Novell: Konsten att brygga en kopp kaffe av Andreas Svanberg

– Vi ska få se två filmer. Två korta avsnitt om hur man brygger en kopp kaffe. Ett bra och ett dåligt sätt.

Chefen väger över på ena foten, böjer sig fram över sin bärbara dator. Han är fast besluten att genomföra mötet, på gott humör. Han har repeterat framträdandet hemma. Stått och övat framför spegeln eller suttit vid köksbordet, rest sig och talat inför köksfläkten och spisen. Han har ålagts från effektiviseringsgruppen att genomföra förändringen. Nu gäller det för honom att få alla med sig.

– Stör solen förresten?

Han tittar hastigt mot fönstren. Jag har inte ens lagt märke till att solljuset brutit igenom molnmassorna.

Solen stör inte. Vi ser allt tydligt på vita duken. Hela skrivbordet ligger öppet för våra ögon: Documents, Pictures, Internet Explorer, Google Chrome och Recycle Bin. På duken är symbolerna jämnstora med våra huvuden. Vi har redan ett litet hum om vad det är frågan om. Två tjänster ska bort. Två av oss som sitter här ska överflyttas till en annan avdelning.

– Jag vill att ni när ni tittar på filmerna tänker på ordet slöseri, fortsätter chefen. Nu är det inte slöseri att brygga en kopp kaffe, det får ni inte tro. Se det här mer som en slags gestaltning. Ett sätt att beskriva effekten av att arbeta mer effektivt.

Det första vi fick göra på mötet var att titta på ett svartvitt klipp ur den amerikanska teveserien I Love Lucy:

Lucy och Ethel börjar jobba i en godisfabrik och Ricky och Fred stannar hemma för att sköta om hushållet efter att killarna retat sig på tjejernas hushållsutgifter. Lucy och Ethel kämpar med chokladpralinerna som strömmar i ett jämnt tempo på det löpande bandet. Det går ut på att de ska ta pralinerna när de kommer och stoppa i ett pappersomslag och sedan släppa dem vidare till uppsamlingsbordet. Förmannen i packsalen har angett tonen och skrämt de båda tjejerna, så att de när de inte hinner med i stället börjar äta chokladen eller gömma undan bitarna i mössan och i förklädet. När de hör förmannens röst och förstår att hon är på väg in till dem gör de snabbt rent bandet och sitter som om de är klara när hon kommer. ”Utmärkt! Då höjer vi farten!” Förmannen återgår till köket och Lucy och Ethel tvingas äta allt fler praliner och stoppar mössan full.

Förmän som i smyg försöker driva upp tempot eller mejsla fram orden till utmattade verkställare är skrämmande aktuellt. Man kan undra vad som hänt under de drygt sextio åren som gått sedan teveserien spelades in. Hur det var att arbeta i en godisfabrik i Amerika på 1950-talet och hur det är att arbeta i en godisfabrik i Sverige på 2000-talet. Allt tycks fortfarande vara svart och vitt. Ricky och Fred som går hemma och småpysslar med vardagens petitesser när det förväntas av dem att de ska vara på arbetet och uträtta storverk. Det var inte länge sedan Höften fick frågan om inte hustrun kunde vara hemma i stället för honom när barnet var sjukt. Farmor och farfar? Trots öknamnet äger Höften en förmåga att svara med exakt precision: Jag kommer tillbaka när ungen är frisk därhemma!

Kan man brygga en kopp kaffe bra eller dåligt? Man kan råka göra kaffet svagt. Då blir det en kopp dåligt kaffe. Men det är en fråga om tycke och smak. Precis som med allt annat. Det är transformeringsdag. Vi ska börja jobba på ett mer effektivt sätt. Två personer ska bort. Jag tittar på Höften och Cirka-Henke som sitter på andra sidan konferensbordet. Höften som fått sitt öknamn för att han glömde tarera vågen ett par gånger under samma vägningstillfälle, så att det blev fel vikt på innehållet i påsarna. Ett sötningsmedel som kan vara sött nog även i mindre mängder. Men rätt ska vara rätt. Cirka-Henke fick sitt namn för att han var med vid tillfället utan att lägga märke till det. De stod där och vägde upp råvara på måfå, skulle man kunna säga.

Höften och Cirka-Henke. Två arbetskamrater. Jag har känt dem i tjugo år.

Chefen för pilen till första filmen och trycker på musknappen. Vi anar det värsta.

En man går fram till en kaffemaskin av märket Saeco. Han ser sig hastigt omkring, en aning vilset, och hittar till slut en plastmugg, tar muggen och kontrollerar så att den är ren (genom att vända den upp och ner), ställer den på diskbänken, tar fram ett rör med socker, bryter förpackningen och häller i, vänder sig om och öppnar kylskåpet, får leta efter mjölkpaketet och hittar det till slut nästan tomt, han skakar ur de sista dropparna och måste öppna ett nytt paket, placerar muggen under utloppet och trycker på knappen. Maskinljudet går igång, men det dröjer en stund; man ser att han tycker det är jobbigt att vänta, han utstöter två stön, tvingas tömma filtret som verkar krångla och trycka på knappen en gång till. Maskinljudet igen. Sedan kommer kaffet, den svarta väldoftande drycken som han längtat efter. Han tar muggen och vänder sig mot kameran med ett leende.

Vi sitter tysta. Höften rör på sig som om det varit höften som gett upphov till hans öknamn.

Nästa film:

Samma man går fram till kaffemaskinen av märket Saeco. Den här gången trycker han först in knappen. Maskinen startar med ett rivljud. Han går elegant fram till diskbänken och tar en plastmugg, vet att den är ren (området är Fem-S:at: Sortera, Städa, Systematisera, Standardisera och Självdisciplin) och placerar den under utloppet. Innan den sotsvarta strålen börjar rinna ner i muggen hinner han tömma filtret och fylla på med vatten ur en PET-flaska i behållaren. Strålen kommer. Han bryter pappersröret med socker och häller i muggen under tiden koppen fylls, öppnar kylskåpet, tar fram ett mjölkpaket och doserar – medan mängden kaffe växer i koppen – så mycket han tycker är lagom. Och så är kaffet klart! Han tar muggen och slår upp ett leende som snabbt sprider sig över hela bildrutan.

Efter att filmsnutten stannat är det som om leendet fortfarande sitter fastklistrat på näthinnan. Jag tvingas kisa med ögonen.

Höften rör inte en min. Cirka-Henke ser på oss andra i hopp om att hitta någon att fästa blicken på.

– Där ser ni hur olika man kan göra, säger chefen.

Vi kommer inte oss för att säga någonting. Om det här är allvar kan vi lika gärna låta tystnaden tala.

– När ni nu tittade på filmerna, lade ni märke till några slöserier?

Ola, som är den av oss som minst av alla vill jobba, men som gärna vill hålla sig på god fot med chefen, tar till orda (även om han också tvekar en lång stund och låter blicken flacka över rummet):

– Såg ut som om han i den första filmen inte riktigt visste vad han gjorde.

– Nähä? Kan du utveckla det?

– Ingen ordning och reda. Inte Fem-S:at.

– Nej, det kan man tänka sig. Mer?

– Onödigt många turer, säger Ola.

– Först tar han muggen, sedan håller han på med sockret och mjölken, kryper de ur någon.

– Det tog längre tid för den första, fyller Ola i men rösten spricker.

Kanske är han den av oss som måste gå? Sist in först ut är inte längre en självklarhet. Nu gäller det att passa in i företagets profil.

Jag höll ögonen på tiduret genom båda filmerna. En och en halv minut tog det för den första och fyrtio sekunder för den andra. Bagateller.

– Någon av er där bak som kom att tänka på nåt?

Jag säger inte ett ljud. Kaffet som jag tagit med till mötet, men ännu inte rört har svalnat. Lucy och Ethel, Ricky och Fred – ingenting har hänt! Jag försäkrar er, avsaknaden av takt och känsla är fortfarande lika påtaglig. Spisen och köksfläkten sa nog ingenting heller. Ändå tycks chefen ha övat på frågor och svar.

– Jag skulle gärna vilja höra vad ni har att säga därbak. Vilken känsla ni har.

Lundström bredvid mig ser ut att vilja opponera sig, men finner inga ord. Jag känner hur det kryper i kroppen, men tar i stället koppen med vänstran och dricker en klunk ljummet kaffe. Det är på nytt på andra sidan bordet rösterna höjs:

– Jag undrar hur ni har tänkt, säger Höften.

– Ja?

– Vi har en leveranssäkerhet på nittionio procent, påminner Cirka-Henke.

Det är sant. Och inte en enda produktionsrelaterad kvalitetsavvikelse sedan 2013.

– Det är rätt, medger chefen. Vi är en jättebra avdelning och ni har skött det här bra. Men vi kan alltid bli mycket bättre.

Alla nymodigheter är inte av ondo. Som för några år sedan när vi byggde in en spärr i systemet så att vi inte skulle missa att tarera vågen. Markören i datorprogrammet flyttas inte förrän någon har tryckt på tareraknappen på vågdisplayen. Höften och Cirka-Henke blev Mats och Henrik igen när problemet blev åtgärdat.

Jag hinner precis dricka upp det sista av kaffet innan chefen föreslår:

– Nu bryter vi för kaffe så kan vi diskutera mer sen.

Vi reser oss sakta. Höften linkar genom den avlånga kontorsbyggnaden bort mot fikarummet. Allt jag kommer att tänka på när jag sett de två filmerna är att den första mannen såg ut att ha ett rikt inre liv bakom den disträa uppsynen och att den andra uppträdde mekaniskt och själlöst som en robot. Så ska vi inte ha det. Inte på vår rast.

Vi ser alla lite handfallna ut när vi kommer fram till köket. Chefen känner att han bör ta initiativet. Han går snabbt fram till kaffemaskinen och trycker på knappen, men så kommer han av sig. Han ser inte riktigt ut att hitta var alla sakerna finns. Han vitnar i ansiktet, finner till slut en plastmugg och ställer den lättad under utloppet. Skönt med en paus mitt i alltihop.

Vi andra går fram och tar kaffe också. På samma sätt som vi alltid gör. Lite omständigt och avslappnat. Krockar med varandra under stigande samtal. Under skratten och kivet lever frågan om vem av oss som ska få sluta.

Andreas Svanberg
Illustration: Amalthea Frantz
(KLASS nr 2-2015)

239 reaktioner på ”Novell: Konsten att brygga en kopp kaffe av Andreas Svanberg

 1. It¦s really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 2. Hiya very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds alsoKI’m happy to seek out a lot of useful information here within the put up, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 3. I simply want to mention I am just all new to weblog and truly enjoyed this web site. Probably I’m going to bookmark your website . You definitely have superb posts. Appreciate it for sharing your website page.

 4. I would like to remove the blogger and designer links on the attribution bar at the bottom of a blogger page. I know its not good to remove it and usually i don’t, but this is a page for a business so it needs to look clean and profesisonal..

 5. Our business has been mentioned on a blog in a negative way and I am not sure how I can get the anonymous blogger to remove the post.. I’ve emailed her but have had no response. What are my options and what should my next step be?.

 6. I am trying to find a free Dreamweaver alternative and it looks like Kompozer is good. But I could not find any feedback with using this program for wordpress templates. I wanted to know if anyone has used it and how well it works. Thanks in advance..

 7. There so many different computer tech stuff like Computer Programming, Computer Support Specialists, Computer Systems Analysts. I just want to know what it would be to go work on computers like store or business computers mess up or like tearing computer apart and repairing them. what would them be called?.

 8. Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you made running a blog look easy. The total look of your website is great, let alone the content!

 9. I’m getting a new computer but don’t want to lose my Firefox bookmarks. Is there an easy way to save a record of all the URLs in my Bookmarks and then quickly upload them to Firefox on my new computer?.

 10. You could definitely see your skills in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 11. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 12. I wish to show my thanks to the writer just for rescuing me from this type of trouble. Just after surfing through the online world and coming across ideas that were not pleasant, I believed my life was done. Existing without the presence of approaches to the difficulties you’ve fixed all through your website is a critical case, and the ones which may have in a wrong way damaged my career if I hadn’t noticed your blog. Your good talents and kindness in taking care of a lot of stuff was valuable. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a stuff like this. It’s possible to at this point relish my future. Thanks a lot so much for the expert and sensible help. I won’t hesitate to suggest your web blog to any person who wants and needs care on this subject matter.

 13. Excellent website. Lots of helpful info here. I¡¦m sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And of course, thanks on your effort!

 14. Great work! That is the kind of info that should be shared around the net. Disgrace on the seek engines for not positioning this publish upper! Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

 15. I was just looking for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

 16. I needed to put you one little bit of note to finally say thank you yet again for all the spectacular views you have discussed above. This is certainly strangely generous with you to provide unreservedly what a few individuals might have offered for sale for an e-book to help with making some profit on their own, principally considering the fact that you might have tried it if you ever desired. These concepts additionally worked like the good way to be sure that other individuals have similar dream like my personal own to learn many more concerning this problem. I’m sure there are lots of more pleasant occasions up front for individuals that find out your blog post.

 17. Good write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s blog, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 18. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 19. Terrific work! This is the kind of information that are meant to be shared around the web. Shame on the search engines for now not positioning this publish upper! Come on over and seek advice from my site . Thanks =)

 20. I’ve been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It is pretty price enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net might be much more helpful than ever before.

 21. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to express that I have a very excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I so much without a doubt will make sure to do not fail to remember this site and give it a look on a relentless basis.

 22. It¡¦s truly a nice and helpful piece of info. I¡¦m happy that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 23. you are actually a excellent webmaster. The web site loading speed is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you have performed a fantastic activity in this subject!

 24. A person essentially assist to make seriously articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to create this actual publish incredible. Wonderful job!

 25. Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 26. Hi, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 27. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 28. Thanks , I have just been searching for information about this topic for a while and yours is the greatest I have found out so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive concerning the supply?

 29. My spouse and i got absolutely thankful that Ervin could finish off his research out of the ideas he grabbed out of the weblog. It is now and again perplexing to simply always be giving freely helpful tips which the others have been making money from. And we do understand we now have the blog owner to appreciate for this. The main explanations you have made, the straightforward web site navigation, the relationships you can give support to instill – it’s got most amazing, and it’s facilitating our son in addition to the family do think the article is awesome, and that is wonderfully vital. Many thanks for the whole thing!

 30. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 31. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 32. Great tremendous issues here. I¡¦m very happy to peer your post. Thank you so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 33. I simply wished to appreciate you all over again. I am not sure what I would’ve taken care of in the absence of the creative concepts shown by you concerning my industry. It was actually a daunting crisis in my view, but taking a look at this skilled manner you managed that took me to leap with happiness. I am just grateful for this assistance and in addition sincerely hope you realize what a powerful job you are always providing educating other individuals using a web site. I know that you have never come across any of us.

 34. A person essentially lend a hand to make significantly posts I’d state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to make this particular submit amazing. Wonderful task!

 35. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 36. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 37. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 38. I want to express my appreciation for your kindness supporting people who really want help with this particular niche. Your personal commitment to getting the solution throughout became astonishingly productive and have specifically permitted women much like me to arrive at their targets. Your amazing insightful guideline implies so much a person like me and additionally to my mates. Many thanks; from everyone of us.

 39. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 40. A person necessarily assist to make significantly articles I might state. This is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this actual put up extraordinary. Excellent job!

 41. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 42. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 43. Thanks for another informative website. Where else could I get that type of info written in such an ideal way? I have a challenge that I am simply now working on, and I’ve been at the look out for such information.

 44. I precisely had to thank you so much again. I’m not certain the things that I would have handled in the absence of these techniques shown by you concerning such a field. It actually was a real hard condition in my view, nevertheless viewing the very well-written form you processed it forced me to leap for gladness. I’m just happier for your work and thus pray you comprehend what an amazing job you are undertaking teaching men and women all through a web site. I’m certain you haven’t come across all of us.

 45. hi!,I love your writing very much! share we keep in touch extra about your article on AOL? I need an expert on this house to solve my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to see you.

 46. whoah this blog is magnificent i really like studying your articles. Stay up the great work! You know, a lot of people are hunting around for this information, you could help them greatly.

 47. You made some decent points there. I did a search on the subject matter and found most individuals will go along with with your blog.

 48. It¡¦s in point of fact a great and helpful piece of info. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 49. obviously like your web site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the reality nevertheless I¡¦ll surely come back again.

 50. Thanks for any other informative site. Where else could I get that kind of info written in such a perfect manner? I’ve a mission that I’m simply now working on, and I’ve been at the glance out for such info.

 51. As I site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 52. Thank you a lot for giving everyone an extremely remarkable possiblity to read articles and blog posts from here. It can be very lovely plus jam-packed with fun for me personally and my office acquaintances to search the blog not less than thrice in 7 days to read the fresh guidance you have got. And indeed, I’m just certainly pleased concerning the breathtaking opinions served by you. Selected 4 tips in this article are honestly the very best I’ve ever had.

 53. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually know what you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my web site =). We may have a hyperlink alternate agreement between us!

 54. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 55. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 56. I and also my friends have already been examining the good suggestions located on your site while all of the sudden I got a horrible suspicion I had not expressed respect to the web site owner for them. My boys are actually so warmed to learn them and have in effect honestly been making the most of them. We appreciate you really being so helpful and for having these kinds of high-quality subject matter millions of individuals are really wanting to know about. My personal honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 57. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Studying this information So i¡¦m satisfied to show that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot definitely will make sure to don¡¦t put out of your mind this web site and give it a look regularly.

 58. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 59. You made a few nice points there. I did a search on the issue and found a good number of folks will go along with with your blog.

 60. You have noted very interesting points ! ps nice website . ”I’m going to a special place when I die, but I want to make sure my life is special while I’m here.” by Payne Stewart.

 61. It’s in point of fact a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 62. Hello.This article was really fascinating, particularly because I was browsing for thoughts on this subject last Thursday.

 63. I enjoy you because of all of your labor on this blog. My mother enjoys carrying out investigations and it’s really simple to grasp why. A number of us notice all of the lively tactic you deliver reliable secrets through this web blog and even invigorate contribution from website visitors on this content while our own simple princess has always been learning a lot of things. Have fun with the rest of the new year. Your performing a great job.

 64. It¡¦s in reality a great and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 65. I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I certainly liked reading all that is posted on your website.Keep the stories coming. I liked it!

 66. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 67. magnificent points altogether, you simply won a new reader. What could you suggest about your put up that you made some days ago? Any certain?

 68. My husband and i got absolutely satisfied when Raymond could carry out his web research through the entire ideas he was given while using the site. It’s not at all simplistic just to be freely giving tricks many others have been selling. And we also figure out we have you to thank for this. These explanations you’ve made, the straightforward website menu, the relationships you make it possible to promote – it is most astounding, and it’s assisting our son in addition to our family know that this matter is pleasurable, and that is tremendously indispensable. Thanks for everything!

 69. Someone necessarily assist to make significantly articles I might state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular submit amazing. Wonderful job!

 70. I savor, result in I found just what I used to be having a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 71. F*ckin’ tremendous things here. I’m very satisfied to see your article. Thanks so much and i’m looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 72. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

 73. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 74. You could definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart. ”Everyone has his day and some days last longer than others.” by Sir Winston Leonard Spenser Churchill.

 75. Very good written story. It will be beneficial to anyone who usess it, including me. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 76. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 77. I and my friends came following the nice tips on your site and then unexpectedly came up with a horrible feeling I never expressed respect to the blog owner for them. Most of the young men became for this reason stimulated to learn them and have in effect actually been taking advantage of those things. Many thanks for being really helpful and for picking this sort of perfect information most people are really needing to learn about. My personal honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 78. you’re in point of fact a good webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a great task in this topic!

 79. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 80. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 81. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 82. I must get across my admiration for your kind-heartedness giving support to persons who really want guidance on this one field. Your personal dedication to getting the message across turned out to be remarkably advantageous and have really empowered others much like me to arrive at their objectives. Your personal warm and helpful help and advice indicates so much to me and a whole lot more to my fellow workers. Warm regards; from each one of us.

 83. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 84. I was just searching for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

 85. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal website.

 86. I like this blog very much, Its a really nice situation to read and obtain info . ”Acceptance of dissent is the fundamental requirement of a free society.” by Richard Royster.

 87. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 88. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again!

 89. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually understand what you are speaking about! Bookmarked. Please also talk over with my web site =). We may have a link trade contract among us!

 90. I want to get across my love for your kindness for folks who must have help with the topic. Your real commitment to passing the solution all over ended up being astonishingly significant and has regularly helped regular people just like me to get to their targets. Your valuable advice means a lot a person like me and extremely more to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

 91. certainly like your web site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth however I will definitely come back again.

 92. fantastic points altogether, you simply won a new reader. What may you recommend about your submit that you simply made some days in the past? Any positive?

 93. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 94. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 95. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 96. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 97. magnificent points altogether, you just gained a new reader. What may you recommend about your put up that you made some days in the past? Any positive?

 98. whoah this blog is fantastic i really like reading your posts. Stay up the great paintings! You understand, many persons are searching around for this information, you can aid them greatly.

 99. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally marvellous chance to read articles and blog posts from this web site. It is often very useful and as well , full of a lot of fun for me personally and my office peers to visit your blog no less than thrice every week to read through the newest guidance you have got. And lastly, I’m also always astounded for the superb advice you give. Some 3 facts on this page are really the very best I have ever had.

 100. Wow, awesome blog layout! How lengthy have you been blogging for? you make running a blog glance easy. The total look of your site is magnificent, let alone the content material!

 101. Hello my friend! I wish to say that this article is amazing, great written and come with approximately all vital infos. I would like to peer more posts like this.

 102. I carry on listening to the newscast lecture about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 103. Thank you a lot for providing individuals with remarkably memorable possiblity to read critical reviews from here. It’s always so cool and packed with fun for me and my office mates to visit your website no less than three times weekly to find out the latest guides you have. And indeed, I am just at all times satisfied for the effective creative concepts served by you. Certain 1 facts in this post are rather the best we have all had.

 104. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i¡¦m happy to express that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much certainly will make sure to don¡¦t put out of your mind this web site and provides it a look regularly.

 105. It is actually a nice and helpful piece of information. I am happy that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 106. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 107. I simply couldn’t leave your website before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be again regularly in order to inspect new posts

 108. You could definitely see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 109. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 110. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 111. Thanks , I have recently been looking for information about this topic for ages and yours is the best I’ve came upon so far. But, what concerning the conclusion? Are you sure about the supply?

 112. Useful information. Lucky me I found your website unintentionally, and I’m shocked why this accident did not took place in advance! I bookmarked it.

 113. I am no longer certain the place you are getting your information, but great topic. I needs to spend a while learning more or figuring out more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

 114. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 115. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 116. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 117. Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 118. I and also my friends appeared to be reading the good information from the blog and then all of a sudden I had a horrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those strategies. Most of the people were definitely for this reason passionate to study all of them and have simply been tapping into those things. I appreciate you for really being very considerate and then for settling on this form of wonderful guides most people are really desirous to be informed on. Our honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 119. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 120. I would like to show some thanks to this writer for rescuing me from this condition. Because of browsing throughout the the web and coming across concepts which were not beneficial, I was thinking my entire life was gone. Living without the presence of answers to the difficulties you’ve resolved all through your main review is a critical case, as well as the kind which may have in a negative way affected my entire career if I hadn’t discovered your blog post. Your own personal understanding and kindness in dealing with all the pieces was useful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a step like this. It’s possible to now relish my future. Thanks a lot very much for the professional and sensible guide. I won’t be reluctant to refer your blog to any person who should get tips about this problem.

 121. Wonderful paintings! That is the type of info that are meant to be shared around the internet. Shame on the seek engines for now not positioning this publish higher! Come on over and consult with my web site . Thanks =)

 122. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 123. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 124. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 125. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 126. Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 127. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 128. I want to show some appreciation to the writer for bailing me out of this particular issue. Just after exploring through the search engines and coming across strategies which are not beneficial, I assumed my life was done. Existing without the presence of solutions to the issues you’ve fixed all through your entire report is a critical case, and those that would have adversely damaged my career if I hadn’t come across your site. Your natural talent and kindness in maneuvering the whole thing was tremendous. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a stuff like this. I can now look ahead to my future. Thanks a lot very much for this skilled and results-oriented help. I won’t hesitate to refer the sites to any person who would like direction about this subject matter.

 129. I was just seeking this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 130. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

 131. Nice blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 132. I have to convey my respect for your kindness giving support to folks who absolutely need assistance with this important study. Your real commitment to passing the message throughout was remarkably effective and has in every case made associates just like me to realize their objectives. Your own insightful guide signifies a lot a person like me and a whole lot more to my peers. Thanks a lot; from each one of us.

 133. My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 134. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 135. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 136. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 137. Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you been running a blog for? you make running a blog look easy. The whole look of your website is magnificent, let alone the content material!

 138. I truly wanted to send a quick remark so as to express gratitude to you for some of the amazing ideas you are posting at this site. My extended internet investigation has finally been paid with reasonable information to share with my visitors. I ’d express that most of us readers actually are undoubtedly endowed to exist in a very good community with so many special individuals with valuable suggestions. I feel pretty grateful to have come across the website and look forward to tons of more awesome times reading here. Thank you once more for a lot of things.

 139. It¡¦s really a nice and helpful piece of information. I¡¦m glad that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 140. I precisely needed to thank you very much all over again. I’m not certain what I would have accomplished in the absence of these pointers revealed by you concerning such question. It actually was an absolute frightful issue in my circumstances, nevertheless noticing the professional technique you solved it made me to cry over joy. I’m happier for the advice and even expect you find out what a powerful job your are putting in teaching the mediocre ones thru your web page. More than likely you have never met any of us.

 141. What i do not understood is in fact how you are no longer actually a lot more well-liked than you may be now. You’re very intelligent. You realize therefore considerably when it comes to this subject, produced me personally believe it from a lot of various angles. Its like men and women don’t seem to be interested unless it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs outstanding. Always handle it up!

 142. I have recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. ”The word ’genius’ isn’t applicable in football. A genius is a guy like Norman Einstein.” by Joe Theismann.

 143. Very efficiently written post. It will be useful to everyone who employess it, including me. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 144. I have to get across my appreciation for your kind-heartedness giving support to women who have the need for assistance with this important situation. Your very own commitment to getting the message all over appears to be wonderfully productive and has encouraged men and women much like me to reach their objectives. Your warm and helpful recommendations implies this much to me and much more to my office workers. Thanks a ton; from each one of us.

 145. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 146. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I will certainly be back.

 147. Wow, fantastic weblog format! How long have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The whole look of your web site is wonderful, as smartly as the content material!

 148. whoah this blog is magnificent i love studying your posts. Stay up the great paintings! You understand, many people are searching around for this information, you can aid them greatly.

 149. Very good written information. It will be helpful to anybody who usess it, as well as myself. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 150. whoah this weblog is wonderful i really like studying your articles. Keep up the good work! You realize, a lot of people are hunting round for this info, you can help them greatly.

 151. whoah this blog is excellent i really like reading your articles. Keep up the good work! You recognize, lots of individuals are looking around for this info, you can help them greatly.

 152. Simply want to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 153. Thank you, I’ve just been searching for info about this topic for a while and yours is the best I’ve discovered so far. However, what in regards to the bottom line? Are you certain about the supply?

 154. hello!,I love your writing very so much! share we keep in touch more approximately your post on AOL? I require an expert in this area to resolve my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to see you.

 155. Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

 156. Some genuinely fantastic information, Gladiolus I detected this. ”What happens is not as important as how you react to what happens.” by Thaddeus Golas.

 157. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 158. I¡¦ve read some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you put to create any such fantastic informative website.

 159. You can certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart. ”He never is alone that is accompanied with noble thoughts.” by Fletcher.

 160. Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 161. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 162. hi!,I love your writing very much! percentage we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I need a specialist in this area to unravel my problem. Maybe that is you! Having a look forward to look you.

 163. Just a smiling visitor here to share the love (:, btw great style. ”Treat the other man’s faith gently it is all he has to believe with.” by Athenus.

 164. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 165. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this info So i am glad to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much for sure will make sure to do not disregard this site and give it a glance regularly.

 166. Thanks , I have just been searching for info approximately this subject for ages and yours is the best I have came upon till now. But, what about the conclusion? Are you certain about the source?

 167. I was just looking for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 168. Hey very nice site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also¡KI am glad to find so many useful info right here in the publish, we’d like develop more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 169. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 170. My spouse and i ended up being delighted that Michael could do his preliminary research through your ideas he gained from your very own web site. It’s not at all simplistic just to choose to be giving away instructions the rest could have been trying to sell. So we consider we need the blog owner to give thanks to for this. All of the explanations you’ve made, the straightforward web site menu, the relationships you can make it possible to engender – it’s everything sensational, and it is aiding our son and the family imagine that that subject matter is satisfying, and that is extremely vital. Thanks for the whole lot!

 171. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 172. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 173. I simply want to mention I am very new to blogs and absolutely enjoyed your web-site. Probably I’m going to bookmark your blog . You amazingly have incredible article content. With thanks for sharing your webpage.

 174. you are in point of fact a just right webmaster. The website loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a excellent activity on this subject!

 175. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 176. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 177. You could definitely see your skills in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 178. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 179. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this information So i¡¦m satisfied to show that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot no doubt will make certain to do not disregard this web site and provides it a look on a continuing basis.

 180. Awsome info and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

 181. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

Kommentarer inaktiverade.