Intervju: Doris Dahlin- Alltid med pennan vässad

Arkiv ur nr 4-2017

Alltid med pennan vässad

För Doris Dahlin är det aldrig någon tvekan vad som får henne att vässa pennan: Hon för de utsattas talan, vare sig det handlar om klass, högkänslighet eller flykt från krig och terror. Just nu aktuell med två böcker pratar vi om hennes författarliv, som tog sin början bland arbetarfamiljerna i skogen utanför Härnösand.

Doris Dahlin slog igenom med stor succé när hon bara var 18 år gammal med romanen Ockupationsleken som för övrigt antogs av ingen mindre än Astrid Lindgren på Rabén & Sjögren. Den riktade skarp kritik mot den konservativa och auktoritära skolan. Skolan var den gymnasieskola som Doris hade gått i.

– Det var en stor revansch när Expressen slog upp stort att jag hade fått betyget i svenska sänkt från 5 till 1, på grund av att jag skrev en politisk uppsats. Jag hade länge kvar uppsatsen där läraren hade skrivit i marginalen att detta var politiskt NJA-floskel. NJA var en grupp som bland annat skrev politiska pjäser.

Det politiska engagemanget har följt Doris genom livet. I många år var hon fackligt aktiv i Sveriges Kommunistiska parti, och senare gick hon med i Socialdemokratiska kvinnoklubben.

– Jag hade skrivit en krönika om kungen som resulterade i att jag fick en störtflod av hatbrev och telefonsamtal. Endast två personer stod på min sida under den hemska tiden, en av dem var en kvinna som var aktiv i kvinnoklubben. Hon tyckte jag skulle gå med.

Uppvuxen med en pappa som var socialdemokrat och fackligt aktiv och en mamma som gärna uttryckte sina åsikter, växte Doris upp med livliga diskussioner. Det fanns också konstnärligt påbrå, pappans familj målade och Doris mormor Johanna, elvabarnsmamma och arbetarkvinna som skrev.

– På den tiden i den miljön var det otänkbart att man skrev något annat än brev till släkten och för hennes del, att hon till och med skrev ”till de på herrgården”.

Johanna dog samtidigt som Doris föddes men Doris mostrar uppmuntrade henne hela uppväxten.

– Hon skriver som Johanna, sa de och det stärkte mig. Senare fick jag veta att även en av mina mostrar skrev i hemlighet, hon visade mig en gång en dikt i tidningen och frågade om jag kunde gissa vem som skrivit den.

Doris läste mycket. Det är en bra skola, något hon rekommenderar alla som vill bli författare. Men om inte biblioteken funnits hade hon aldrig kunnat bli denna bokslukare.

– När jag kom hem med böcker från biblioteket blev mamma i början orolig. Vi hade ju absolut inga pengar att köpa böcker för. ”Är du alldeles säker på att det inte kostar något?” frågade hon flera gånger. Det var ju faktiskt otroligt, tänk att man kunde låna hur många böcker man ville, utan att det kostade!

Att leva fattigt var annars vardagen för Doris. De bodde i ett gammalt hus utan vatten och värme. Mamman var städerska. Ett arbete hon var mycket stolt över och trivdes med.

– Det är inte alla som kan städa bra, brukade hon säga. Men det hårda jobbet slet ju såklart ut henne på sikt. Och inte tjänade hon så mycket heller.

”Det är alltid de utsatta som intresserar mig, jag vill lösa konflikter”

 

Pappan hade arbetat som kommunalarbetare, men fick sparken för att han söp. Då blev det extra svårt att få ihop det.

– Men den stora grejen för mig var inte att vara fattig. Vi bodde i ett område, utanför den lilla borgerliga staden Härnösands kärna, ja, mitt i skogen, bland många andra fattiga, de var som oss.

Klasskillnaderna märktes tydligt när mamman arbetade i hemmen hos de rika. Något för övrigt pappan inte tyckte var bra, lönen var ju svart och hon samlade inte på sig några pensionspoäng.

– Några av de hon städade hos var snåla. En gång ville en dam inte betala mamma. Hon ville ge henne gamla kläder istället. Men då blev mamma så arg att hon sa ifrån och sedan gick hon aldrig tillbaka, det var hon alldeles för stolt för.

Den allra första upplevelsen av text som Doris minns var när hon fick en bilderbok av en släkting som liten.

– Den handlade om en kattunge som var uppvuxen hos råttor och trivdes väldigt bra i sin familj. Det blev en chock för kattungen när hon sedan växte upp och upptäckte att hon inte var som de andra i råttfamiljen. Jag blev väldigt berörd av berättelsen, jag tror jag kände igen mig i att växa ur sin egen familj. Något som också betydde mycket var när moster Mary läste ur en bok med berättelser ur livet. Boken handlade om folk som överlevt svåra saker. Det gav mig hopp. Det kommer att bli bra allting, till slut. Det var något jag behövde höra när jag var liten.

Doris går iväg för att hämta något i bokhyllan i hallen. Kommer tillbaka med ett inplastat litet häfte hennes barn köpt till henne på ett antikvariat en gång: sagan Jack och bönstjälken.

– På ett symboliskt plan är det så tydligt varför den betydde så mycket för mig: Att trotsa rädslan och ge sig i väg till den farliga jätten uppåt och hämta hjälp. På det sättet skulle jag kunna rädda mamma, som inte mådde bra och ständigt längtade bort. Det var verkligen en välsignelse att jag hade tillgång till böcker under min uppväxt.

Doris läste och läste, Moa Martinson, Karin Boye och Gunnar Ekelöf. Och hon började skriva och skicka in. När hon debuterade hade hon redan skaffat pengar till skolböcker och papper genom att få noveller och dikter publicerade i flera tidningar. Hon översatte även serier på Starlet under flera år.

– Jag försörjde mig under universitetsåren på mitt skrivande, jag vågade inte ta några studielån.

Trots att skrivandet alltså gick som en dans, debuten slog så bra att första romanen blev översatt och utgiven i flera länder, bland annat USA, vågade Doris inte satsa på sitt skrivande vid den tiden.

– Jag var präglad av min uppväxt i arbetarklass och den ekonomiska pressen. Jag vågade helt enkelt inte klara mig utan en fast inkomst. Jag ville dessutom inte vara beroende av vissa kulturmän som bestämde över pengar och jobb. Nu i samband med Metoo-kampanjen tänker jag tillbaka mycket på vad jag råkade ut för som ung.

Så hon utbildade sig till bibliotekarie, och jobbade med det i tjugo år. Sedan sadlade hon om och satsade på att jobba med gestaltterapi i relationsbygge och konfliktlösning på arbetsplatser.

– Det är alltid de utsatta som intresserar mig, jag vill lösa konflikter. Vi är dåliga på att kommunicera. Ofta uppstår konflikter på arbetsplatser för att vi utser någon till syndabock. Då behöver vi inte ta ansvar för vad vi själva gör.

Det är något som Doris ser allt tydligare i dagens samhälle.

– Det är många saker folk idag tar för självklara. De förstår inte att allt vi har, har vi fått genom kamp, inget annat. Ta bara detta som dagis, det var svårt, även så sent som i början av 80-talet när mina barn var små, att få dagisplats. Häromdagen kommenterade jag en diskussion på sociala medier. En kvinna var arg för hon inte fick någon hjälp av hyresgästföreningen. Men är du med i föreningen då? frågade jag. Nej, det var hon inte. Hon åkte gärna till Thailand regelbundet, men tyckte det var för dyrt att betala medlemsavgiften i hyresgästföreningen, men om det hände något tyckte hon de skulle hjälpa henne ändå. Vi ska liksom ha alla rättigheter, men inga skyldigheter.

Doris menar att vi många gånger inte förstår klass idag.

– När jag växte upp var sådant självklart. Idag har klass också kommit att handla om andra saker än om ekonomi.

Samtidigt som allt mer handlar om att ha mycket pengar att konsumera.

– Tänk bara på allt vi förutsätts kunna betala för. Jag vet inte hur jag skulle ha gjort om jag haft barn idag. När mina barn var små handlade barnkalasen om en låda utklädningskläder, en hembakt tårta och föräldrar som lekte med barnen. Nu finns det en social press på vanvettigt dyra kalas och resor som ska redovisas i sociala medier, medan andra föräldrar inte ens har pengar till kläder och skolutflykter.

Klyftorna har ökat menar Doris och det finns en upp-
rörande barnfattigdom i Sverige.

– Vi har ju låtit girigheten ta makten. Varför? Det här är något vi borde diskutera. Vad är det vi strukturellt prioriterar i dag?

Vilka är det som är arbetare idag, är också en fråga Doris funderar på.

– Det är ju inte industriarbetarna som har låga löner och dåliga anställningsvillkor idag.

I Doris arbete med konfliktlösning på arbetsplatser, var det centralt att öva upp förmågan att ta ansvar och säga nej för att inte ta på sig för mycket. Något hon idag inte vet hur hon skulle kunna jobba med, då arbetsförhållandena med osäkra anställningar och bemanningsföretag blivit allt mer utbrett. Man kan på många arbetsplatser helt enkelt inte säga nej eftersom facket blivit allt svagare.

– Men det handlar också ofta om hur mycket vi är villiga att stå ut med. Kampen för något bättre, den som måste tas, igen.

Hon har tillsammans med vännen Maggan Hägglund skrivit två mycket uppmärksammade böcker om högkänsliga människor, Highly Sensitive Persons, sådan hon själv anser sig vara. Drunkna inte i dina känslor och Hitta din känslostyrka.

– En högkänslig person fångar upp känslor och stämningar mycket mer, och bearbetar dem djupare än de flesta andra. Man räknar med att 20% bland människor är högkänsliga. De riskerar att bli utbrända i mycket högre grad, de känner in hur alla andra omkring dem mår, har svårt att säga nej, blir lätt överstimulerade av ljud och ljus.

Fackböckerna har nått ut väldigt bra. Det har också hennes fem romaner gjort. Mer än trettio år efter debuten kom Skammens boning som blev mycket uppmärksammad och lovordad: ”Skamligt bra. Doris Dahlins barndomsskildring är sträckläsning i sorg”.

– Skammens boning skrev jag i samband med att min mamma dog. Av hänsyn till henne hade jag inte velat och kunnat skriva innan. När hon dog vällde allt fram.

”Vi måste alltid ha pennan vässad för att kunna skriva om de obehagliga sakerna”

 

Men det fanns redan många utkast både på papper och i huvudet, det äldsta hittade Doris efter att boken kommit ut, och det var skrivet 25 år tidigare.

Den senaste romanen, Himlen bar inga moln, handlar om två barndomsvänner vars liv gått åt helt olika håll och Dalademokraten kallar henne en ny arbetarförfattare i Moa Martinsons, Elsie Johanssons och Susanna Alakoskis anda.

– Jag intresserar mig alltid för relationer, klass och de utsatta, det är det jag ser, det jag vill skriva om. Mycket av mitt stoff hittar jag i mitt eget liv.

Idéerna flödar ständigt fram. Hon kan ha svårare att avsluta projekten. Men hon vet precis varför hon skriver.

– För att jag har något jag vill säga. Jag har lite svårt att förstå när folk letar idéer till vad de ska skriva om, då tycker jag man lika gärna kan göra något annat av sin tid. Om man inte är intresserad av det rent språkliga då.

I senaste projektet, I väntan på besked som tagit ett år, har hon och fotografen Per-Erik Åström besökt olika flyktingförläggningar i Härnösand under ett års tid. Doris har intervjuat ett antal flyktingar om livet, hoppet de har och förtvivlan de ofta känner. Framförallt kommer den stora väntan på att allt ska bli bra fram. Arbetet med boken visade upp något Doris aldrig hade kunnat föreställa sig:

– Jag kunde aldrig tro att det var så här galet allting, att det fungerade så illa. Hur kan folk som arbetar med de här frågorna vara så klantiga, hur kan de stå ut med sig själva? Vi fick verkligen anstränga oss för att inte skriva en hatbok om Migrationsverket istället.

I denna mörka upplevelse gnistrade ljuset av alla människor i Härnösand, som tillsammans med kyrkan och biblioteket bar den stora flyktingvågen.

– De gömmer flyktingar, tar med dem på utflykter, språktränar, lagar mat, tyder dokument, visar medmänsklighet.

Boken har korta texter på ungefär en sida till fotografierna. Texterna har Doris arbetat väldigt mycket med.

– Varje sida har säkert 100 A4-sidor av intervju bakom sig, som jag sedan skalat ner. Folk skulle inte orka läsa boken annars.

Skriver gör hon ofta i sjok om ett par timmar. Mer orkar hon aldrig koncentrera sig. En dag i veckan skriver hon med Maggan. Då sitter de på bibliotek och skriver i flera pass med paus för måltider. Hon skriver ofta för hand. Hon skriver också mycket när hon är på sambons lantställe. Hemma i lägenheten på Kungsholmen delar hon ett litet skrivrum med sin sambo. På det höj- och sänkbara bordet är fullt av pappersutkast. Sedan ett par år tillbaka är hon författare på heltid och för något år sedan åkte hon på sin första resa där hon ostört skulle få ägna sig åt att skriva.

– Ja, det är inte klokt, jag är över 60 när jag första gången söker ett stipendium för att få resa bort och skriva en sammanhängande period. Fyra veckor i sträck, vilken lyx! (Doris skrev om sin skrivresa i KLASS nr 4/2016.)

Hon har också tagit upp konsten igen. Hon visar smycket runt halsen.

– Det har jag själv designat. Det föreställer den vässade pennan. Vi måste alltid ha pennan vässad för att kunna skriva om de obehagliga sakerna. För mig har orden varit mitt sätt att överleva.

I många år har Doris varit medlem i föreningen Arbetarskrivare.

– Det är jätteviktigt att stödja den här gruppen. Att många hittar en kombination där de både kan skriva och arbeta. För det är få som kan leva på att bara skriva. Det är vad som skiljer denna grupp från andra författare, de som kommer från andra miljöer, där det är självklart att det finns pengar och stöd även på annat sätt för att komma fram. Klass handlar ofta om självförtroende och vad man lärt sig att stå ut med. Man frågar ofta inte om hjälp, trots att man skulle behöva det.
Text & Foto: Jane Morén, KLASS nr 4-2017

240 reaktioner på ”Intervju: Doris Dahlin- Alltid med pennan vässad

 1. I just want to mention I am just newbie to blogging and absolutely liked your blog site. Probably I’m going to bookmark your blog post . You really have incredible article content. Many thanks for revealing your blog.

 2. I want to start a website. It will be asking for money only to fund the seminars associated with holding meetings for the clients and for mailouts. How should I go about setting that up?.

 3. I have a blog on Blogspot that I’ve been trying to customize with my own banner, but I can’t seem to figure out where to do this 😛 A site where I could make a banner would be helpdul, too. If anyone has any directions they could give me to help me out with this, that would be awesome. Thank you!.

 4. I am working on an educational website and the owners wanted an article section where I put articles they indicate on the site. The articles come from news/magazine and other online article/new sources. I have been listing ?Article Taken From: (URL)? and a link to the original article. I thought that was enough, but I have heard from a friend that it isn?t. . This site is NOT yet publicly online, so I can change things to be legal before it becomes a legal problem.. . What do I need as a citation to make sure I don?t infringe on anyone?s copyright?. Do I need to do anything else other than listing a citation & link to be legal?. . Thank You all for helping!. SRGR.

 5. Wonderful paintings! That is the type of info that should be shared around the web. Disgrace on Google for not positioning this submit higher! Come on over and consult with my site . Thanks =)

 6. What i do not understood is in reality how you are no longer actually a lot more smartly-favored than you may be now. You’re so intelligent. You know thus considerably in terms of this matter, made me for my part imagine it from a lot of various angles. Its like women and men aren’t interested unless it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs nice. All the time handle it up!

 7. I definitely wanted to develop a quick note in order to appreciate you for some of the marvelous techniques you are giving out on this website. My time intensive internet lookup has at the end been paid with really good information to talk about with my friends and classmates. I would point out that we site visitors are unequivocally lucky to live in a really good network with many perfect people with insightful hints. I feel very lucky to have discovered your webpage and look forward to so many more cool moments reading here. Thanks once again for a lot of things.

 8. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 9. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually realize what you are talking about! Bookmarked. Kindly also consult with my site =). We may have a hyperlink change agreement among us!

 10. Thank you for another excellent post. Where else may just anyone get that type of information in such an ideal manner of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for such information.

 11. Thanks , I’ve recently been looking for info about this topic for a long time and yours is the greatest I have found out till now. But, what concerning the conclusion? Are you positive about the source?

 12. Thank you for some other magnificent post. Where else could anyone get that type of information in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

 13. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 14. I just couldn’t leave your site before suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual provide on your visitors? Is going to be again often to check up on new posts

 15. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

 16. I¡¦m not certain the place you are getting your info, however good topic. I must spend some time studying much more or understanding more. Thank you for magnificent information I used to be in search of this info for my mission.

 17. I’m also writing to make you know what a cool experience our daughter experienced viewing your blog. She even learned many things, which include what it’s like to possess an excellent teaching heart to let many more without problems fully understand certain specialized issues. You actually surpassed visitors’ expectations. I appreciate you for offering such warm and friendly, healthy, educational not to mention easy thoughts on that topic to Tanya.

 18. What i don’t understood is actually how you are not really a lot more neatly-preferred than you may be now. You’re very intelligent. You already know therefore significantly in the case of this subject, produced me in my view believe it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t interested until it is something to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. At all times care for it up!

 19. My husband and i have been very delighted Emmanuel could finish off his investigations out of the precious recommendations he obtained while using the site. It’s not at all simplistic to simply possibly be making a gift of helpful hints that many others have been selling. And we all do know we have got the website owner to appreciate for that. All of the explanations you made, the easy blog menu, the friendships you help create – it is mostly powerful, and it’s helping our son and the family do think this article is exciting, and that is really pressing. Thank you for the whole thing!

 20. Whats up very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally¡KI’m happy to search out so many useful info here in the submit, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 21. I cling on to listening to the news broadcast speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 22. I simply desired to thank you very much again. I am not sure what I would’ve done in the absence of the methods revealed by you regarding such subject. Certainly was a very challenging crisis in my position, however , taking note of this professional form you treated it made me to weep with happiness. I will be thankful for this support and in addition wish you recognize what a powerful job you have been providing instructing others using your web site. Most probably you have never come across any of us.

 23. Hi, Neat post. There’s a problem together with your website in internet explorer, might check this¡K IE still is the market leader and a large element of folks will omit your magnificent writing due to this problem.

 24. I wanted to post you a very small observation to thank you so much over again for all the amazing suggestions you’ve shared on this website. This has been certainly tremendously open-handed of you to make unhampered what a few people might have offered for sale as an e book to help make some cash for themselves, principally now that you might well have done it in the event you wanted. Those good ideas likewise worked like a fantastic way to be certain that most people have the identical fervor really like my personal own to learn a whole lot more on the subject of this issue. I am sure there are lots of more enjoyable situations ahead for many who start reading your website.

 25. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 26. I enjoy you because of every one of your efforts on this website. Kim loves doing internet research and it’s really easy to see why. My partner and i learn all regarding the compelling tactic you convey invaluable items through this blog and in addition increase response from others on that article then our favorite simple princess is undoubtedly being taught a great deal. Take advantage of the remaining portion of the new year. You’re the one carrying out a wonderful job.

 27. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

 28. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Great job.

 29. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

 30. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 31. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and great user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 32. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 33. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 34. Thanks a bunch for sharing this with all people you actually know what you’re speaking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We can have a hyperlink trade arrangement between us!

 35. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

 36. I wanted to write you this little bit of observation to help thank you very much again with your great ideas you’ve shown on this page. It has been so particularly open-handed of people like you to grant unreservedly exactly what a number of people could have supplied as an e book to make some profit for themselves, and in particular considering that you could possibly have done it in the event you desired. These smart ideas likewise worked as a easy way to fully grasp other people have similar interest the same as my own to know a lot more with regard to this condition. Certainly there are thousands of more pleasant opportunities up front for those who see your blog.

 37. Terrific paintings! This is the type of information that should be shared across the internet. Disgrace on Google for now not positioning this put up higher! Come on over and discuss with my website . Thanks =)

 38. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.

 39. I appreciate, lead to I found just what I used to be looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 40. Someone essentially help to make critically posts I would state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to make this particular post amazing. Great activity!

 41. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 42. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 43. Great amazing things here. I¡¦m very glad to look your article. Thank you so much and i am having a look forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 44. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 45. Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 46. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 47. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 48. Thank you for all your work on this web site. Ellie really loves going through investigations and it’s simple to grasp why. I know all regarding the powerful mode you convey vital information on your website and encourage contribution from the others on this idea then our favorite simple princess is always understanding a great deal. Enjoy the remaining portion of the year. You are always doing a pretty cool job.

 49. hi!,I love your writing so so much! percentage we communicate more about your post on AOL? I require an expert on this area to unravel my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

 50. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 51. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, let alone the content!

 52. Thank you for any other great post. Where else may anyone get that type of information in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 53. Hi my family member! I want to say that this article is awesome, nice written and include approximately all important infos. I would like to look extra posts like this.

 54. Good day very cool website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally…I am glad to search out so many helpful info right here in the publish, we want work out more techniques on this regard, thanks for sharing.

 55. I really like your writing style, good information, regards for posting :D. ”Every moment of one’s existence one is growing into more or retreating into less.” by Norman Mailer.

 56. Thanks for another magnificent article. Where else may anybody get that type of info in such a perfect means of writing? I have a presentation next week, and I’m at the search for such info.

 57. You are my breathing in, I possess few blogs and infrequently run out from brand :). ”Analyzing humor is like dissecting a frog. Few people are interested and the frog dies of it.” by E. B. White.

 58. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 59. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 60. I haven’t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 61. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 62. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 63. obviously like your web-site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the reality on the other hand I will surely come back again.

 64. Great remarkable issues here. I¡¦m very glad to look your article. Thank you so much and i am looking ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 65. Generally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, very great article.

 66. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 67. Great article and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thank you 🙂

 68. I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I certainly enjoy reading all that is written on your site.Keep the aarticles coming. I liked it!

 69. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 70. I just couldn’t depart your web site prior to suggesting that I actually loved the standard information a person provide to your visitors? Is going to be again regularly to inspect new posts

 71. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 72. Useful info. Fortunate me I discovered your web site accidentally, and I’m shocked why this accident did not came about earlier! I bookmarked it.

 73. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 74. I actually wanted to jot down a note to be able to thank you for all of the precious tips and hints you are giving on this site. My rather long internet research has now been paid with incredibly good details to exchange with my co-workers. I ’d admit that most of us website visitors actually are definitely blessed to be in a useful website with so many special professionals with interesting tips. I feel somewhat grateful to have discovered the web page and look forward to so many more pleasurable minutes reading here. Thanks once again for everything.

 75. You actually make it appear so easy together with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing which I think I would never understand. It seems too complicated and very vast for me. I’m taking a look forward for your next submit, I will try to get the dangle of it!

 76. Very efficiently written article. It will be helpful to everyone who usess it, as well as yours truly :). Keep up the good work – looking forward to more posts.

 77. Simply a smiling visitor here to share the love (:, btw great design. ”Reading well is one of the great pleasures that solitude can afford you.” by Harold Bloom.

 78. I like this blog so much, saved to favorites. ”American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.” by Muammar Qaddafi.

 79. I needed to put you a little remark to finally thank you as before considering the wonderful secrets you have contributed at this time. It’s simply strangely generous with you to supply publicly exactly what most people would’ve offered for an ebook to help make some money for their own end, and in particular since you might well have done it in case you considered necessary. Those creative ideas in addition acted to become a fantastic way to be certain that some people have similar fervor similar to my personal own to realize significantly more related to this condition. I know there are numerous more pleasant times in the future for many who view your site.

 80. F*ckin’ remarkable issues here. I am very happy to look your article. Thank you a lot and i’m having a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 81. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 82. I get pleasure from, lead to I discovered exactly what I was having a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 83. whoah this blog is great i like studying your posts. Keep up the good paintings! You know, lots of people are hunting around for this information, you can aid them greatly.

 84. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 85. I’m also commenting to let you be aware of of the helpful discovery my friend’s girl gained studying your site. She discovered a good number of issues, including how it is like to possess an ideal teaching mindset to have others with ease understand a number of specialized subject matter. You really did more than her expectations. Many thanks for providing those productive, safe, informative and also unique thoughts on that topic to Janet.

 86. I wanted to post you a bit of word in order to say thank you again relating to the stunning advice you have documented in this case. It has been certainly unbelievably generous of people like you to give without restraint exactly what many individuals could possibly have offered for sale for an e-book to end up making some profit on their own, specifically seeing that you might well have done it if you ever decided. Those secrets additionally worked to be a easy way to be certain that many people have the same eagerness just like my own to know the truth somewhat more concerning this matter. I know there are numerous more enjoyable opportunities ahead for people who scan your blog.

 87. Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 88. you are in reality a good webmaster. The website loading pace is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a great process in this matter!

 89. Hey, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 90. I truly wanted to jot down a simple note in order to say thanks to you for some of the fabulous secrets you are posting at this site. My time consuming internet search has now been honored with beneficial content to go over with my good friends. I would declare that we site visitors are really blessed to exist in a decent place with very many brilliant professionals with helpful tips and hints. I feel truly happy to have discovered the web site and look forward to plenty of more enjoyable times reading here. Thank you once more for a lot of things.

 91. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 92. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 93. I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 94. You have noted very interesting points ! ps nice website . ”He that will not sail till all dangers are over must never put to sea.” by Thomas Fuller.

 95. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 96. Thank you so much for giving everyone an extremely memorable possiblity to check tips from this blog. It is often very terrific and as well , stuffed with amusement for me and my office mates to search your blog particularly thrice in 7 days to learn the new secrets you will have. Of course, we are usually pleased with your very good tactics you give. Certain 3 tips in this posting are indeed the most effective we have ever had.

 97. Thanks so much for giving everyone an extraordinarily pleasant opportunity to check tips from this blog. It is usually so enjoyable plus jam-packed with amusement for me personally and my office peers to visit your web site at minimum thrice in 7 days to read the new guidance you have. And lastly, I’m so at all times fulfilled with all the attractive ideas served by you. Certain 3 areas in this article are basically the simplest we have all ever had.

 98. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 99. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 100. I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 101. Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, great written and come with approximately all significant infos. I would like to see more posts like this.

 102. I have to get across my love for your generosity for men and women that absolutely need assistance with in this concern. Your real dedication to passing the solution all around was pretty interesting and have regularly allowed many people like me to achieve their targets. This warm and helpful guideline entails a lot a person like me and extremely more to my office workers. Thanks a lot; from each one of us.

 103. My wife and i ended up being quite joyous when Peter managed to deal with his studies with the ideas he came across through the weblog. It’s not at all simplistic to just happen to be handing out methods which usually others might have been selling. And we remember we have you to give thanks to for this. These explanations you have made, the simple site navigation, the friendships your site help create – it’s got all excellent, and it’s really assisting our son in addition to our family feel that this concept is exciting, and that’s wonderfully serious. Thanks for everything!

 104. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 105. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 106. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 107. I take pleasure in, lead to I discovered exactly what I was looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 108. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 109. I wanted to put you that very small observation so as to thank you so much the moment again with your unique information you’ve featured in this case. This is certainly extremely open-handed of you in giving publicly exactly what some people would’ve offered as an electronic book to generate some profit on their own, notably considering the fact that you could have tried it if you desired. The solutions as well served to become fantastic way to understand that other people have a similar dreams similar to my own to find out significantly more with respect to this problem. I think there are many more fun opportunities up front for individuals that looked over your website.

 110. great submit, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t understand this. You must continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 111. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 112. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 113. Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just excellent and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 114. I was just searching for this info for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 115. Hi there, I discovered your website by the use of Google at the same time as looking for a comparable topic, your website got here up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 116. You can definitely see your skills in the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 117. Thanks for any other fantastic post. Where else could anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I’m at the search for such information.

 118. I carry on listening to the news bulletin talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 119. I am not certain where you are getting your information, however great topic. I must spend some time studying much more or figuring out more. Thank you for fantastic info I used to be in search of this info for my mission.

 120. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 121. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

 122. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A great read. I’ll certainly be back.

 123. I will immediately grasp your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 124. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 125. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 126. Now i’m left without words. This is often a outstanding weblog and incredibly alluring also. Good perform! Which is no longer in point of fact a whole lot originating from an beginner publisher like me, but it surely’s almost all I could simply say after snorkeling into your posts. Fantastic grammar and also language. No longer such as different sites. You the truth is know very well what you?re talking around as well. A lot that you just helped me want to investigate much more. The weblog offers turn out to be any stepping-stone personally, my pal.

 127. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 128. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 129. I intended to write you that little remark to give many thanks as before for your personal extraordinary knowledge you’ve featured here. This has been so pretty open-handed of you to give unhampered precisely what many of us would’ve offered for an e-book to help with making some bucks for their own end, most importantly considering that you could have tried it in case you decided. Those suggestions also served like a fantastic way to be sure that other people online have the same fervor just like my own to learn a great deal more in respect of this condition. I believe there are numerous more fun situations in the future for those who look into your blog.

 130. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 131. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again!

 132. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 133. Just want to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 134. I haven¡¦t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 135. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 136. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 137. Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 138. Hiya very cool blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally¡KI’m happy to find numerous useful information right here in the put up, we want work out extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 139. excellent points altogether, you simply gained a logo new reader. What would you suggest about your post that you simply made some days in the past? Any certain?

 140. I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again!

 141. It¡¦s really a cool and useful piece of information. I¡¦m glad that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 142. wonderful points altogether, you simply won a logo new reader. What might you recommend in regards to your put up that you just made a few days in the past? Any sure?

 143. I wanted to construct a quick comment to say thanks to you for all of the pleasant tips you are placing here. My time-consuming internet lookup has finally been compensated with really good strategies to go over with my two friends. I ’d assume that many of us visitors actually are extremely blessed to be in a fabulous website with so many awesome individuals with insightful plans. I feel very blessed to have seen your website and look forward to really more excellent minutes reading here. Thank you again for all the details.

 144. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Studying this information So i¡¦m happy to show that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much without a doubt will make sure to don¡¦t put out of your mind this web site and give it a look regularly.

 145. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 146. I actually wanted to post a remark to thank you for some of the great tricks you are sharing on this site. My extended internet look up has at the end of the day been honored with professional facts and techniques to go over with my friends and classmates. I would state that that most of us site visitors actually are very much lucky to live in a remarkable community with many awesome professionals with good techniques. I feel really blessed to have seen your entire website page and look forward to some more cool times reading here. Thank you again for a lot of things.

 147. Thanks , I have recently been searching for information approximately this subject for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. However, what concerning the conclusion? Are you positive concerning the source?

 148. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 149. Thank you for any other informative blog. Where else could I am getting that kind of information written in such a perfect manner? I’ve a project that I’m just now working on, and I have been at the glance out for such info.

 150. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

 151. Thanks for helping out, fantastic information. ”It does not do to dwell on dreams and forget to live.” by J. K. Rowling.

 152. I¡¦ve learn several good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to create this kind of fantastic informative web site.

 153. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 154. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 155. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 156. Hi there, I think your web site could be having internet
  browser compatibility issues. When I take a look at
  your blog in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic site!

 157. Hi my family member! I want to say that this article is amazing, great written and come with almost all significant infos. I’d like to see extra posts like this.

 158. Hello my loved one! I want to say that this article is awesome, nice written and come with approximately all significant infos. I would like to look more posts like this.

 159. Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 160. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 161. Hey there! I’ve been following your blog for a long
  time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas!
  Just wanted to tell you keep up the excellent job!

 162. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 163. I needed to draft you that little bit of observation to be able to thank you so much yet again considering the exceptional tips you’ve shown here. This has been really extremely generous with people like you to make unreservedly what exactly a number of us would have made available as an e book to get some bucks for themselves, especially considering the fact that you could have tried it in case you considered necessary. Those tips additionally worked to provide a great way to be aware that someone else have similar fervor much like my very own to find out more when considering this condition. I think there are some more pleasant periods ahead for individuals who browse through your blog.

 164. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

 165. I just want to say I am just very new to weblog and seriously loved you’re website. More than likely I’m likely to bookmark your blog . You amazingly have excellent articles. Kudos for sharing with us your blog site.

 166. I am now not certain the place you are getting your information, however great topic. I must spend some time finding out more or working out more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 167. I must point out my respect for your kind-heartedness for visitors who really need guidance on your theme. Your real commitment to getting the solution around appears to be especially practical and has all the time made folks like me to achieve their desired goals. Your personal helpful guideline signifies a great deal to me and somewhat more to my mates. Thanks a lot; from everyone of us.

 168. Terrific paintings! This is the type of info that should be shared across the internet. Disgrace on Google for no longer positioning this put up upper! Come on over and talk over with my site . Thanks =)

 169. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, may check this¡K IE still is the market chief and a large part of folks will miss your magnificent writing because of this problem.

 170. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 171. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 172. I know nothing about blogging, Its just that my friend tells me to use wordpress but I want to start my blog offline to save money. So, can I use ez generator as an offline blogger while using wordpress on it?.

 173. I’ve been browsing online greater than three hours lately, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely price sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content as you probably did, the internet will be much more helpful than ever before.

 174. It is actually a great and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 175. That is the proper weblog for anyone who desires to search out out about this topic. You realize so much its nearly exhausting to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You positively put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

Kommentarer inaktiverade.