Nr 1-2019

Utgivningar
1-2019

Innehåll:

I detta nummer träffar vi tryckare Bertil Mårtensson, aktuell med en landsutställningen På riktigt. Han har tecknat av och intervjuat sina arbetskamrater, och en del av dessa bilder har vi använt till omslaget. Hans ambition med projektet var att öka gemenskapen och det fackliga intresset på arbetsplatserna.

Vi har pratat med en aktuell norsk författare, Ingrid H. Rishoi som berättar om ett annat Norge och pratat skrivande och musik med Rolf Almström. 

I det här numret får ni också ett porträtt på städerskan Maja Ekelöf som blev berömd över en natt i en pristävling. Gunnela Björk har skrivit porträttet.

Vi går på bokrelease och aktivistkamp. Det är Tantpatrullen som gått ihop och protesterar mot det rådande pensionssystemet som gör allt fler kvinnor till fattigpensionärer. Nu har de skrivit en bok tillsammans.

Vi reser till Liverpool med Jan-Ewert Strömbäck, som berättar om Beatles, Buddy Holly och klass och litteraturvetare Jacob Habinc lyfter serier i sin artikel Arbetartecknaren.


Skönlitterärt material från Sebastian Lönnlöv med novellen Badkaret, Frida Berget med dikterna Billigare död och Systrar, Oskar Wingren med dikterna Stad vs land och Verser ur livets sång och Jenny Wrangborg med Jämlikar. Sist men inte minst har Linda Bönström skrivit en krönika, Fenomenet Greta.

I detta nummer har vi också som vanligt recenserat böcker:
Haggan av Aase Berg, Albert Bonniers förlag
Störningen- adhd, pillren och det stressade samhället av Katarina Bjärwall, Ordfront förlag
Vinternoveller av Ingrid H. Rishoi, Flo förlag
Ingen bryr sig om din fotografering av Jeremiah Björkman, Vulkan
Posten av Ludvig Köhler, it-lit
Monopolet av Måns Wadensjö, Albert Bonniers förlag
Härjare- skånska stridsbilder av Illgud Illgudson, Kvartstid förlag

Numret ute 15 mars. 

Redaktion: Chefredaktör: Jane Morén
Redaktör: Beata Hansson
Layout/Redaktör: Carola Ankarborg
Ansvarig utgivare: Ewa Bergdahl

Tidskriften KLASS kommer ut 4 ggr per år. En prenumeration kostar 200 kr.  Sätt in summan på Plusgiro 29 00 50 – 4. Vill du dessutom stödja föreningen Arbetarskrivares arbete löser du istället ett medlemskap för 250 kr, då ingår fyra nummer av KLASS.

Skriv namn, adress, mejladress, så kommer första numret snart på posten. Välkommen!

Återförsäljare! Vi söker återförsäljare av KLASS. Just nu finns KLASS
i ABFs Webbutik
Bokcafé Pilgatan, Umeå
Röda Stjärnan, Göteborg
Effektlådan antikvariat, Örkelljunga

redaktionen@tidskriftenklass.se