Nr 1-2018


Nr 1-2018, 44 sidor, 15 mars-2018

Ni har överträffat er själva!” Maria Hamberg

”Kanonnummer av ”Klass”tänk att det finns en redaktion för arbetarlitteratur i Sverige. Gå med i Arbetarskrivare. Om inte annat för att få dessa fina publikationer.” Dan Kotka.

I årets första nummer har vi satt sågverksarbetaren och författaren Karl Östman på omslaget.  Han gav sågverksarbetarna en röst och blev känd mest för sina noveller och korta skisser som kunde publiceras i arbetarpressen.

Vad vill man undersöka som författare? Det frågar vi Anna Ringberg Stockholm, som länge gömde undan sin bakgrund, men nu är redo att vara mindre diplomatisk.

Ett liv som  helt kretsat kring poesin. Det har föreningen Arbetarskrivares troligen äldsta medlem Erik Pousette 84 i Helsingborg haft. De senaste åren har han kommit ut med flera uppskattade diktsamlingar om arbetslivet. Torgny Karnstedt har träffat honom och pratat om livet och litteraturen.

En av våra mest kända författare är Kjell Eriksson som sedan några år tillbaka bor i Brasilien. Åke Johansson har varit och hälsat på honom och bland annat pratat om  att det behövs en rörelse med klassfrågorna i centrum.  Vi träffar även Mimmi Sandberg från Falun och frågar henne om hennes tankar  kring den kurs arbetarlitteratur hon just avslutat vid Malmö universitet.

Vidare har vi glädjen att kunna publicera två intressanta essäer. Maria Hamberg funderar kring kropp och klass och Ann-Gerd Simu kring identitet och tillhörighet. Vi har också en rad skönlitterära bidrag från Micke Evhammar, Birk Andersson, Fred Lane och Kalle Holmqvist vars novell startar med: Det började med att chefen stal ett äpple….

Till det har vi en intressant artikel om arbetarkonstnären Johan Ahlbäck, vars pris ska uppmuntra konst i hans anda. Vi får också en rapport från Arbetarlitteraturens dag ute på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och två intressant krönikor: Jan-Ewert Strömbäcks Fabrikssystrar och Vesna Prekopics Ser jag inte ut att vara en person kanske? 

I detta nummer recenserar vi 10 aktuella böcker från små och stora förlag.
Politiken av Helen Rådberg, Ordfront förlag
Bara dra av Ann-Helen Laestadius, LL-förlaget
Sista sången från Möllevången av Stig Hansén, Hjalmarsson & Högberg Bokförlag AB
Martin Nexö- den nordiska arbetarlitteraturens pionjär av Per-Olof Mattsson, Ellerströms förlag
Tankar för dagen-manual för ett snällare liv av Bob Hansson, Ordfront förlag
Marken av David Väyrynen, Teg Publishing
Kamp ger återbäring av Rebecca Hybinette, Humanakademiens förlag
Ikon av Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Brombergs bokförlag
Drottningen i kassan av Erika Pettersson, Galago
Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? av Stina Oscarsson, ill: Sara Granér, Leopard förlag

Chefredaktör: Jane Morén
Redaktör: Beata Hansson
Redaktör/Grafisk form: Carola Ankarborg
Ansvarig utgivare: Jenny Wrangborg
Mejl till redaktionen

Prenumerera/bli medlem

Medarbetare detta nummer: Birk Andersson, Ewa Bergdahl, Kristina Eriksson, Ludvig Eriksson, Stefan Estby, Micke Evhammar, Maria Hamberg, Kalle Holmqvist, Stig Johansson, Tina Johansson, Åke Johansson, Torgny Karnstedt, Fred Lane, Raul Leikas, Pia Lindestrand, Ulf Lundén, Hans-Magnus Meincke, Fernando Morén, Magnus Nilsson, Robert Nyberg, Vesna Prekopic, Freke Räihä, Ann-Gerd Simu, Emma Ström, Jan-Ewert Strömbäck