Nr 1-2016

Tidskriften Klass har nu inlett sin andra årgång och fortsätter att hålla mycket hög kvalitet. 
Klass är en mycket bra tidskrift. Alla som intresserar sig för klass och litteratur borde hålla sig med den. Dessutom borde utgivarna överväga att framöver bygga upp ett webbarkiv med de publicerade texterna. Såhär bra texter får nämligen inte gömmas undan.” Magnus Nilsson, Malmö, professor i litteratur.

Tidskriften Klass har som ambition att lyfta fram litteratur med klassperspektiv. Genom samtal, diskussioner och kanske även polemik med såväl makthavare som andra arbetarskrivare, hoppas tidningen att kunna påverka samhällsdebatten och föra fram viktiga frågor i ljuset. Klass ger klassamhället ansikten! Tidskriften KLASS ges ut av Föreningen Arbetarskrivare som startades 1990. Mer om föreningen hittar du här

klass12016liteuppslagwe
Ur innehållet: 

sid 4. I varje nummer: en av Robert Nybergs klockrena bilder av vår samtids samhälles konsekvenser för vanliga människor.
sid 5. Lyssna till historien. I detta nummer skriver Beata Hansson ledaren och påminner oss om hur viktigt det är att ha koll på hur det var förr för att kunna förstå vad som händer nu.
sid 6-9. Torgny Karnstedt var i många år vän med författaren Ove Allansson som nyligen gick bort. Här skriver han en minnesartikel om sin vän. Flera andra arbetarskrivare ger korta minnesbilder av vad Ove Allansson betytt för dem.
Sid 10. Hallå där. Jane Morén intervjuar Johan Jönsson som nyligen genomfört en maratonläsning under en hel vecka på Röhnells Antikvariat i Stockholm.
Sid 11. Ibrahim Alkhaffaji skriver debatt artikel om klassresor upp och ner.
sid 12-16. Folkhavets berätterska. Kulturhistoriker och folkbildare Eva Bergdahls porträtt av Maria Sandel berättar om vår första kvinnliga arbetarförfattare.
Sid 17. Moder känd. Dikt av Henrik Johansson.
Sid 18-21. Om oss berättas sällan. Jane Morén träffar Bernt Lindgren, busschaufför och fotograf som vill uppmana andra att ta med kameran på jobbet. Många analoga bilder i reportaget.
Sid 22-24. Historisk följetong från 1898, del 1 av 4. Följ den litterära proletären Hillerbergs kamp om att bli publicerad.
Sid 25. En andra chans. Annika Brink berättar om förlaget En bok för alla, som firar jubileum i år.
Sid 26-28. Mitt dubbla perspektiv. Beata Hansson samtalar med Anneli Jordahl om klass och skrivande.
Sid 29-31. Novellen Huliganen av Åke Boström handlar om en son som får meddelandet att hans far dött, i en arbetsplatsolycka.
sid 32-33. Crister Enander påminner oss om den plikt vi svikit.
Sid 34-35. John Swedenmark  introducerar oss i isländsk arbetarlitteratur.
Sid 36. I Medlemssnack pratar vi med Agneta Thomassin- Svensson.
Sid 37. Ut ur skuggan. Ordförande Torgny Karnstedt har ordet.
sid 38-39. Recensioner
Sid 40. Vibeke Olsson skriver om att det är bråttom att stå upp.

Vi recenserar detta nummer:
Raskrigaren av Peter Mangs
Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson
Om strejker red. Frances Tuuloskorpi
Den sårade divan av Karin Johannisson
Jag rör mig mot en nollpunkt där allt är du av Kristian Lundberg

Redaktion: Jane Morén, Beata Hansson, Carola Ankarborg.
Grafisk design: Carola Ankarborg. Ansvarig utgivare: Torgny Karnstedt.