Novell: Resan till tidlösa brunn

Ur arkivet

Text: Agneta Thomasin Svensson  Illustration: Frida Söderberg

I personalrummet sa hon inte mycket. Redan första dagen satte Sandra sig på en stol längst in i rummet och tittade ner i en broschyr hon hittat på bordet. På den platsen blev hon kvar och det var helt frivilligt. Vad skulle hon säga dem? Vad hade de att prata om?  Ingenting, kändes det som. Hon handlade inte på rean. Hon planerade inte för Ullaredsresan. Hon planerade inte alls. Hon köpte överhuvudtaget ingenting som inte var absolut nödvändigt. Det hade hon inga pengar till.

När hyran för rummet var betald fanns det inte så mycket kvar av hennes lön. Timanställd, outbildad, ung. Hon jobbade de timmar hon fick. Hon var så glad att hon fått jobbet och hon älskade sitt jobb, sitt första jobb. Men det berättade hon inte för sina arbetskamrater. Det var inte sådant de pratade om över det brända kaffet.

Hon tog alla pass hon erbjöds. Hon gjorde allt de bad henne om. Så när de skickade henne till den minst omtyckta vårdtagaren sa hon ingenting annat än ja tack. Gnällkärringen, inte rolig alls, jaså, vad sa hon till dig? Gå och kom aldrig tillbaka? Har hon ringt till samordaren och klagat? Enhetschefen? Hade du gått fem minuter före tidens slut? Jaså, tio minuter sen? Igen? Man hinner ju inte, man hinner ju inte, men det bryr inte hon sig om. Aldrig ett ord till tack. Aldrig.

Men Sandra sa ja tack och fick därefter fasta timmar hos den blinda damen på Matrosgatan 25. En timme på morgonen och en timme på eftermiddagen.

– Jaså, du har precis flyttat till stan?

– Ja, sa flickan. Jag kommer från Tidlösa brunn, tillade hon med viss tvekan.

– Åh, Tidlösa brunn. Det är ett fint litet samhälle, en anrik kurort, så trevligt, sa tanten.

– Och det är bra om du dammar idag. Ja, damma måste man göra i stort sett varje dag. Det är bra om du gör det. Ingen fukt, enbart den mjuka trasan.

Det fanns många prydnadsföremål att damma. Urnor, figuriner, kristallskålar, tavelramar, vaser utan blommor och små virkade dukar under vart och ett av föremålen.

– Dukarna ska du skaka i fönstret där, sa tanten.

Och Sandra dammade och skakade, det blev en rutin, i stort sett varje dag. Det gick så snabbt, det var ingenting, tyckte hon. Det tyckte inte tant Agnes heller.

Agnes tjatade hela tiden på Sandra. Ta i hörnen. Lyft på mattan. Skaka överkastet. Stryk örngotten. Gå ner och mangla duken. Mangla! Sandra hade aldrig gjort det men kände ett lugn infinna sig, när hon stod och lät den elektriska mangeln rulla och rulla och kavla ut platta och blanka kökshanddukar och tunna vita lakan.

Hon var som i en bubbla så fort hon klev in genom dörren. Tant Agnes var krävande men hon lyssnade också. Hon ville så gärna höra Sandra berätta. Själv kunde hon inte se längre och hon kunde knappt gå.

– Ja, du är duktig du som vill arbeta och göra rätt för dig. Flytta ensam till en stor stad när du har det så bra där hemmavid. Tänk att det fortfarande finns fina ungdomar.

Sandra blev glad av hennes beröm. Uppmuntran, det var hon inte van vid. Så visst, klart att hon berättade lite om sig själv. Och tant Agnes berättade i sin tur om sig själv, inte så mycket dock. Sandra fick lägga ihop två och två.

Tant Agnes hade inga barn och bara några avlägsna släktingar. Hon var ganska ensam förutom någon gammal väninna som kom på besök. Agnes hade jobbat som hushållerska i en finare familj i den stora staden. En trotjänarinna. Fortfarande fanns de. Men nu var hon gammal, närmare nittio år och hennes yrkesverksamma tid låg trettio år tillbaka. Hennes pension var liten, men hon hade ett litet kapital som hon fått som gratifikation för lång och trogen tjänst hos den förmögna redarfamilj där hon tjänat. De hade kallat henne Puppe. Hon hette Agnes Andersson men det tyckte barnen i familjen var för jobbigt att säga. Och fröken Andersson som hon kallades i början blev snart för formellt. Nya tider tågade in men hennes tjänst bestod.

Så hon hade tillbringat hela sitt liv i kretsen av en stor, bullrig och förmögen familj. Följt begravningar och bröllop, dopkalas och bemärkelsedagar, långsemestrar och varje sommar flyttat med ut till Marstrand. Hon hade levt genom dem. Nu hade hon inte sett någon av dem sedan hon gick i pension och det var snart trettio år sedan. Nu var hon ensam och ensamheten åt upp henne och gjorde henne bitter. Men åh så roligt hon tyckte det var när flickan berättade.

– Ja, varje söndagkväll sitter vi i soffan tillsammans hela familjen och spelar bingolotto. Ibland lägger vi ett tusenbitarspussel, fast mina syskon tycker att det är lite tråkigt.

– Ja, jag åker hem varje ledig helg. Jag längtar efter mina småsyskon. Och det är så gott att äta mammas mat.

– Köttbullar förstås, sa tanten och myste.

– Ja, köttbullar, och spaghetti och köttfärssås.

Och Sandra berättade om pappan som tog med dem till simhallen så mamma kunde greja iordning maten i lugn och ro. Och hon berättade om mamma som jobbade deltid på ett äldreboende.

– Ja då förstår jag att du valt detta jobbet, sa Agnes. Du har fått det med dig hemifrån.

– Jo, sa Sandra.

– Men pappa har varit lite sjuk, fortsatte Sandra utan att blinka. Så vi har inte så mycket pengar.

– Pengar, sa Agnes. Det är inte pengar som räknas. Det är kärleken. Pengar och prylar och flotta semestrar och fint umgänge. Nej, det är inte det som räknas. Inte alls. Man ska ha varandra. Älska varandra och ta hand om varandra.

Sandra höll med. Hon höll verkligen med. Och Agnes kände hur ett stort tomrum öppnade sig inom henne när hon sa detta. Man ska ha varandra. Hon själv hade ingen. Ingen alls.

– Tänk, sa tant Agnes. Jag tror bestämt att du kommer från en riktigt bra familj. Ja, det är ofta det som avgör hur det ska gå för en här i livet.

De läste dikter. Agnes tyckte om Pär Lagerqvist och Sandra läste högt och tydligt dikten Solen löser sitt blonda hår. Den blinda damen satt i ljuset från det stora perspektivfönstret som vette mot parken och kammade sitt långa vita hår, klädd i en ljusblåblommig morgonrock. Sandra badade Agnes. Lite bökigt, men tanten var liten och vägde inte så mycket. Tånaglarna var buckliga och gula och fötterna hade knölar här och där. Agnes såg inte det själv, men Sandra föreslog fotvård. Fotvård är bra menade Sandra, där får man hjälp med sina fötter.

Sandra bakade till tant Agnes kaffekalas. Sockerkaka, det var inte så svårt. Och schackrutor som Agnes förklarade hur hon skulle göra. Vetebrödet sprang Sandra ner och köpte hos bagaren. Och Sandra stannade kvar efter arbetsdagens slut, putsade några kopparbunkar, gick över silverskedarna med en trasa och knäskurade i det lilla köket.

– Jag vet, ni får ju inte det, men det ska bli riktigt gjort, menade Agnes.

– Inga problem, sa Sandra.

– Och fönstren … sa Agnes och lät en outsagd fråga hänga i luften.

Men Sandra förstod.

– Inga problem, sa hon.

Hon kunde inte säga nej.

När kvällen kom satt hon ensam i sitt hyresrum. Rummet luktade gammal rök och sängen var nedlegad och madrassen fläckig. Hon ville inte gå ut i köket. Det fick hon, men där var så äckligt och hon var rädd för paret som bodde i lägenheten. Det märktes så tydligt att de inte ville hyra ut. Men de behövde väl pengarna, tänkte Sandra. Hon delade badrum och toalett med dem, men hon brukade passa på att gå på toa när hon kom till jobbet.

– Har du fått någon ordning på din nya lägenhet, undrade Agnes.

– Jodå, sa Sandra. Jag har lagt på en trasmatta och satt upp ett par vita gardiner i köket. Och så fick jag ett pelargonskott från mamma när jag var hemma sist och nu blommar den så fint i köksfönstret.

Agnes gladdes åt hemtrevnaden och Sandra såg hur glad Agnes blev när hon berättade. Agnes såg i sitt inre den välskurade lilla ettan där flickan bodde, en sådan bostad hon själv skulle velat ha när hon var ung. Det fick hon aldrig utan levde hela sitt liv i en jungfrukammare hos familjen Hammar. Tänk om hon ändå … ja, men hon fick sin lägenhet till sist, en plats där hon själv kunde bestämma och själv ha tillgång till både nycklar och elräkning. Men se den med egna ögon, det fick hon aldrig. Skuggor till en början, skymta ett fönster, en matta under salongsbordet, en urna på byrån. Men de skuggorna var snart borta, de också. Nu rådde mörker och en tillvaro där hon trevade sig fram.

Men så roligt med flickan. Hon var en ljuspunkt och Agnes plockade fram en broderad kudde från garderoben och tyckte att Sandra skulle ha den i sitt nya hem.

– Den kommer att bli så fin på det vita överkastet, sa Agnes.

Sandra visste att de inte fick ta emot presenter men hon kunde inte förmå sig att tacka nej.

– Tänk om jag kunde få se hur fint du har det, sa Agnes.

– Jag har nog inte fått riktig ordning än, svarade Sandra undvikande och hon fortsatte hitta på undanflykter.

– Nej, till helgen ska jag åka hem.

– Nej, på tisdag ska jag jobba kvällen också.

Sandra visste att hon måste säja nej och avstyra detta besök. Hon kom med nya undanflykter. Sedan ville Agnes så gärna komma ut på en liten resa. Hon ville resa till den ort som Sandra kom ifrån. Det vore så roligt, tyckte Agnes. Ett sådant fint litet samhälle. En gammal kurort. En sådan vacker park.

Sandra visste inte hur hon skulle ställa sig. Men Agnes insisterade och menade att det bara var över dagen och att det var självklart att Sandra skulle följa med och att hon inte skulle tänka på några kostnader för Agnes skulle betala hela resan.

– Det är det minsta jag kan göra, sa Agnes.

Sandra fick snällt beställa riksfärdtjänst och resan till Tidlösa brunn var ett faktum.

Det var en varm dag i slutet av maj som de klev ur taxin vid det gulmålade gamla kurortshotellet med glasveranda och snickarglädje. Matsalen var dukad med vita linnedukar och där stod ett bord för två och väntade på dem. Härinne hade Sandra aldrig varit och hon njöt av lugnet, den goda maten och av blomsterdekorationerna. Efter kaffet och desserten ville Agnes gå en liten promenad i parken. Sandra ledde tant Agnes vid armen, solen sken och värmen var nästan tryckande förutom några lätta brisar emellanåt.

Då hörde Sandra fylleskrål från en bänk i ett skuggigt och avlägset hörn av parken. En gapig kvinnoröst skar genom syren och kastanjeblomsdoft och det var en röst som Sandra hade hört till leda. Sandra kisade bort mot bänken, där satt några fyllon och bland dem såg hon två välbekanta silhuetter och hon blev alldeles kall.

– Kom Agnes, sa hon och försökte gå åt ett annat håll.

Men ur skuggorna reste sig en man och en kvinna upp från bänken och nu raglade de framåt rakt emot Sandra och Agnes.

– Sandra, flåsade kvinnan.

– Ropar någon på dig, undrade Agnes.

– Nej, nej, sa Sandra och hon kände paniken stiga.

Mamma och pappa. Inte nu, inte nu. Inte här. Inte med tant Agnes. Jag skulle aldrig gått med på att resa hit, tänkte Sandra. Men paret hade snart kryssat sig fram och nu stod de och vinglade med stinkande andedräkter och kisslukt i kläderna och andades häftigt på tant Agnes.

– Sandra, ge mamma en kram, sluddrade kvinnan.

– Varför har du inte hört av dig? Du kan ju inte bara försvinna sådär. Svara, säger jag till dig. Visa respekt för din far, för fan, sa mannen.

– Socialen tog dina småsyskon, snyftade Sandras mamma.

– Ja, när du försvann så. Mamma är ju sjuk. Hon kan inte se efter dem, det var ju ditt jobb, sluddrade pappan.

– Sandra, hur kunde du göra så? Bara lämna oss? Vi är ju dina föräldrar, sa mamman och nu lät hon arg.

– Förstår du hur otacksam våran Sandra är, sa pappan upprört till tant Agnes.

Sandra kunde inte förmå sig att säga något till sitt försvar. Och Agnes bara lyssnade.

Sandra hade ljugit för henne. Flickan var en lögnare. Otacksam, ja, kanske det, tänkte Agnes.

– Nu går vi Sandra. Skynda dig, taxin kommer snart, sa Agnes.

Men mamman tog tag i Sandra.

– Du stannar här.

– Släpp mig, sa Sandra. Låt mig vara.

Lättad såg Sandra att taxin kört fram och hon flydde in i baksätet samtidigt som chauffören hjälpte Agnes att ta på sig säkerhetsbältet. Det var tyst i bilen hela vägen hem. Sandra sa inte ett ord. Skammen var tung och tankarna malde. Hon förstod att nu måste hon säga upp sig och byta jobb. Hon kunde aldrig mer gå till tant Agnes. Hon hade ljugit henne full. Låtsats att hon var bättre än hon var. Att hon var en annan.

Taxin körde in bakom bommarna på Matrosgatan och stannade nästan ända framme vid porten. Sandra följde Agnes upp i hissen till fjärde våningen och hon kunde nästan inte andas i det trånga utrymmet. Hon kunde inte prata och sa ingenting. Nu var det slut. Hon fick söka nytt jobb. Hon satte nyckeln i låset och ledde in den gamla damen. Agnes andades tungt. Det hade varit en ansträngande dag. Visst hade flickan ljugit, men på något konstigt sätt kände hon sig medskyldig. Hon tog hastigt tag i flickans arm och höll den i stadigt grepp. Hon lade sin hand på Sandras hand.

– Du skulle sagt som det var, sa hon. Nu ses vi som vanligt imorgon. Vi ska sätta en vetedeg, så kom i tid!

Sandra tänkte att hon alltid kom i tid men mumlade bara hej då. Vi ses i morgon!

 

 

ur arkivet Tidskriften KLASS nr 2-2016

202 reaktioner på ”Novell: Resan till tidlösa brunn

 1. I simply could not leave your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide to your guests? Is gonna be back continuously in order to inspect new posts.

 2. I simply want to say I am beginner to weblog and actually enjoyed this blog. Very likely I’m want to bookmark your website . You surely have incredible article content. Regards for revealing your web site.

 3. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 4. I’ve been building websites for a while now… like 10 years, haha. Just for fun of course. Nothing major. But some people have seen my work and suggested I start a website building business or some sort. How would I go about doing this? I don’t know a whole lot about servers and such but I’m a very fast learner. Could anyone give me a heads up or point me in the right direction of some information on this?.

 5. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 6. I have a wordpress blog now, but I can’t figure out how to get readers into there! I have been using myspace and it’s been great, subscriptions like crazy, but a lot of them don’t have wordpress…so no leads there. Besides, I am posting the same info to both, so it’s not much of a point of them getting one. How can I increase my wordpress readership? I already utilize tags, but I still only got about 89 views in two weeks. . . . Thanks in advance–serious answers only, please!.

 7. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

 8. hi!,I like your writing very a lot! share we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this house to resolve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to see you.

 9. What i don’t realize is in fact how you’re now not actually a lot more well-preferred than you might be now. You are so intelligent. You recognize thus considerably relating to this topic, produced me individually consider it from numerous numerous angles. Its like women and men don’t seem to be involved until it is something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs great. At all times take care of it up!

 10. I simply needed to thank you so much again. I’m not certain the things I would have handled in the absence of the actual basics shown by you on this field. It became a challenging issue in my position, however , spending time with this expert form you processed that took me to cry for gladness. I’m just happy for the guidance and even expect you know what a great job your are carrying out training the mediocre ones through the use of your webblog. Most probably you have never come across any of us.

 11. Usually I don’t learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice post.

 12. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

 13. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 14. I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 15. I must express my gratitude for your kindness supporting men and women that have the need for help on in this area. Your very own commitment to getting the solution up and down turned out to be incredibly valuable and have continuously enabled folks just like me to attain their dreams. Your personal informative suggestions means this much to me and far more to my colleagues. With thanks; from everyone of us.

 16. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 17. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 18. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 19. Thanks a lot for providing individuals with an extremely breathtaking chance to discover important secrets from this website. It is usually so nice and also stuffed with fun for me and my office colleagues to visit the blog nearly thrice weekly to read the newest guides you have. And of course, I am just at all times happy concerning the eye-popping guidelines you give. Selected 2 ideas in this article are clearly the finest we have ever had.

 20. Very well written story. It will be useful to anyone who usess it, including myself. Keep doing what you are doing – i will definitely read more posts.

 21. Someone essentially lend a hand to make severely articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular post incredible. Great activity!

 22. excellent issues altogether, you simply received a emblem new reader. What may you recommend about your put up that you made a few days in the past? Any certain?

 23. Great blog here! Additionally your website quite a bit up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink for your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 24. I will right away take hold of your rss feed as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize so that I may just subscribe. Thanks.

 25. I have to express appreciation to this writer for rescuing me from such a condition. As a result of browsing through the world wide web and finding tips which are not powerful, I figured my entire life was done. Living without the presence of strategies to the issues you’ve fixed all through your entire site is a crucial case, and ones that could have negatively damaged my entire career if I had not encountered your blog post. The training and kindness in dealing with all the things was excellent. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a step like this. I can also at this moment relish my future. Thanks for your time very much for your impressive and effective guide. I will not be reluctant to recommend your blog post to anybody who needs and wants guidelines about this subject.

 26. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 27. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 28. I simply needed to thank you so much once again. I am not sure the things I would’ve gone through without the thoughts shared by you on such a field. This was a very frightful case in my circumstances, however , viewing this specialised manner you handled it took me to cry for happiness. I’m thankful for the assistance and in addition hope that you know what a powerful job that you are accomplishing instructing the others by way of your blog. I know that you’ve never got to know any of us.

 29. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 30. I and also my friends were actually checking out the good helpful hints found on your web site then all of a sudden came up with a horrible feeling I had not thanked the web blog owner for those secrets. The ladies were consequently very interested to study them and now have in actuality been using those things. Appreciate your genuinely well considerate as well as for considering these kinds of superb themes most people are really wanting to be aware of. My sincere regret for not expressing gratitude to you sooner.

 31. Thanks a lot for providing individuals with a very pleasant chance to read in detail from this site. It really is very good plus stuffed with a good time for me and my office acquaintances to search your blog no less than 3 times in 7 days to read the latest guides you have got. Not to mention, I’m so actually astounded concerning the great tactics you serve. Some two points in this article are basically the most suitable we’ve had.

 32. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

 33. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 34. Hey there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this site.

 35. I¡¦ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this information So i¡¦m glad to show that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most unquestionably will make sure to don¡¦t fail to remember this site and provides it a look on a relentless basis.

 36. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 37. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 38. Nice blog here! Additionally your website loads up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link in your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 39. Hi there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

 40. I as well as my guys have already been looking through the great pointers located on your web site then the sudden I had a horrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those strategies. Most of the guys are already so excited to learn them and have now actually been having fun with those things. I appreciate you for truly being considerably helpful as well as for opting for variety of notable subject matter millions of individuals are really desperate to understand about. My very own honest apologies for not saying thanks to you earlier.

 41. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 42. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 43. F*ckin’ remarkable things here. I’m very satisfied to peer your article. Thank you so much and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 44. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 45. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

 46. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 47. I needed to create you a tiny word in order to say thanks a lot as before for your superb principles you have discussed on this site. This has been quite wonderfully open-handed of people like you giving unreservedly precisely what a lot of people could possibly have made available for an electronic book in making some dough for themselves, especially given that you could possibly have tried it if you ever desired. The things in addition worked like a great way to know that many people have similar dream just as mine to see whole lot more in respect of this condition. Certainly there are a lot more pleasant instances up front for folks who scan your blog.

 48. you’re really a just right webmaster. The web site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a excellent process on this topic!

 49. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 50. I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 51. It’s in point of fact a nice and useful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 52. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 53. Hiya very nice blog!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to seek out so many useful information right here in the submit, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

 54. I’ve been browsing online more than three hours lately, yet I by no means found any fascinating article like yours. It¡¦s beautiful worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the net can be much more helpful than ever before.

 55. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 56. I would like to voice my affection for your generosity for men who actually need guidance on this idea. Your special dedication to passing the solution across ended up being really productive and has in most cases made those like me to arrive at their dreams. The interesting report signifies much a person like me and far more to my mates. Warm regards; from everyone of us.

 57. Howdy very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I’m happy to find so many useful info here within the publish, we want work out more strategies on this regard, thanks for sharing.

 58. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 59. It¡¦s actually a cool and useful piece of info. I¡¦m happy that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 60. I will immediately snatch your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize so that I could subscribe. Thanks.

 61. Thank you, I’ve just been looking for information approximately this topic for a while and yours is the greatest I have came upon so far. But, what about the conclusion? Are you sure in regards to the source?

 62. I and my guys were going through the excellent procedures from your web page and so immediately came up with a horrible suspicion I never thanked you for them. Those women happened to be consequently thrilled to see them and already have seriously been enjoying them. Thank you for truly being simply considerate and then for choosing this kind of perfect subject matter millions of individuals are really desperate to discover. My personal honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 63. I’ve recently started a website, the information you offer on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 64. A person essentially help to make critically articles I would state. That is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to make this actual publish amazing. Magnificent process!

 65. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 66. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 67. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 68. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!

 69. My husband and i got so excited when Albert managed to complete his survey through the entire ideas he made when using the site. It is now and again perplexing to simply find yourself giving away information the others might have been selling. We take into account we have got the blog owner to appreciate for that. Most of the explanations you’ve made, the simple web site navigation, the friendships you can assist to foster – it’s most impressive, and it’s making our son in addition to us reckon that that content is fun, and that is tremendously serious. Thank you for the whole thing!

 70. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again!

 71. Very nice info and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thank you 🙂

 72. A person essentially assist to make seriously articles I might state. This is the very first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this actual publish incredible. Magnificent activity!

 73. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 74. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 75. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 76. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist other users like its aided me. Great job.

 77. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 78. you are truly a just right webmaster. The web site loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic activity on this topic!

 79. You really make it seem really easy together with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complicated and very vast for me. I’m taking a look ahead in your subsequent post, I will attempt to get the cling of it!

 80. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally memorable chance to read in detail from this blog. It’s usually very great plus stuffed with fun for me personally and my office fellow workers to visit your blog at least three times weekly to learn the fresh things you have got. And indeed, we are actually happy for the awesome hints you give. Certain two tips in this post are definitely the best I have had.

 81. I wish to show my love for your kind-heartedness supporting women who actually need assistance with this one situation. Your special dedication to getting the solution throughout was quite helpful and have regularly made many people just like me to reach their desired goals. Your own warm and helpful tips and hints denotes a great deal a person like me and much more to my fellow workers. Thanks a ton; from everyone of us.

 82. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 83. Normally I don’t learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 84. you’re truly a just right webmaster. The web site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent activity in this topic!

 85. hi!,I like your writing so a lot! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I require an expert on this house to solve my problem. May be that is you! Looking ahead to peer you.

 86. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really understand what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please also consult with my website =). We can have a hyperlink trade arrangement between us!

 87. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 88. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 89. Great blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 90. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 91. Hi there very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also¡KI’m glad to find a lot of useful information here in the post, we need work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 92. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 93. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually understand what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We could have a hyperlink trade arrangement among us!

 94. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 95. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 96. I would like to show some appreciation to the writer just for rescuing me from this particular scenario. Just after browsing throughout the search engines and coming across ideas which were not powerful, I assumed my life was over. Living devoid of the approaches to the problems you’ve sorted out by means of your post is a crucial case, as well as ones which could have adversely damaged my entire career if I had not noticed your web page. That expertise and kindness in controlling the whole lot was crucial. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I can now look ahead to my future. Thanks very much for the high quality and result oriented guide. I will not be reluctant to propose the sites to anyone who needs direction about this issue.

 97. hi!,I like your writing so a lot! percentage we keep up a correspondence extra approximately your article on AOL? I need an expert on this house to solve my problem. May be that is you! Looking ahead to look you.

 98. Wow, marvelous weblog format! How long have you been running a blog for? you make blogging look easy. The total look of your site is magnificent, let alone the content!

 99. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 100. I want to express my love for your kindness for people who really want help on this one field. Your real commitment to getting the message throughout had become incredibly helpful and have usually allowed others just like me to achieve their targets. Your entire important help and advice implies a great deal to me and somewhat more to my mates. Thank you; from everyone of us.

 101. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 102. You can definitely see your enthusiasm within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 103. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 104. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

 105. I wanted to create you one little bit of word to help give thanks over again about the precious views you’ve shown at this time. It has been certainly wonderfully generous with people like you to grant publicly all that many individuals would have supplied as an ebook in order to make some profit on their own, certainly given that you could possibly have tried it if you ever desired. Those things likewise served as the fantastic way to comprehend other people online have the identical zeal just as mine to know the truth somewhat more when considering this issue. I know there are many more pleasurable periods up front for many who start reading your site.

 106. You really make it seem so easy together with your presentation but I to find this topic to be really something which I feel I’d never understand. It seems too complex and extremely large for me. I’m having a look forward to your next publish, I¡¦ll attempt to get the dangle of it!

 107. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 108. You actually make it appear so easy along with your presentation however I to find this matter to be really one thing that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complex and extremely wide for me. I’m taking a look forward on your subsequent put up, I¡¦ll try to get the grasp of it!

 109. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 110. I have learn some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to create this kind of magnificent informative site.

 111. I just couldn’t go away your site prior to suggesting that I actually enjoyed the usual information an individual supply in your guests? Is going to be again ceaselessly to inspect new posts.

 112. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 113. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & aid different users like its helped me. Great job.

 114. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 115. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 116. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 117. I simply wanted to say thanks yet again. I do not know what I would’ve accomplished without the entire methods revealed by you about this situation. It was the daunting concern for me personally, nevertheless witnessing this well-written tactic you resolved that forced me to jump over joy. I will be thankful for your advice and pray you know what a powerful job you’re putting in instructing people today using your web site. I know that you haven’t come across all of us.

 118. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 119. great publish, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not understand this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 120. I cling on to listening to the news bulletin talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 121. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 122. Hi my loved one! I wish to say that this article is amazing, nice written and come with almost all important infos. I’d like to peer extra posts like this.

 123. whoah this blog is wonderful i love reading your articles. Keep up the good paintings! You realize, a lot of people are looking round for this info, you can help them greatly.

 124. I’ve read several good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to create such a wonderful informative website.

 125. Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 126. Whats up very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I’m glad to seek out so many useful info right here within the put up, we want develop extra techniques in this regard, thank you for sharing.

 127. Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, great written and include almost all significant infos. I’d like to peer extra posts like this.

 128. you’re in reality a excellent webmaster. The web site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have done a magnificent task on this matter!

 129. I have recently started a web site, the information you offer on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 130. It¡¦s really a nice and helpful piece of info. I¡¦m satisfied that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 131. I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I absolutely enjoy reading all that is written on your blog.Keep the aarticles coming. I liked it!

 132. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is really frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 133. Hello there! This blog post couldn’t be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Thanks for sharing!

 134. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 135. Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 136. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 137. It¡¦s actually a great and helpful piece of information. I¡¦m satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 138. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 139. Very efficiently written information. It will be beneficial to everyone who employess it, as well as me. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 140. Can I simply just say what a relief to find somebody who really knows what they are discussing on the internet. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to look at this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular since you most certainly have the gift.

 141. Thank you for all of your effort on this web page. Kim takes pleasure in doing research and it is easy to see why. I notice all about the powerful tactic you make advantageous techniques by means of this web blog and therefore encourage contribution from some others about this area so my daughter is now being taught a lot. Have fun with the rest of the year. You are performing a remarkable job.

 142. This is the perfect website for everyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been written about for decades. Excellent stuff, just excellent!

 143. Wonderful website. Plenty of useful info here. I¡¦m sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you to your effort!

 144. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 145. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 146. Nice weblog right here! Additionally your site a lot up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link for your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

Kommentarer inaktiverade.