill tala med honom. De vill nämligen inte bli avbrutna i sitt läsande. De läser med öronen. Ljudböckerna har slagit igenom på bred front.

– Inte minst vägkrogsbiblioteken är en framgångssaga och projektet Läs-för-mig-pappa som funnits sedan 1999 är en dörröppnare för många.

Karl-Petter tycker om verklighetsbaserade berättelser och uppskattar arbetarskrivarna. Han citerar föreningen:

– Det påstås ofta att arbetare inte finns. Men någon hämtar dina sopor, bygger ditt hus och tar hand om din gamla mamma. Någon kör bussen du åker med, tillverkar dina skor och ser till att malmen kommer upp ur gruvan. Någon städar dina barns skola, serverar maten på restaurangen, lagar din bil. Arbetets författare synliggör den världen och dess villkor.

Det är ett stycke han ofta använder i sina föreläsningar.

– Det finns en stor skevhet i vilka berättelser som uppmärksammas. Ett tag kunde man tro att världen bara bestod av caffelattemammor och caffelattepappor vars enda samtalsämne var den nya bostadsrätten på Södermalm.

Karl-Petter hänvisar till en undersökning som visar att det finns många medlemmar i LO som skriver regelbundet.

– 300 000 kvinnor och 100 000 män! Vilken fantastisk kraftkälla att hämta berättelser från. Historier som många skulle kunna känna igen sig i och bli stärkta av.

 

Liknar livet vid en resa

Gång på gång på gång liknar han livet vid en resa där avsikten är att erövra ny terräng. Ändå verkar han nästan generad när han berättar att han upptäckt operakonsten. Menar att det inte ger så många vuxenpoäng i rörelsen. Han säger att han började med trallvänliga saker som Figaros bröllop och Carmen, men har fortsatt med Wagner. I julklapp fick han biljett till Mästersångarna i Nürnberg, en föreställning på runt sex timmar med paus. Lite orolig rådfrågade han sin äldre partikamrat Gertrud Sigurdsen hur han skulle klara det utan att somna.

– Hon sa att jag skulle köpa skivor och lyssna i förväg så jag kunde följa med uppmärksamt. Jag tänkte det kommer fan aldrig att gå, men jag lyssnade i bilen och då kunde jag inte nicka till.

Thorwaldsson erkänner att det tog lång tid att knäcka koden till poesi, men att Jenny Wrangborgs dikter brutit ner motståndet. Djupt rörd berättar han om poetens lysande framträdande då hon gästade senaste IF Metallkongressen och läste ur sina verk, bland annat Kallskänken.

– Alla delegater gav henne stående ovationer. Det har aldrig någon gäst fått tidigare.

Därefter tar han sats, ursäktar att han inte är någon bra högläsare, och reciterar kraftfullt Brechts Du ska ta ledningen och makten. Raden Du som är hungrig grip efter boken! läser han med extra pondus.

Jag är nyfiken på vad han tycker att författarna ger honom.

– Politiken blir lätt trist och blodfattig, men när författarnas bildspråk drabbar oss rör det vid våra drömmar och väcker nytt liv i oss. Egentligen är det enormt märkligt att de stora förändringar vi upplevt på senare tid i samhället inte lett till folkliga upplopp.

Han betonar åter att kunskap är makt.

– Om vi inte rustar våra medlemmar och sympatisörer med ett språk så att de kan ifrågasätta och ta till sig andras berättelser blir livet begränsat. Demokratin försvagas. Därför är det läsfrämjande arbetet så viktigt och våra författare så betydelsefulla.

Med tanke på Karl-Petter Thorwaldssons vältalighet om kulturen är det inte underligt att en facklig deltagare från Seko undrar varför LO valt att lägga ut kulturen på entreprenad till ABF. Karl-Petter förklarar att han blev mycket upprörd i egenskap av dåvarande ABF-ordförande när LO övergav ett mer än hundraårigt engagemang och beslutade att ersätta det med en särskild Kulturfond under ABF:s ledning. Han föreslog spontant att LO i alla fall skulle satsa 50 öre per medlem till fonden.

– För skams skull kunde de inte neka och jag ångrade genast att jag inte föreslagit en tia.

Deltagaren från Seko vill veta om Karl-Petter tänker ta tillbaka kulturen till LO.

Han gör en Zlatan.

– Kommer det ett förslag från någon av medlemsorganisationerna kommer LO:s ordförande att verka för det.

Det är ett löfte. Medlemmen antecknar. LO:s ordförande kan nog räkna med en och annan motion från skrivkunniga medlemmar vid nästa kongress. Det lär ju finnas ett par hundratusen. Arbetarskrivarna noterade också med tillfredsställelse att Karl-Petter botaniserade flitigt vid bokborden och gick hem med en bunt bokförvärv under armen.

– Bokfördärv, slank det ur honom.

När vi slår oss ner i en av sofforna i foajén en stund nämner han att han inte bara odlar ett läs- och kulturintresse. Han är självförsörjande på grönsaker. Har en stuga med ett stycke land i Sörmland, inte av Göran Perssons mått, men ett andningshål är det.

– Jag odlar till och med sparris, säger han stolt.

Karl-Petters föräldrar hann också känna sig stolta när Ingvar Carlsson plockade upp deras son till maktens korridorer i Rosenbad. Fick se hur han gick från förbundsordförande i SSU till ledande stolen i ABF och fick ansvara för en statlig utredning. De tyckte det hade gått bra för sin grabb.

Jag undrar om Karl-Petter tror att han hade varit LO:s ordförande om han hade varit född ett år tidigare.

– Då kanske jag hade tillverkat snöbollslyktor av glas som pappa. Nu blev jag en klassresenär. Det finns två sorter. Den ena är de som vill ta revansch. Det har jag aldrig förstått mig på. De andra är den som tycker att det är en ära att få vara med på resan och arbeta för kollektivets bästa. Dit hör jag.

Lärandets lov

Bertolt Brechts Lärandets lov som ingick i hans pjäs Modern, 1932. En dramatisering av Maxim Gorkijs roman En mor.

 

Lär dig det enklaste! Gör det nu,

ty nu är stunden här

det är aldrig försent!

Lär dig ditt ABC, det är inte nog men lär det!

Inget får hejda dig, börja nu

Allting bör du veta

Du skall ta ledningen och makten…

Lär dig, du som är arbetslös!

Lär dig, du som är fängslad!

Lär dig, kvinna i köket!

Lär dig, sextioårige!

Du skall ta ledningen och makten

Skynda till skolan, du som hemlös är!

Öka din kunskap, du som fryser!

Du som är hungrig, grip efter boken:

den är ett vapen!

Du skall ta ledningen och makten

Var inte rädd för att fråga, kamrat

Låt ingen lura dig,

se efter själv!

Vad du inte själv vet

vet du ej!

Granska din räkning,

du ska ju betala.

Sätt ditt finger på varje siffra,

fråga: Hur kom den hit?

Du skall ta ledningen och makten.

NAMN: Karl -Petter Thorwaldsson

ÅLDER: Född 1964

YRKESBANA: LO:s ordförande sedan 2012. Ordförande i ABF 2000-2012 Förbundsordförande i SSU 1990-1995

425 reaktioner på ”Intervju: Karl-Petter Thorwaldsson- Man får tycka att jag är en tjatig jävel

 1. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 2. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice methods and we are looking to exchange solutions with other folks, please shoot me an email if interested.

 3. I just want to say I am just beginner to blogging and site-building and absolutely liked your web-site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You absolutely come with good well written articles. With thanks for revealing your web-site.

 4. I am impressed, I must say. Very seldom do I come across a blog that is both informative and entertaining, and let me tell you, youve hit the nail on the head. Your idea is important; the issue is something that not a lot of people are talking intelligently about. I am really happy that I stumbled across this in my search for something relating to it.

 5. Whenever I go on my computer after a few minutes (I’d say about 5) it just restarts for some reason. I’ve tried to restore my computer but can’t because it will restart before it finishes. How can i stop the restarting or reatore my computer when this is happening Someone please help.

 6. I think this is among the most significant information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 7. I keep several blogs & forums and allow people to write their comments on them. I check regularly and remove any swear words, etc. I also ask commentors not to leave any derogatory terms on the blogs/forums.. However, that said, am i still legally responsible for the content on my blog/forums if they write a defamatory comment or abusive comments?. Many thanks..

 8. Usually I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 9. I have been browsing online more than three hours these days, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It¡¦s pretty price enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content as you probably did, the internet might be much more useful than ever before.

 10. I have an essay in Microsoft Word format which I want to copy/paste into my blogspot blog. But every time I do this, I get error messages from blogspot about all the weird Word coding, and then it comes out looking all crazy format-wise. How can I strip the text of all the Word junk?. . I don’t know anything about HTML..

 11. I simply had to say thanks yet again. I do not know the things I would have made to happen in the absence of those ways contributed by you relating to such a theme. It previously was a real terrifying circumstance in my circumstances, but noticing your specialized fashion you processed the issue forced me to jump with gladness. I’m happy for your information and then believe you comprehend what a powerful job that you’re getting into educating some other people through the use of a web site. I know that you have never come across any of us.

 12. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 13. Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 14. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 15. I keep listening to the news broadcast lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 16. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 17. I haven¡¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 18. We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable activity and our entire neighborhood will be thankful to you.

 19. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 20. It¡¦s actually a nice and helpful piece of info. I¡¦m glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 21. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 22. I simply could not leave your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info an individual supply on your guests? Is gonna be back ceaselessly in order to investigate cross-check new posts

 23. I do accept as true with all the concepts you have offered in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for starters. May you please extend them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 24. Ankara nakliyat tercihlerinizde siz müşterilerimizi en iyi Ankara nakliyat firmaları ile buluşturuyoruz. Şirketlerimiz ücretsiz ekspertiz hizmeti sunarak eşyalarınızı yerinde analiz ediyorlar. Bu sayede yaşanacak sorunları %80’i ortadan kalmış oluyor. Eşya çokmuş, bize söylediğiniz eşya bu kadar değildi, eviniz yüksek katta gibi bu tip sorunlara çözüm olmak adına ekspertiz önemli bir yere sahiptir. Ankara nakliyat alanında teknolojiyi sonuna kadar kullanan firmalarımız modüler asansör sistemi ve modelli nakliyat arabaları ile görev yapmaktadırlar.
  Ankara nakliyat ve taşımacılık işlemlerinde profesyonellik taşınacak olan herkesin hayal ettiği tek şeydir. Ülkemizdeyse bu durum çoğu nakliyeci tarafından yanlış anlaşılmakta veya bilerek, isteyerek sorunlar sizlere yansıtılmaktadır. Bu sorunlarla karşı karşıya gelmemek için bünyemizde bulunan Ankara nakliyat firmalarından hemen destek alın ve kolayca taşının.

 25. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 26. obviously like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the truth nevertheless I¡¦ll certainly come back again.

 27. You really make it appear so easy together with your presentation however I to find this matter to be actually one thing which I believe I might never understand. It kind of feels too complex and very huge for me. I am having a look forward in your next submit, I¡¦ll try to get the hang of it!

 28. Thank you, I’ve recently been searching for info approximately this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive in regards to the supply?

 29. Hi Bro, hairstyles pictures Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 30. Hi Bro, net koli Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 31. Hi Bro, hairstyles pictures Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 32. Hi Bro, net koli Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 33. Needed to draft you the very little remark to be able to thank you as before for your personal extraordinary ideas you’ve discussed on this page. It has been simply unbelievably generous of you to supply unreservedly exactly what a few people would have supplied for an e book to earn some dough on their own, notably considering that you might well have done it if you ever desired. Those suggestions in addition worked to become a easy way to be aware that the rest have the same keenness just as mine to grasp a good deal more with respect to this matter. I know there are many more fun moments in the future for individuals who go through your blog post.

 34. Hi Bro, hairstyles pictures Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 35. Hi Bro, hairstyles pictures Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 36. I have recently started a blog, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 37. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 38. It¡¦s in reality a nice and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 39. I wish to get across my respect for your kindness supporting people who absolutely need assistance with the question. Your personal dedication to passing the message all-around became extraordinarily invaluable and has continuously helped folks like me to arrive at their objectives. Your new useful suggestions can mean much a person like me and further more to my peers. Best wishes; from each one of us.

 40. Great amazing things here. I am very glad to look your article. Thank you a lot and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 41. Evden eve nakliyat platformu; Ev eşyasının taşınması sırasında eşyaların zarar görmemesi için elbette ambalajlı olarak taşınması gerekir. Yeni yerine taşınması dizayn edilmesi hizmetlerini başlıca sunmaktayız. Eşyaların taşınması ve yerleştirilmesi esnasında ortaya gelebilecek olan hasarlardan firmamızla spesifik sigorta istemeniz durumunda karşılıklı yaptığınız sözleşmedeki şartlar geçerlidir. Vermiş olduğumuz evden eve nakliyat asansörlü evden eve nakliyat hizmeti sizlerin kıymetli eşyalarınızın taşınması bizim için son derece ehemmiyet taşıyan hizmet olduğunun bilinci ile birlikte ev büro eşyası nakliye sektöründeki çalışmalarımızı expert kadromuz ve deneyim sahibi yöneticilerimizle sunmaktayız. Deneyimli elemanlarımız ile birlikte her geçtiğimiz gün büyüyen firmamız özenli bir şekilde taşınmasını dilediğiniz eşyanızı evinizden alarak yeni adresinize eksiksiz bir biçimde taşımaktadır. Eşyalarınızın _0 güvenliğini sağlayacak açısından eşyalarının taşınması sırasında meydana gelebilecek rastgele bir hasar ya da kayıp ardından kaybettiğiniz parasal ve manevi değerin ödenmesini size aynı biçimde geri getirilmesini sağlar. Şehir içerisinde eşyalarınızın taşınmasında ister oda oda ister komple tek bir vasıtayla taşınmanıza fırsat sağlayacak büyüklükte araçlarımızla hizmete devam etmekteyiz.

 42. Fantastic items from you, man. I’ve consider your stuff prior to and you’re simply extremely wonderful. I really like what you have obtained here, certainly like what you are stating and the way in which wherein you are saying it. You’re making it enjoyable and you continue to care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful site.

 43. SEO çalışmalarınızı her iki yönden de incelediğimiz için bu çalışmamızda önemli çalışmalardan bir tanesidir. Web sitenizin SEO’su için elinizden geldiğince geniş bir kampanya oluşturulup hareket edilmelidir.

  -Sosyal Medya Pazarlamacılığı

  -Web site içerik stratejisi

  -Web sitenizn kullandığınız iyileştirmeleri

  -Anahtar kelime optimizasyonu

  -Site içi bağlantı kurulması

  -Web site SEO’nuz için ayrılacak bütçe

 44. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 45. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 46. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 47. I am now not positive the place you are getting your info, however good topic. I needs to spend a while studying much more or working out more. Thank you for fantastic information I used to be searching for this information for my mission.

 48. A lot of thanks for all of your effort on this site. Kate take interest in carrying out investigation and it’s really simple to grasp why. Most people learn all regarding the compelling method you make important secrets on your web site and encourage response from other ones on the area and our favorite child is learning a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You have been conducting a brilliant job.

 49. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 50. Along with every thing that appears to be building throughout this particular area, all your perspectives are actually quite radical. Nonetheless, I appologize, but I do not subscribe to your entire plan, all be it stimulating none the less. It appears to us that your comments are actually not completely rationalized and in simple fact you are generally yourself not fully confident of the argument. In any event I did appreciate reading through it.

 51. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make sure to don’t forget this web site and give it a look regularly.

 52. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 53. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 54. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 55. I just want to say I am very new to blogs and truly savored you’re web site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You amazingly come with superb articles and reviews. Regards for sharing your webpage.

 56. I want to show my appreciation to the writer for bailing me out of such a circumstance. Right after scouting throughout the world wide web and coming across principles that were not beneficial, I thought my entire life was well over. Being alive without the approaches to the difficulties you have resolved through your main guide is a serious case, as well as the ones that could have adversely damaged my career if I had not discovered your web site. Your actual expertise and kindness in handling all the pieces was vital. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a subject like this. I can at this moment relish my future. Thanks so much for this expert and effective guide. I will not be reluctant to recommend your blog post to any person who should have tips on this matter.

 57. Yayın hayatına Temmuz 2015’te başlayan Sertsesli kültür / sanat dünyasındaki haberleri, müzik ve sinema konularını inceleyerek, konser / festival ya da sanatın her alanıyla ilgili etkinliklere gidip hem fotoğraf hem de yazıyla sunabiliyor. Ayrıca her alanda iyi olan kişilerle sohbet eden, keşif alanında ise yenilenen ve her zaman değişen dünyayı yakından takip eden bir platform.

  Her içeriğine ayrı bir zaman ayırıp üretimine önem vererek sosyal medyadaki birçok sosyal ağı etkin kullanıp, ziyaretçileriyle etkileşim halinde olan Sertsesli paylaşımlarını da samimi bir dil ile ziyaretçilerine aktarmaya çalışıyor. https://sertsesli.com/

  Sertsesli kültür-sanattan teknoloji, oyun, sinema ve müzik haberlerine ürün incelemelerinden yakın zamanda gerçekleşecek etkinliklere ve keşfedilmemişlere uzanan geniş bir içerik çizgisine sahiptir.

  Sitemizde haberler, teknoloji, oyun, sinema ve dizi fragmanları, incelemeler, etkinlikler, konser ve festivaller ile keşfedilmemişleri bulabileceğiniz alt kategoriler yer alıyor.

 58. Thanks for every other magnificent post. Where else may anybody get that kind of information in such a perfect approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m on the search for such information.

 59. As I website possessor I believe the content matter here is rattling magnificent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 60. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 61. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 62. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 63. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 64. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 65. Excellent weblog right here! Also your site lots up very fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate link for your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

 66. Excellent weblog here! Additionally your website lots up very fast! What host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink for your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

 67. I am just writing to make you know of the awesome experience my friend’s child undergone reading through your web page. She noticed plenty of things, not to mention how it is like to have an incredible giving mood to make other people completely comprehend some specialized subject areas. You undoubtedly surpassed our desires. Thank you for distributing the warm and friendly, dependable, informative as well as fun tips on your topic to Emily.

 68. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a great website.

 69. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 70. I happen to be commenting to make you understand what a perfect encounter my cousin’s princess obtained studying your webblog. She learned many pieces, most notably what it is like to possess a wonderful coaching nature to get folks really easily know precisely a number of extremely tough matters. You really surpassed readers’ expected results. Many thanks for showing such helpful, dependable, edifying and unique tips about the topic to Jane.

 71. Founded by Yunus Emre Özdiyar in 2018, Chaospin is interested in all there is about culture and art world. Especially in categories such as cinema, music, TV series, gaming news, reviews, concerts, festivals, events and interviews, Chaospin aims to provide a unique collection of contents to its reader.

  News

  We provide you with all that is happening on earth, especially in culture and art world in a fast and unique way.

  Technology

  The segment in which we follow the latest developments in technology and share them with you through our experience https://chaospin.com/

  Festivals and Concerts

  In this segment you will find news, pictures and reviews brought to you from the festivals and concerts we have been to, offering the reader as much observation as possible from the experience

  Events

  A guide on the cultural events that will be held in vicinity such as concerts, festivals, exhibitions and conventions.

 72. Hiya very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also…I am happy to seek out so many useful information right here within the submit, we want work out extra strategies on this regard, thanks for sharing.

 73. you’re in point of fact a just right webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a fantastic activity on this subject!

 74. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is actually a wonderful site.

 75. Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 76. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 77. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i¡¦m glad to exhibit that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I most surely will make sure to don¡¦t disregard this website and provides it a glance regularly.

 78. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 79. I think this is one of the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 80. I do believe all the concepts you’ve offered for your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for starters. Could you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 81. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 82. Useful info. Fortunate me I discovered your site accidentally, and I’m shocked why this coincidence did not took place earlier! I bookmarked it.

 83. Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just great and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 84. hey buddy, I ran across this web page from yahoo and start reading several of your other content. They are stunning. Pleasee continue this great work. Cheers,

 85. Just wanna comment on few general things, The website style and design is perfect, the written content is very wonderful : D.

 86. Wow, superb blog format! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging glance easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 87. Hi Bro, Hairstyles Pictures, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 88. excellent points altogether, you simply received a new reader. What would you suggest in regards to your post that you simply made a few days ago? Any positive?

 89. I have learn some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make this sort of magnificent informative website.

 90. Hello, Neat post. There is an issue along with your website in web explorer, may test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a big part of other people will pass over your great writing due to this problem.

 91. F*ckin’ amazing issues here. I am very satisfied to peer your post. Thanks a lot and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 92. Hi Bro, Hairstyles Pictures, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 93. Hi Bro, Hairstyles Pictures, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 94. Hello there, I found your web site via Google at the same time as searching for a comparable matter, your site came up, it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 95. My spouse and i were excited when Louis managed to finish up his investigations through your ideas he got out of your weblog. It’s not at all simplistic just to continually be giving for free instructions some others have been trying to sell. And we fully grasp we now have the website owner to appreciate for that. All of the illustrations you’ve made, the simple website navigation, the friendships your site assist to foster – it is everything fantastic, and it’s really letting our son and us understand that matter is excellent, which is extraordinarily mandatory. Thank you for all!

 96. Hatay evden eve nakliyat adı altında yürüttüğümüz başarılı taşımacılık hizmetleri arasında yer almak için firmamızla çalışmanız yeterlidir. Eşyalarınızı son derece titiz bir şekilde eski yerinden alarak yeni adresine ulaştırıyoruz. Hatay evden eve nakliyat firmamızla yapacağınız her taşınma işlemi güvenli şekilde yerine getirilecektir.

 97. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re wonderful! Thanks!

 98. Batıkent nakliyat işlemlerinde düşünmenize gerek yok. Nakliyat firması olarak eşyalarınızın kol, ambalaj, montaj, demontjı tecrübeli mobilyacımız ve çalışanlarımız tarafından titizlikle sökülüp ambalaj altına alındıktan sonra taşınma işlemi sağlanır. Yeni evinizde ekibimiz yine kurulum dizayn işlemlerini gerçekleştirerek taşınma işlemlerini sağlarız. Ankara Batıkent nakliyat firmamız uzun yıllardır sektörün içerisinde kalitenin göstergesi olarak sizlerin yanında olmayı kendine vazife edinmiştir. Uzman personellerle birlikte kırılmadan, dökülmeden, sorun yaşanmadan ve güvenli şekilde ev eşyalarınızı yeni yuvalarınıza ulaştırıyor.

 99. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 100. I am not positive the place you are getting your info, however great topic. I needs to spend some time finding out more or figuring out more. Thanks for wonderful info I was on the lookout for this info for my mission.

 101. You actually make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be actually one thing that I believe I’d by no means understand. It kind of feels too complex and extremely extensive for me. I’m looking forward in your subsequent publish, I¡¦ll attempt to get the hang of it!

 102. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

 103. I just could not go away your website before suggesting that I really loved the usual info a person supply for your guests? Is going to be back frequently in order to inspect new posts.

 104. Hi there very nice blog!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also¡KI am satisfied to find a lot of useful info right here in the put up, we need work out more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 105. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 106. I will right away grasp your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know so that I may just subscribe. Thanks.

 107. Hi Bro, Hairstyles Pictures, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 108. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 109. Hi Bro, Web Macaw, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 110. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 111. Hi Bro, Web Macaw, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 112. Enjoyed reading through this, very good stuff, thanks . ”I will do my best. That is all I can do. I ask for your help-and God’s.” by Lyndon B. Johnson.

 113. wonderful put up, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You should proceed your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 114. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 115. My husband and i got so thrilled when Michael managed to do his basic research by way of the precious recommendations he got when using the web pages. It’s not at all simplistic to just choose to be giving freely ideas which usually others could have been trying to sell. So we figure out we have you to thank for that. Those explanations you have made, the easy site menu, the friendships your site make it easier to engender – it is mostly astonishing, and it’s helping our son in addition to us reason why the issue is satisfying, and that is tremendously indispensable. Thank you for everything!

 116. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 117. Thanks for some other great post. Where else may just anyone get that kind of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

 118. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

 119. Hello there, I discovered your web site by way of Google at the same time as looking for a related topic, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 120. Enjoyed looking through this, very good stuff, thanks . ”What the United States does best is to understand itself. What it does worst is understand others.” by Carlos Fuentes.

 121. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.

 122. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 123. Hello there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this web site.

 124. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 125. I like this website very much, Its a real nice place to read and get info . ”I’d better get off the phone now, I’ve already told you more than I heard myself.” by Loretta Lockhorn.

 126. Very good written information. It will be valuable to anybody who employess it, as well as myself. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 127. Hi Bro, Web Macaw, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 128. I together with my guys were found to be reading through the great hints located on your website and so immediately got a horrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those secrets. The young men were for this reason passionate to see them and have in actuality been using those things. Thanks for truly being simply considerate and for finding this form of fine resources millions of individuals are really desirous to discover. Our own sincere apologies for not saying thanks to you sooner.

 129. I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

 130. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 131. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 132. you’re in point of fact a good webmaster. The site loading pace is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job in this matter!

 133. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 134. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 135. Hi Bro, Web Macaw, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 136. I am now not positive where you’re getting your info, however good topic.

  I must spend some time finding out more or understanding more.
  Thanks for fantastic info I used to be searching
  for this info for my mission.

 137. Wow, incredible blog format! How lengthy have you ever been blogging for? you make running a blog glance easy. The entire look of your site is great, let alone the content material!

 138. Hi Bro, Web Macaw, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 139. I’m studying Journalism at the University of Minnesota, and I am looking for a good website to start blogging on. I’m mostly looking for a good sports blogging website, but a music website would also be of interest. I’ve heard about Bleacher Report, is that one of the main sites?.

 140. Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 141. Thanks for your entire labor on this web page. Betty delights in participating in investigations and it is obvious why. Many of us learn all concerning the lively ways you create very useful thoughts via the blog and as well as welcome participation from people on this area of interest while my child is undoubtedly discovering a great deal. Take pleasure in the rest of the year. You are carrying out a tremendous job.

 142. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 143. I?m impressed, I must say. Really rarely do I encounter a blog that?s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 144. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 145. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 146. I as well as my pals came reviewing the good secrets and techniques located on your site and the sudden got a terrible suspicion I never thanked the web site owner for those techniques. Those guys were for that reason joyful to learn all of them and now have in fact been taking advantage of these things. Appreciation for getting really helpful and then for making a choice on these kinds of fantastic ideas most people are really eager to know about. My honest regret for not expressing appreciation to sooner.

 147. I cling on to listening to the rumor lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 148. I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 149. Wow, marvelous blog format! How lengthy have you been blogging for? you made blogging look easy. The total look of your site is great, as neatly as the content material!

 150. I really wanted to type a brief message in order to express gratitude to you for those amazing points you are posting on this website. My particularly long internet investigation has finally been honored with reasonable ideas to share with my best friends. I ’d suppose that most of us visitors are unequivocally endowed to be in a superb website with so many wonderful people with helpful secrets. I feel quite privileged to have encountered the webpages and look forward to many more thrilling moments reading here. Thank you again for everything.

 151. It¡¦s in reality a nice and helpful piece of info. I¡¦m happy that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 152. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 153. Thank you for any other informative web site. The place else may just I get that type of information written in such a perfect approach? I’ve a challenge that I am simply now running on, and I’ve been at the look out for such info.

 154. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 155. A person essentially lend a hand to make significantly articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the analysis you made to make this actual publish extraordinary. Excellent activity!

 156. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 157. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 158. Great post and straight to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thank you 🙂

 159. I¡¦m not positive where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend a while finding out much more or understanding more. Thanks for great information I was in search of this info for my mission.

 160. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 161. hello!,I love your writing very so much! proportion we keep up a correspondence extra approximately your article on AOL? I require an expert on this area to unravel my problem. May be that is you! Having a look ahead to look you.

 162. I have learn several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to create any such fantastic informative website.

 163. Good info and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 164. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Studying this info So i am glad to show that I have a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not overlook this site and give it a glance regularly.

 165. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

 166. Thanks so much for providing individuals with an extremely marvellous opportunity to read from here. It really is very terrific and stuffed with a good time for me and my office colleagues to search your blog the equivalent of 3 times weekly to study the new guides you will have. And lastly, we are at all times contented considering the outstanding techniques served by you. Some 2 ideas in this posting are honestly the best we have all ever had.

 167. excellent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t understand this. You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 168. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 169. Wow, amazing weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The total glance of your website is fantastic, as neatly as the content material!

 170. It¡¦s actually a great and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 171. I must express some appreciation to this writer for bailing me out of this setting. As a result of exploring through the the web and obtaining concepts which were not powerful, I believed my entire life was done. Living without the approaches to the difficulties you’ve sorted out all through your main posting is a serious case, as well as the kind that might have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t discovered your web site. Your training and kindness in taking care of all the stuff was vital. I am not sure what I would’ve done if I had not encountered such a step like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks for your time very much for your skilled and amazing help. I won’t hesitate to recommend your blog post to anybody who wants and needs care about this subject matter.

 172. I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

 173. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 174. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 175. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 176. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 177. Hiya, I loved reading your post. Thank you for the huge info. Hoped that we will lengthen our friendship through a mutual hyperlink trade? Let me know, and fine to see you here!

 178. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

 179. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 180. Good day very cool site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally¡KI am happy to search out a lot of helpful information right here within the post, we want work out more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 181. I do agree with all of the ideas you’ve introduced on your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for beginners. May just you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 182. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 183. Just a fast hello and also to thank you for discussing your ideas on this page. I wound up inside your blog right after researching physical fitness connected issues on Yahoo guess I lost track of what I had been performing! Anyway I’ll be back once again inside the future to examine out your blogposts down the road. Thanks!

 184. I haven¡¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 185. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 186. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 187. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 188. I carry on listening to the reports talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 189. I in addition to my friends appeared to be viewing the great thoughts on your website and at once got a terrible suspicion I had not thanked the web blog owner for them. The women are already totally warmed to read them and have in effect very much been having fun with those things. Thank you for simply being considerably thoughtful and also for opting for some superb information millions of individuals are really eager to be aware of. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 190. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 191. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 192. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 193. magnificent publish, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not notice this. You should proceed your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 194. Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal site.

 195. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing
  without having side effect , people could take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

 196. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 197. I precisely needed to appreciate you again. I do not know the things I might have tried in the absence of those tricks shown by you on such situation. It truly was an absolute distressing situation for me personally, nevertheless being able to see a new specialised manner you dealt with that took me to cry with joy. I am happier for your work and as well , trust you are aware of an amazing job you are always undertaking teaching many others all through a blog. Probably you’ve never met all of us.

 198. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again!

 199. Howdy very cool site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I am satisfied to search out numerous useful information here within the submit, we want develop more techniques on this regard, thanks for sharing.

 200. I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility
  issues? A small number of my blog audience have complained about my blog not working
  correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any advice to help fix this problem?

 201. I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

 202. Asking questions are really pleasant thing if you are not understanding anything
  totally, however this post gives good understanding even.

 203. Pingback: vape eliquid
 204. I’ve been browsing online more than 3 hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s pretty worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content as you did, the web can be much more helpful than ever before. ”Dignity is not negotiable. Dignity is the honor of the family.” by Vartan Gregorian.

 205. certainly like your website but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the reality then again I will definitely come back again.

 206. I have recently started a web site, the information you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. ”Patriotism is often an arbitrary veneration of real estate above principles.” by George Jean Nathan.

 207. I precisely had to thank you very much yet again. I am not sure the things I would have done without the type of tips and hints shared by you relating to such subject. Entirely was the traumatic concern in my view, but looking at the very expert strategy you handled the issue made me to leap with contentment. I’m just happy for your support and hope you find out what an amazing job you are always doing teaching some other people with the aid of a blog. I am certain you have never got to know any of us.

 208. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to
  be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 209. We stumbled over here by a different web page and thought
  I might check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to going over your web page yet again.

 210. Sivas nakliyat sağlıklı bir ambalaj için öncelikli olarak insanlarda belli bir bilgi altyapısı olması gerekmektedir. Genellikle evden eve eşya taşımacılığı gibi süreçlerde ambalaj sisteminin önemi daha fazla ortaya çıkmıştır ve insanlar bu önemi yerine getirmek için görev paylaşımı yapmıştır. Ambalaj ekibinin montaj ve ambalaj gibi konulardaki başarısı yıllardan beri kanıtlanmıştır. Nakliye teknolojisinin gelişimi noktasında kemik kadro olarak bildiğimiz ekipler, her türlü hizmet koşuluna hazırlıklı bir şekilde yola çıkmaktadır. https://tumnakliyatcilar.com/sehir/sivas/ Kaliteli araçlar ise burada Sivas nakliyat desteğini en üst seviyede ortaya koyuyor. Daha önceden yapılmış düzgün istifleme ile birlikte, araçların yola çıkmaya hazır hale gelmesi baştan sonra bir sürecin kusursuz işlemesi şeklinde görülmektedir. Burada ilave ettiğimiz konulardan biri de güvenilir firmanın nakliye ücretleri olacaktır.

 211. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 212. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 213. Thank you for your entire labor on this blog. Gloria enjoys engaging in investigation and it is easy to see why. My partner and i know all relating to the lively means you render very useful guidelines through your website and in addition welcome participation from others on that topic while our own daughter has always been becoming educated a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You have been performing a brilliant job.

 214. Gölbaşı nakliyat; daha çok müşteri ve daha çok memnuniyet olarak yorumladığımız bu nitelikli çalışmalarda, günümüz koşullarının gerçekten birbirinden farklı avantajlı çözümleri nakliye sektöründe gerekli katkı yapmaktadır. Kendi sektörüne sadakat ile bağlanmış olan bir firmanın, özellikle de güvenilir olarak lanse edilmiş olması yaptığı hizmetler ile birlikte bir orantı ortaya koymaktadır. Gölbaşı nakliyat ise bunca zamandan beri özellikle evi taşınacak insanlar için, bölgesel hizmetler nazarında çok iyi sonuç vermiştir. Taşıma becerisi gelişmiş ve taşıma kapasitesi bu gelişim ile birlikte daha ileri seviye gelmiş firmalar, tam da yanımızda. Buradaki eksik olan konu ise uygun fiyatlar olabilir. Bu konudaki destek ile beraber taşınma kapasitesinin en avantajlı sonuçlarını görmek mümkün olmaktadır.

 215. Hello, Neat post. There is a problem with your web site in web explorer, may check this… IE nonetheless is the marketplace chief and a big component of folks will leave out your fantastic writing because of this problem.

 216. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 217. Normally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite great article.

 218. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

 219. Wow, superb weblog layout! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog glance easy. The full look of your site is magnificent, let alone the content!

 220. You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 221. Bolu nakliyat, pek çok sektör dediğimizde, özellikle farklı işlevsel yapıya sahip işletmelerin kendi kategorize seçenekler aklımıza gelmektedir. Aslında bütün bu kategori seçenekleri ile beraber insanların ortak noktada hizmet alması nakliye sektörünün çalışmalarını daha anlamlı bir şekilde önümüze getiriyor. Araçlar bilinçli elemanlar ve uzman şoförler nakliye sisteminin gelişiminde gerçekten çok önemli bir yer edinmiştir. Bolu nakliyat ihtiyaçları karşılamakla kalmıyor, gerektiği zaman memnuniyet performansı ile beraber size her türlü desteği veriyor. Nakliye ücretleri ve avantajlı seçenekleri ile beraber her türlü fırsat burada sizi bekliyor. İster ticaret piyasasının avantajları olsun isterse de ev taşınır insanların beklentileri olsun, burada hizmet potansiyeli karşılama anlamında da iyi bir çözüm yaratıyor.

 222. Enjoyed examining this, very good stuff, thanks . ”Curiosity killed the cat, but for a while I was a suspect.” by Steven Wright.

 223. Absolutely preferred to say whats up and let that I personally have recently been returning here for a long time, normally hanging out within dark locations rather than seriously talking my intellect. Nicely it is time to spend my own value and notify your agency, as a regular audience that My spouse and i undoubtedly adore your on line company and expect you will carry on upon this specific spiritual voyage of words and phrases. Greetings indicates everyone

 224. I simply want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and really loved you’re web blog. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You definitely have awesome writings. Thanks a bunch for sharing your web site.

 225. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 226. Edirne nakliyat güven ve istişare gibi planlamalı adımlarla birlikte, zamanında alınmış tedbirler ve bunun olumlu sonuçları gerçekten müşterilerin tamamını olumlu bir şekilde etkilemeye devam etmektedir. Ambalaj süreci veya diğer planlama aşamalarının her biri memnuniyet veren süreçleri çok detaylı bir şekilde gözden geçirmek durumundadır. Ancak bu şekilde hem piyasaya sahip olmak hem de müşteri memnuniyetini en iyi şekilde geniş bir çerçevede değerlendirmek mümkün olmaktadır. Edirne evden eve nakliyat zorlu yol koşulları ve en zorlu hava şartlarında hiçbir zaman görevi sekteye uğratmayan bir sistemi göstermektedir. Kendi altyapısı ve güvenilir imkânları ile beraber, müşterisine daha iyi hizmet sunmanın planlamasını yapmış şirketler gerçekten burada yeri geldiğinde, tam da denk gelecek bir fırsatı ortaya koymak durumunda olacaktır.

 227. Spot on with this write-up, I honestly think this web site needs far more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the info!

 228. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 229. As I site possessor I believe the content matter here is rattling wonderful , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 230. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous site.

 231. I together with my buddies came studying the good tactics from your web blog and immediately I had a horrible feeling I never expressed respect to you for those secrets. All the people happened to be certainly thrilled to learn them and have certainly been enjoying these things. Appreciation for turning out to be so considerate and for choosing variety of outstanding ideas millions of individuals are really desirous to know about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.

 232. I just want to tell you that I am just new to blogging and honestly loved this web-site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You really have very good posts. Many thanks for sharing your web-site.

 233. Web Macaw, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

 234. I want to express appreciation to the writer just for rescuing me from this issue. Right after surfing throughout the the net and finding basics which were not powerful, I figured my entire life was over. Being alive without the presence of approaches to the difficulties you have sorted out as a result of this article content is a critical case, and those which might have badly affected my entire career if I had not come across your web site. Your training and kindness in controlling all the details was very helpful. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a subject like this. I am able to at this time relish my future. Thanks very much for your reliable and sensible help. I will not hesitate to refer your blog post to any person who should have assistance about this situation.

 235. I precisely wanted to appreciate you once again. I am not sure what I might have achieved without the smart ideas shown by you over such subject matter. It previously was a real frustrating condition in my view, but viewing a new specialised style you treated that forced me to weep with gladness. I’m happier for the guidance and even believe you are aware of a great job your are getting into teaching some other people with the aid of your webpage. Most probably you’ve never met all of us.

 236. I was just looking for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 237. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 238. Antalya evden eve nakliyat hizmeti; bütçeniz ve mevcut ekonomik durumunuz, alacağınız hizmetle beraber yan yana getirilmelidir. Nakliye ücretleri konusunda yaptığınız zamanlamalı ve planlama aşamaları ile birlikte buradaki her türlü detayı ve düşünceyi en iyi şekilde görmek gerekiyor. Sağlıklı ambalaj ve güvenilir yöntemler ile beraber, beklediğini hizmetlerin en iyi koşullarını buradan gözden geçirebilirsiniz. Güvendiğiniz ve bildiğiniz firmanın, gerçekten nakliye anlamında da çok önemli bir teknolojisi sizi takip etmeye devam etmekte. Antalya evden eve nakliyat temel hedefini memnuniyet üzerine kurulmuş bir yöntemi gösteriyor. Buna ilave olarak sunduğumuz uygun fiyatlarla birlikte, taşımacılık hizmeti beklenen koşullarda güvenli çalışmasını ortaya koymaktadır.

  Antalya nakliyat firması arıyorsanız kurumsal nakliye firmalarımız sizlere hizmet vermeye hazır. Kolayca teklif alarak tüm sorunları anında çözüm yeni evinize mutlu şekilde taşınabilirsiniz.

 239. Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

 240. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for
  the post. I will certainly comeback.

 241. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 242. Thanks for this excellent article. One more thing to mention is that most digital cameras are available equipped with a new zoom lens that permits more or less of that scene to be included by way of ’zooming’ in and out. These changes in focus length are reflected in the viewfinder and on significant display screen at the back of the actual camera.

 243. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 244. Hatay evden eve nakliyat yakın çevredeki hizmetleri ile birlikte, hem şehir planlamasında hem de ilçe planlamasında taşımacılık hizmetlerinin boyutlarına bakmak gerekiyor. Taşınması planlanmış ürün ve modellerin, özellikle detaylarla birlikte kapsamlı bir hizmetten faydalanması büyük bir gereklilik oluşturmaktadır. Taşınması beklenen unsurların evvela sağlıklı olması ve düzgün bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Gerek imalat ürünleri olsun gerekse de ticari piyasanın ürünleri olsun, burada Hatay evden eve nakliyat hizmetlerinin gerçekten çok kapsamlı sektörlere verdiği destek ortaya çıkmaktadır. Bu desteğin ortaya çıkmasında güvenilir araçların devreye girmesi elbette ki önemli olmuştur. Araçlar yolda kalmadan istikametine ulaşırken, hiç zaman kaybetmeyen araçlar ve hizmet boyutu eşyaların yerini en kısa zamanda ulaşmasına destek sağlamaktadır. Uygun görülecek avantajlı çözüm fiyatları ile birlikte, buradaki hizmetleri anında değerlendirmek gerçekten önemli bir sonuç ortaya koyacaktır.

 245. Hello, I noticed a 3 of your interesting posted posts and wished to ask in case you would be keen on reciprocal pages? Team have weblog about alexis texas ass! Anyway, in my language, there usually are not much good source like this.

 246. I am giving a speech on social networking sites and need to mention a top blogging site. If someone could mention one for me, I would really appreciate it!.

 247. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

Kommentarer inaktiverade.