Frances Tuuloskorpi- En för alla – alla för en

Frances Tuuloskorpi i Hallunda. Foto: Jane Morén

Frances Tuuloskorpi  i Hallunda  har varit medlem i föreningen Arbetarskrivare i många år. Hon tycker föreningen behövs bland annat för framtida forskares arbete. Hennes eget arbete som redaktör för antologierna i serien Folkrörelse på arbetsplatsen resulterade i våras i en tredje bok. Frances betonar det kollektiva, att arbetet med antologierna, och de år hon ägnat åt att pröva metoder för att få igenom förbättringar på arbetsplatser, alltid skett tillsammans med andra.

Text & Foto: Jane Morén

Det duggregnar denna majdag över den mångkulturella stadsdelen Hallunda i Botkyrka kommun söder om Stockholm där Frances Tuuloskorpi bor. Här har funnits bosättningar sedan bronsåldern men det moderna Hallunda är idag en del av miljonprogrammet som byggdes upp på 70-talet. Det är mycket vacker natur häromkring och det finns gott om kultur. På vägen hem till Frances från tunnelbanan passerar vi Folkets hus, Biblioteket och Riksteatern.

Frances bor i ett ljusgult sexvåningshus. Här har hon en tvåa med ett jättestort vardagsrum som också rymmer hennes redaktion och kontor. Hon har en uteplats som är som en liten trädgård och hon har egen bastu.

– Min lägenhet var tidigare en föreningslokal, det är därför den är lite annorlunda än andra lägenheter, berättar Frances.

Frances, som fått sitt namn av sin engelska mormorsmor, är själv uppvuxen i ett stort kollektivhus på Kungsholmen. Hennes mamma var yrkesvägledare och försökte få flickor hon mötte i sitt arbete att förstå att de kunde bli allt de ville, att det inte fanns några yrken som inte var öppna för dem.

När Frances var liten var hon väldigt intresserad av de flitiga myrorna i myrstacken och en släkting föreslog att hon skulle bli entomolog, insektsvetare. Det blev nu aldrig så. Istället kom Frances yrkesliv till stor del handla om ett annat arbetskollektiv än myrornas. Men först började hon skriva.

Jag tänker så mycket, att jag nog måste bli skrivare när jag blir stor. Så ska hon ha sagt när hon var ungefär sex år gammal. En släkting nedtecknade ögonblicket. Redan då hade hon börjat skriva dikter och 15 år gammal deltog hon i en skrivtävling anordnad av bokförlaget Wahlström & Widstrand. Tre av hennes dikter valdes ut, och inte nog med det, förlaget ville ge ut en hel samling med hennes dikter. Året var 1965 och samlingen blev ganska uppmärksammad med bland annat en halvsida i Dagens Nyheter.

– Jag skrev inga mer dikter, jag kände mig klar, men började senare skriva dramatik i samarbete med Friteatern, berättar Frances.

Fem pjäser hann hon skriva innan hon började arbeta på Stockholmsbagarn 1977. Ett steg som skulle leda in henne på hennes hittills 38 år långa undersökning om hur man tillsammans lyckas få igenom förändringar på arbetsplatser.

– Jag blev förbannad på arbetsförhållandena, men förälskad i mina arbetskamrater kan man nog beskriva det som, menar Frances som förklaring till varför hon stannade och påbörjade sitt arbetsplatsarbete. Hon tillägger: Jag bestämde mig också för att jag inte skulle inbilla mig att jag visste det bästa sättet förrän vi hade skaffat oss erfarenheter tillsammans, testat olika metoder ordentligt.

Med ordentligt menade Frances verkligen ordentligt. Inte förrän hon hade tio års erfarenhet ansåg hon sig veta vad hon pratade om: hur man säger ifrån på jobbet. Efter 29 år började hon samla in även andras erfarenheter och 2010 kom den första delen i de hittills tre utkomna böckerna i serien Folkrörelse på arbetsplatsen, Hopsnackat.

– De andra två heter Hopskrivet och Slutsnackat. Alla är antologier med många skribenter. Den första har hittills sålts i 3000 ex, berättar Frances.

Arbetsplatskampen på bageriet fick medial uppmärksamhet och det gjordes också en film. Men när producenten ville göra Frances till hjälte slog hon bakut.

– Hjälterollen går ju emot allt jag kämpar för. Den kollektiva känslan, att vi kämpar tillsammans, att det är vårt enda sätt att åstadkomma något. Det var ju av den anledningen facket startades en gång i tiden.

Under arbetet med böckerna har Frances peppat många som tidigare inte skrivit att våga fatta pennan och berätta.

– Jag uppmuntrar dem inte med att det i sig är viktigt att skriva, utan med att andra kommer att ha glädje och nytta av att läsa om deras erfarenheter.

Den senaste antologin ligger just utkommen på köksbordet bredvid de andra. Första boksläppet har precis varit i Norrköping. Många fler är planerade på olika orter i Sverige. Redaktör för alla böckerna är Frances. Till sin hjälp har hon Erik Bohman och Martin Andersson som båda två arbetar som tågvärdar.  De har precis kommit för att fika idag. De börjar prata om bokens utseende och varför böckerna är smala och små.

– Böckerna ska få plats i en arbetsrocksficka, eller lätt kunna lämnas kvar på ett fikabord. De ska inte avskräcka med sin storlek eller textmassa, utan inbjuda till läsning och uppmana till handling, säger Frances och kommer in på det som engagerar henne mycket, den planerade underbemanningen som breder ut sig.

– Något som jag vet plågar många idag är att vi är för få på i stort sett alla arbetsplatser. Den avsiktliga underbemanningen är lönsam för dem som tar vinsterna, och för de välbärgade som får sänkt skatt. Men för de arbetande, de arbetslösa och samhället i stort, ett elände. Tänk om vi alla överallt kunde snacka ihop oss. Att vägra anpassa oss till underbemanningen. Vägra stressa, vägra jobba över, vägra hoppa över rast och paus. Vara människor som håller ihop och inte maskiner som skär ihop.

Vi fortsätter prata om de olika antologiernas väg ut till sina läsare och Frances berättar att den första även satts upp som teater.

– Ett gäng jättebra skådisar spelar pjäsen som bygger på några av berättelserna i boken. Den har blivit väl mottagen men spelats på alltför få ställen, säger Frances.

Det för oss in på frågan jag har om fackets ointresse, ja kanske till och med motstånd till hennes arbete.

– Jag säger så här: Jaha, säger Frances, rycker på axlarna och blir tyst.

Tystnaden ska representera den ignorans hon tycker är bästa metoden att möta fackets ointresse med.

– Jag tänker inte ägna tid åt det. Jag tycker alla ska vara med i facket. Men fackledningar gör fel när de tror eller låtsas tro att de har makt, att förbättringar kan försvaras eller drivas igenom uppifrån. ”Gå bara med och lita på oss så blir det bra.” Hon fortsätter förklara vad hon menar: De reformistiska organisationernas samhälleliga funktion är att ofarliggöra den större delen av arbetarklassen genom passivisering och byråkratisering. Trots att det inte är den ärlige reformistens önskan eller strävan. De radikala organisationernas och grupperingarnas samhälleliga funktion är att ofarliggöra resten av klassen genom utmattning och splittring. Trots att det inte är den ärlige radikalens önskan eller strävan.

Är icke-organisering lösningen?

– Nej, det är också en organisationsform, och dess funktion är att ofarliggöra genom individualisering och flyktighet.

Lösningen då, vad är det?

– Det är arbetarkollektivens och klassens självständiga kamp. Men den är inget som uppstår ur ett problemfritt drömläge utan den pågår, motverkas och utvecklas i det dagliga livet i den skit vi står i. Det enda arbetarna kan få är det de själva är beredda att kämpa för.

Även opinionsbildningar är överskattade, menar Frances.

– Jag menar: det är så många som har det illa på olika sätt. Att endast larma om något elände väcker ofta bara ett par dagars uppmärksamhet, sen kommer något annat elände och tar över. När man tar strid däremot, då blir det en annan sorts uppmärksamhet och stöd.

Av samma anledning tror hon inte litteratur i sig kan åstadkomma förändring.

– Den kan vara avslöjande, enande, uppviglande. Men det krävs också nästa steg: handling.

Hon menar till och med att det litterära skrivandet kan vara ett sätt att gömma sig bakom orden. Att istället för att vända sig till sina arbetskamrater som är arbetarnas verkliga makt, belyser man den individuella konsekvensen och vänder sig utåt mot andra aktörer. Att författarjaget är en särling i sig.

Dock betonar hon att hon tycker föreningen Arbetarskrivare har en viktig funktion.

– Arbetarskrivandet är viktigast i nuet men har också betydelse för att fylla tomrummet som uppstår mellan och under protokollförda möten, domar och uppmärksammade händelser. Det är det enda som blir kvar av arbetslivet i arkiven till framtida forskare. Utan dessa skildringar får vi aldrig veta vad som händer utanför protokollen, säger Frances.

I höst kommer den fjärde antologin Strejk. Men sedan då? Vad har hon för planer?

– Jag tänker kanske skriva en bok själv, utanför serien Folkrörelsen på arbetsplatsen. Den har arbetsnamnet Köket under jorden. Meningen är att mycket av det jag skrivit om på bloggen ska samlas där.

Kaffet är uppdrucket. Kakor orkar vi inga fler. Det har slutat regna. Vi går för att titta på de tropiska finkarna och kanariefåglarna i vardagsrummet. I en fåtölj tronar Marx tryckt på en kudde. Ivar-Lo, i form av ett brevställ blickar ut från toppen på en bokhylla. Det ligger bokpaket med Slutsnackat inslagna i gamla tidningar och väntar på att postas till Malmö, Göteborg och Eksjö.

Samhällets utveckling är ingen vacker syn avslutar Frances. Inte minst kulturen sparas det på. Det blir allt svårare för det fria skapandet att få existera om det inte är lönsamt.

– Kapitalismen skruvar åt oss så hårt att till slut återstår kanske inte ens våra liv som självklara. Är vi inte lönsamma, så varför ska vi ha ett liv?

Folkrörelse på arbetsplatsen

Del 1, Hopsnackat (2010) innehåller 35 korta lättlästa berättelser av anonyma författare från 25 olika arbetsplatser, om hur man snackat ihop sig och stoppat en försämring eller fått igenom en förbättring på jobbet.

Del 2, Hopskrivet (2012) innehåller berättelser om sådant som skrivs på arbetsplatsen, för och av dem som jobbar där – papperstidningar, bloggar och nätforum. Här finns klassiska arbetsplatstidningar från järnväg, postkontor och fabriker, men också andra berättelser.

Del 3, Slutsnackat (2015) innehåller berättelser om strider på olika arbetsplatser, beslutade och genomförda av arbetarna själva. Fastanställda, timanställda, bemanningsanställda och blivande anställda berättar om smarta metoder, och om svårigheter på vägen.

Del 4, kommande boken, Strejk kommer att innehålla inifrånberättelser om en rad strejker. Berättarna har uppmanats att fundera över vad de utifrån sina erfarenheter skulle ge för råd till andra i en liknande situation.

(KLASS nr 2-2015)

245 reaktioner på ”Frances Tuuloskorpi- En för alla – alla för en

 1. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 2. I simply want to say I am just beginner to blogs and absolutely enjoyed your web page. Most likely I’m want to bookmark your site . You certainly come with really good articles. Appreciate it for sharing your web-site.

 3. I am new to web designing and it made me more confused when I stumble into this content-management-system thing. I’m planning to update a site that is not designed using JOOMLA and was wondering if I can use Joomla to update it..

 4. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i am glad to show that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I most without a doubt will make sure to do not overlook this site and give it a look regularly.

 5. I live in Costa Rica and am about to publish a community newspaper, what are the steps to go about copyrighting the name and articles published in it? And also when can one start using the copyright symbol?.

 6. I simply had to appreciate you again. I am not sure the things I would have used in the absence of the type of tips and hints revealed by you directly on this area. It was actually an absolute fearsome situation in my opinion, however , finding out a new specialised tactic you dealt with it made me to weep for contentment. I will be grateful for this support and expect you really know what an amazing job that you’re undertaking instructing men and women through the use of a web site. Probably you’ve never encountered all of us.

 7. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 8. I will immediately take hold of your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 9. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 10. you’re in reality a excellent webmaster. The web site loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a fantastic activity on this matter!

 11. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 12. you’re in reality a good webmaster. The site loading pace is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you have performed a magnificent task in this topic!

 13. I will immediately seize your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me recognise in order that I could subscribe. Thanks.

 14. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 15. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 16. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 17. I do believe all of the ideas you’ve presented on your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too short for novices. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 18. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 19. Normally I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very nice article.

 20. Thank you, I’ve just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what in regards to the conclusion? Are you certain about the source?

 21. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 22. I am no longer sure the place you’re getting your information, however great topic. I must spend a while learning much more or figuring out more. Thanks for fantastic info I was on the lookout for this information for my mission.

 23. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

 24. Great info and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thx 🙂

 25. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 26. I was just searching for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 27. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 28. I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 29. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 30. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 31. Hi there very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am glad to search out a lot of useful information here within the post, we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 32. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 33. Thank you so much for giving everyone such a remarkable chance to check tips from this blog. It’s always so superb and as well , stuffed with a great time for me personally and my office colleagues to visit your site at least three times in one week to read through the new tips you will have. And lastly, I’m just usually impressed with all the stunning techniques served by you. Some 2 ideas in this post are undeniably the most efficient we have all ever had.

 34. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 35. Somebody necessarily help to make significantly articles I’d state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular put up extraordinary. Fantastic process!

 36. Hello, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, would test this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a large portion of other folks will leave out your fantastic writing because of this problem.

 37. Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

 38. Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, great written and come with almost all important infos. I¡¦d like to see more posts like this .

 39. I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

 40. I needed to create you a tiny remark to finally give thanks as before about the spectacular methods you have featured here. It was simply unbelievably generous with people like you to convey unreservedly what some people could possibly have sold as an ebook to generate some profit on their own, certainly considering that you could have tried it in case you desired. The basics additionally served to become a good way to understand that other individuals have a similar fervor just as my very own to learn more and more when it comes to this problem. I know there are lots of more enjoyable situations ahead for folks who discover your blog post.

 41. You really make it seem really easy along with your presentation but I in finding this topic to be actually one thing that I believe I might never understand. It sort of feels too complicated and very wide for me. I am having a look forward in your next publish, I¡¦ll try to get the dangle of it!

 42. Magnificent site. Lots of helpful information here. I¡¦m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you in your sweat!

 43. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 44. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 45. I must show my gratitude for your kind-heartedness for those individuals that need guidance on the concept. Your special commitment to getting the solution around became exceptionally good and have surely allowed many people much like me to realize their objectives. Your personal informative instruction can mean a whole lot a person like me and especially to my office workers. With thanks; from all of us.

 46. I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that I extremely loved the usual info an individual supply to your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 47. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too fantastic. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is actually a tremendous web site.

 48. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 49. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 50. Hey there, You’ve done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

 51. Hi, Neat post. There’s an issue together with your website in web explorer, would test this… IE nonetheless is the marketplace leader and a good section of other folks will omit your great writing because of this problem.

 52. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 53. You can definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. ”A simple fact that is hard to learn is that the time to save money is when you have some.” by Joe Moore.

 54. I just wanted to jot down a message to appreciate you for these fabulous tips and tricks you are placing at this site. My considerable internet investigation has at the end been paid with good quality ideas to talk about with my neighbours. I ’d repeat that many of us site visitors are very endowed to be in a decent site with very many special professionals with interesting advice. I feel somewhat happy to have come across your entire web pages and look forward to so many more enjoyable moments reading here. Thanks a lot once again for everything.

 55. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 56. I¡¦ve recently started a web site, the information you provide on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 57. Hello, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, might check this¡K IE nonetheless is the market leader and a big element of people will miss your wonderful writing because of this problem.

 58. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 59. I¡¦ll right away clutch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me understand in order that I could subscribe. Thanks.

 60. I simply wished to say thanks once again. I am not sure the things that I might have sorted out in the absence of the actual techniques documented by you directly on that topic. It had been a very alarming problem in my opinion, nevertheless encountering the very specialised strategy you resolved that took me to weep for fulfillment. Now i’m happier for your advice and as well , believe you really know what an amazing job that you’re undertaking training people through the use of your webpage. Most probably you haven’t come across any of us.

 61. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 62. I carry on listening to the news bulletin lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 63. Thank you a lot for giving everyone such a remarkable possiblity to read from this blog. It is usually very pleasant plus stuffed with amusement for me and my office peers to search your web site on the least three times in a week to read the newest secrets you have got. And definitely, I am also actually happy considering the breathtaking advice you give. Selected 4 areas on this page are absolutely the most beneficial I’ve ever had.

 64. Enjoyed looking through this, very good stuff, thanks . ”While thou livest keep a good tongue in thy head.” by William Shakespeare.

 65. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 66. I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 67. I wish to express my admiration for your kind-heartedness giving support to men and women who absolutely need help with the theme. Your special commitment to getting the solution around ended up being really invaluable and have consistently made employees much like me to realize their dreams. The invaluable key points indicates so much to me and even further to my fellow workers. Best wishes; from everyone of us.

 68. What i don’t understood is in truth how you are no longer actually much more smartly-preferred than you may be right now. You’re very intelligent. You know thus considerably relating to this subject, produced me in my view consider it from a lot of numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it is one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. At all times care for it up!

 69. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 70. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 71. hello!,I really like your writing so much! share we be in contact extra about your article on AOL? I require an expert in this space to unravel my problem. May be that’s you! Looking forward to peer you.

 72. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 73. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 74. You could certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart. ”A simple fact that is hard to learn is that the time to save money is when you have some.” by Joe Moore.

 75. I simply wanted to appreciate you once again. I do not know what I would’ve worked on without those creative concepts shared by you about such a concern. It had become an absolute alarming crisis in my opinion, however , looking at a new specialized avenue you resolved the issue took me to leap over fulfillment. I’m happier for this help and in addition hope you recognize what an amazing job you’re carrying out training other individuals thru a blog. I am certain you haven’t come across all of us.

 76. Great weblog right here! Also your web site loads up fast! What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink for your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 77. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 78. Thanks for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a great website.

 79. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 80. I was just searching for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.

 81. My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 82. hello!,I love your writing very so much! percentage we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to see you.

 83. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect web-site.

 84. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 85. It¡¦s really a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 86. Thanks , I have just been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I’ve came upon so far. However, what about the bottom line? Are you sure about the supply?

 87. Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

 88. I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that I really loved the standard info an individual provide on your visitors? Is going to be again continuously to inspect new posts

 89. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 90. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 91. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & assist other users like its aided me. Great job.

 92. I not to mention my friends happened to be reading the good secrets found on the website and suddenly got a terrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for them. My boys became consequently thrilled to read them and have in effect absolutely been taking advantage of these things. Appreciation for getting very considerate and then for making a decision on varieties of extraordinary ideas most people are really desirous to learn about. My sincere apologies for not expressing gratitude to sooner.

 93. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different users like its helped me. Good job.

 94. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 95. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

 96. Hello there, I discovered your website by way of Google even as searching for a similar matter, your site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 97. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 98. Hello very nice web site!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I am glad to seek out so many useful info here in the post, we’d like develop more strategies in this regard, thank you for sharing.

 99. Wonderful web site. Lots of useful info here. I¡¦m sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thanks to your effort!

 100. Some really fantastic info , Sword lily I found this. ”If a child can’t learn the way we teach, maybe we should teach the way they learn.” by Ignacio Estrada.

 101. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 102. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 103. Thanks , I have recently been looking for info about this topic for a while and yours is the best I have came upon so far. However, what about the conclusion? Are you certain concerning the source?

 104. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 105. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 106. I will immediately take hold of your rss as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.

 107. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 108. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 109. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is really a great site.

 110. I want to point out my appreciation for your kindness supporting individuals who have the need for help on in this subject matter. Your very own commitment to passing the solution across had been incredibly productive and has surely empowered some individuals just like me to achieve their objectives. The invaluable instruction signifies a whole lot a person like me and especially to my office workers. Warm regards; from everyone of us.

 111. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

 112. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 113. What i don’t realize is actually how you’re now not really a lot more smartly-appreciated than you might be now. You’re so intelligent. You understand thus considerably relating to this topic, made me individually imagine it from so many varied angles. Its like men and women are not fascinated unless it is something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. At all times handle it up!

 114. I cling on to listening to the newscast talk about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 115. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 116. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 117. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help different users like its helped me. Great job.

 118. great submit, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not realize this. You should continue your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 119. magnificent issues altogether, you simply won a new reader. What would you recommend about your publish that you just made some days in the past? Any sure?

 120. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 121. I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I definitely enjoy reading everything that is posted on your site.Keep the aarticles coming. I liked it!

 122. Hi there, I discovered your blog by means of Google whilst searching for a related subject, your site got here up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 123. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 124. Thanks , I have recently been searching for info approximately this subject for a long time and yours is the best I’ve found out till now. But, what concerning the bottom line? Are you sure concerning the supply?

 125. fantastic submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t notice this. You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 126. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal web-site.

 127. I carry on listening to the news broadcast lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 128. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 129. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 130. As I website possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 131. great points altogether, you just gained a brand new reader. What might you recommend in regards to your post that you just made a few days in the past? Any sure?

 132. You could certainly see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 133. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 134. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 135. Thanks so much for giving everyone an exceptionally brilliant chance to discover important secrets from this web site. It’s always so good and stuffed with a great time for me and my office colleagues to visit the blog particularly 3 times in one week to read the latest stuff you have. And lastly, we’re certainly contented concerning the amazing tips you give. Selected 1 facts in this posting are easily the best we have all ever had.

 136. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 137. It¡¦s actually a great and useful piece of info. I¡¦m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 138. Needed to write you one very little word just to give many thanks as before considering the pleasant thoughts you’ve provided in this case. It was really shockingly generous with people like you to make openly what exactly many of us would’ve distributed for an electronic book in making some cash on their own, mostly given that you might well have done it if you decided. These solutions additionally served to become great way to be aware that the rest have the same passion like my personal own to realize a little more with regards to this condition. I know there are several more pleasurable sessions in the future for people who read your site.

 139. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 140. It is in point of fact a great and helpful piece of info. I¡¦m happy that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 141. I was just searching for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 142. I do accept as true with all of the concepts you’ve offered for your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for starters. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 143. I actually wanted to post a remark to express gratitude to you for some of the fantastic tips and hints you are showing at this site. My rather long internet research has at the end of the day been rewarded with brilliant content to talk about with my friends and classmates. I would mention that we website visitors are undeniably blessed to dwell in a very good place with very many brilliant individuals with good opinions. I feel quite happy to have come across your entire website and look forward to many more excellent times reading here. Thanks once again for a lot of things.

 144. It¡¦s really a nice and useful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 145. Great blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 146. hello!,I love your writing so so much! percentage we keep in touch more approximately your article on AOL? I require a specialist in this space to resolve my problem. May be that is you! Looking ahead to look you.

 147. I’ve recently started a website, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. ”A creative man is motivated by the desire to achieve, not by the desire to beat others.” by Ayn Rand.

 148. You are my inhalation , I possess few blogs and infrequently run out from to post .I believe this site contains some very great info for everyone. ”The best friend is the man who in wishing me well wishes it for my sake.” by Aristotle.

 149. great points altogether, you just won a new reader. What would you recommend about your put up that you simply made some days in the past? Any certain?

 150. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 151. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 152. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

 153. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 154. Magnificent website. A lot of useful information here. I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks in your effort!

 155. Wow, amazing blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The entire glance of your website is magnificent, as well as the content!

 156. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 157. I would like to point out my appreciation for your kind-heartedness for individuals who have the need for guidance on that situation. Your real commitment to passing the solution up and down appeared to be pretty functional and has continuously empowered others much like me to achieve their goals. Your amazing insightful guidelines implies a whole lot a person like me and additionally to my office workers. With thanks; from all of us.

 158. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 159. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my hunt for something concerning this.

 160. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 161. I simply want to say I am just newbie to blogs and really loved your blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You amazingly have fantastic article content. Bless you for revealing your blog.

 162. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 163. My wife and i got ecstatic when John could carry out his analysis by way of the ideas he grabbed out of your site. It is now and again perplexing to just always be making a gift of solutions the others may have been selling. Therefore we figure out we need the blog owner to give thanks to for that. All of the illustrations you made, the straightforward site navigation, the relationships you can make it easier to foster – it’s many superb, and it is letting our son and us consider that this subject is brilliant, which is certainly very serious. Thank you for the whole thing!

 164. I carry on listening to the reports speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 165. I was just searching for this info for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative web sites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

 166. magnificent put up, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not understand this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 167. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 168. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 169. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 170. Hey there! I just would like to offer you a huge thumbs up for your great info you have got here on this post. I’ll be returning to your web site for more soon.

 171. Thanks for every other magnificent article. The place else may anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

 172. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 173. I do believe all of the ideas you have introduced on your post. They’re really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for beginners. Could you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

Kommentarer inaktiverade.