Bergslagsberättaren

Arkivet. Publicerad i KLASS nr 3-2015

Text Ulf Lundén Illustration Ernst Ludvigsson

Dala-Demokratens kulturredaktör Ulf Lundén höll högtidstal på Nils Parling-dagen under den pågående Dan Andersson-veckan 2015 . Här följer det i sin helhet.

Vänner, det är förstås en stor ära för mig att stå här i dag som högtidstalare på Nils Parling-dagen. Han var Finnskogarnas stora arbetarförfattare. I dessa trakter finns delar av mina egna rötter. I dessa skogar åkte min mor Gunvor skidor till skolan. I dessa bygder fällde morfar Ernst sina första tallar och granar med yxa och såg. Här sköt han sitt första rådjur, spelade på danslogar, blev kär i mormor Karin och bildade familj.

Morfar gick före och visade ut vägen – han var ett stöd genom min egen barn- och ungdomstid. Ett gott föredöme, en människa och konstnär av den mer lågmälda och eftertänksamma sorten, jag förnimmer honom varje gång jag känner doften av piprök. Han tog oss på allvar till skillnad mot många andra vuxna.

Det var även min morfar som gjorde mig uppmärksam på Nils Parling när jag hade blivit så pass stor att jag börjat läsa böcker av annan sort än om gamla vilda västernhjältar.

Han var generationskamrat med författaren, delade samma uppväxt och erfarenheter. Morfar berättade för mig om romanen Motorsågen. Han var imponerad över hur någon så exakt på pricken kunde skildra det hårda arbetet i skogen, på ett så tydligt detaljerat och levande sätt.

Så fungerar en levande arbetarlitteratur. Nils Parling skrev om arbetare och kroppsarbete, hade egen bakgrund i arbetarklassen och skrev för arbetare.

Det har i år gått 65 år sedan Nils Parling debuterade med Motorsågen. Det blev ytterligare runt 50 böcker, främst romaner som gång efter annan gav röst åt de förtryckta. Han skrev mustiga berättelser och perspektivet kom alltid underifrån. Det var osminkade och ärliga skildringar.

Det är det unika, det oslagbara med den arbetarlitteratur som växte fram under 1900-talet och när arbetarklassen flyttade fram sina positioner och demokratiserade vårt samhälle. Det fanns bokförlag för arbetarskildrare och fackförbundspressen publicerade gärna noveller.

Ja, litteraturen utgör de mest centrala delarna i en demokrati. I takt med ökat välstånd väcktes också nya drömmar. Många läste i studiecirkelns form. Det fanns en stor bildningstörst.

Morfar gick en korrespondenskurs i reklamteckning. Hur gick det till att en skogsarbetare i finnmarken plötsligt kom på idén att han ville rita, teckna och måla? Han hade talang precis som med musiken.

När morfar började skolan fick han i uppgift att stämma lärarinnans gitarr trots att han själv aldrig hade spelat på instrumentet. Det var dragspelet som var hans musikaliska universum. Han mindes inte när han hade lärt sig att spela. Det skedde någon gång i 4-5 årsåldern. Han och hans bror Johan bildade en musikduo, spelade på olika fester. Morfar berättade:

– Det var inte att tänka på att gå hem ens när flaskorna var tömda och när de hade somnat. Efter någon timme vaknade gubbarna till och ville fortsätta festen.

Tänk om morfar hade haft tillgång till den kommunala musikskolan och därtill en konstnärlig utbildning. Han förblev kroppsarbetare, gick i pension med värk i kropp och leder. En utsliten axel fick honom ibland att stöna av smärta när vi kastade pil i sommarstugan.

Den stora demokratiseringen av Sverige pågick fram till 1980-talet och påverkade alla delar av samhället, inte minst kulturen. Fler människor från vitt skilda bakgrunder tog del av både kulturen och blev själva utövare. Den svenska arbetarlitteraturen gick från kampdikt till arbetarspel som Norbergsstrejken.

Det skapades en länk mellan generationer av arbetarskildrare. Ett tidigare nedtystat kollektiv blev äntligen synliggjord. De mindre bemedlade, de maktlösa, fattiga och utsatta ropade med egna röster. Det var viktigt att lära känna sin egen historia för att över huvud taget kunna möta framtiden. I dag breder historielösheten ut sig på nytt. Nu måste vi återerövra de arbetande människornas historia och kultur.

I dag styr kommersialismen. Marknadssamhället går i turbofart och har fullständigt tagit över den offentliga scenen. Mycket av den tidigare arbetarlitteraturen har marginaliserats. De som sitter på den ekonomiska makten har på olika sätt fått sin vilja igenom oavsett vem som styrt det här landet.

Nu får var och en ta sitt eget ansvar. Det kallas valfrihet. Avstånden har växt mellan människor och mellan stad och land. Dagens framgångsrika idealmänniska bor i en urban storstads- och kulturmiljö, tillhör medelklassen och betraktar landsorten som ett slags äventyrssafari.

Vi som envisas med att bo kvar härute i skogarna förvandlas lätt till exotiska varelser. Jag minns en kräftpremiär för ett antal år sedan. Vi höll till vid stranden nedanför Vanbo herrgård vid sjön Norra Barken.

Plötsligt dök det upp storstadsmänniskor som var på något slags företagsevent. De pratade fint, var uppklädda för en ledig kväll på krogen medan vi satt hukande i våra regnjackor och leriga stövlar. Vi hade tänt en brasa, grillade korv och muttrade i duggregnet.

Plötsligt frågade en kvinna om hon fick köpa sig en korv. En annan undrade om det kostade pengar att titta på kräftorna som krälade runt i botten på våra hinkar.

Vi stod mitt upp i schablonen av oss själva. Jag hörde en speakerröst från den forna journalfilmens dagar:

Glada masar och kullor kantar stränderna i väntan på den stora kräftfångsten.

Ja, det var en scen som hämtad från Nils Parlings penna eller varför inte en film av Lars Molin.

Morfar Ernst och Nils Parling visste på vilken sida av klassamhället de befann sig. De hade egna erfarenheter av illasinnade skogvaktare och förvaltare. Bolaget bestämde men det gick att göra uppror genom att gå samman och strejka. Konflikten är tidlös. Kampen mellan arbete och kapital är inte över. Den har bara börjat om och kläs i andra ord och formuleringar.

Makten över orden är också tidlös. Nils Parling väckte debatt om skogsarbetet, arbetsmiljön och sedermera även den tilltagande skövlingen av Bergslagsnaturen. Om Parling hade levt i dag skulle han ha åtskilliga nya historier att skriva om.

Jag tror att morfar beundrade Nils Parling för hans mod att förverkliga sina drömmar. Att han med penna och skrivmaskin kunde skriva sig fri och göra sig oberoende. Ja, jag är också imponerad över hans envishet, disciplin och sin nit att skildra livet och klasskonflikterna. Han grävde där han stod och förblev en skildrare av Finnskogarna.

Både Nils och min morfar var utövare av den folkliga kulturen, den som kom underifrån, som utvecklades självständigt och oberoende av statsmakter och högre skolor. Båda hade bara sexårig folkskola.

Nils Parling skrev om Finnbäcks-Lars som blev till visor, ett slags blues från Finnskogarna. Så går linjen rakt ut i världen och jag kan utan vidare hitta likheter och sammanhang mellan finnskogarnas arbetare och slavarbetet i den amerikanska södern, där som här överlevde folk med hjälp av musik och mustig berättarkonst. Här som där fanns vidskepelse och magi. Där som här drömde människor om ett drägligare liv.

Jag tänker på min egen uppväxt i Smedjebacken och hur jag via olika krokiga vägar till slut blev kulturredaktör på Dala-Demokraten. Varifrån kom mitt intresse att skriva? Utan olika förebilder hade det aldrig hänt.

Vägen gick från olika jobb i vitt skilda branscher. Verkstadsjobb, brevbärare, mentalskötare och sjukvårdare. Till slut hittade jag hem i journalistiken. Jag stannade också kvar på plats och ställe. Det är här i Bergslagen jag vill vara. Detta är mitt hem och det kan också bli min litterära hemvist.

Jag förnimmer bilder av ett svunnet barndomslandskap. Detta blir min hälsning till den gamle arbetarskildraren Nils Parling vars porträtt sitter på väggen hemma och även i redaktionsrummet i Falun som en påminnelse om vårt gemensamma förflutna och som inspirationskälla.

De är förstås tecknade av min morfar.

Följande stycke är hämtat från ett eget pågående skönlitterärt arbete.

Vårt kosmos kallades Västansjö. Tegelröda hyreslängor låg utslängda på åkern mellan järnvägen och Kolbäcksån som skar samhället i två bitar. Träden grönskade. Ölandstokarna bredde ut sig. Det doftade alltid nyslaget gräs. Stålfabriken svällde därnere i backen. Skrotet fraktades med godstågen. Finnarna tog värvning, flyttade in i ungkarlsbarackerna neråt järnvägen till. De stod i kö, anmälde sig på morgonen, skrev kontrakt på eftermiddagen, kvitterade ut overaller, arbetsskor, handskar, hjälmar och började dagen därpå.

Det talades om smältugnar och vrålhett järn som om det vore ett levande väsen. Knegarna kokade lavan i jättelika
ugnar och det färdiga stålet skickades ut i långtradare på landsvägar, och i vagnar på järnvägsrälsar för att landa på stora byggarbetsplatser med jättelika byggkranar i fjärran länder. Svetten lackade från pannorna och slaggen skulle tömmas.  

Sådant kunde givetvis ingen liten pojkjävel som jag ha en aning om mer än att det hela tiden fanns där och att jag ännu har all denna brinnande lava i blodet.

Jag var och är en del av skorstensröken och det glödgade stålet.

Snorloskorna sköts iväg med full kraft över balkongräckena. Den gamla kärringen i C-porten spådde oss en lysande framtid med hjälp av kaffesump. Någon matade fåglar med gammalt vitt bröd. Sjöfåglarna skränade nere vid ån. Det slog i dörrar och portuppgångar. Det luktade fläsk och bruna bönor i hela huset, Melodiradion strömmade ut från de öppna fönstren och alla grabbar rusade runt på gårdarna med hemmagjorda trävapen och knattrande knallpulverpistoler.

Och vår värld; den var inte större än en bråkdels millimeter av en myrstack.

Vänner, med dessa ord vill jag att vi tillsammans förenar oss i ett fyrfaldigt leve för Nils Parling-dagen. Den är en inspirationsdag, ett viktigt landmärke för en annan sorts litteratur och kulturmöte som vill något mer än att bara stryka makten medhårs och syssla med motståndslös underhållning.

Nils Parling (1914-2002) var en produktiv författare som skrev drygt femtio verk. Hans berättelser står alltid på de svagares sida, och utspelar sig ofta i glesbygdens Bergslagen. Genombrottet kom med debutromanen Motorsågen (1950) som han skrev då han låg med gipsat ben efter en olycka i skogen, en tall som fallit över honom. Boken väckte en debatt om arbetsförhållandena i skogen.

Motorsågen filmatiserades 1983 i regi av Lars-Göran Pettersson och finns att se på SVT Öppet arkiv.

Illustration av Ernst Ludvigsson (Ulf Lundéns morfar)

247 reaktioner på ”Bergslagsberättaren

 1. I just want to say I am just very new to blogging and seriously savored this blog site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You really have really good articles. Many thanks for sharing your web page.

 2. I loved as much as you’ll obtain performed right here. The caricature is attractive, your authored material stylish. however, you command get got an impatience over that you wish be turning in the following. ill surely come further formerly once more since precisely the similar nearly a lot frequently within case you protect this increase.

 3. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 4. Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The whole glance of your website is excellent, let alone the content material!

 5. I have been told to improve your creative writing you need to read a lot.. What great classic books, can I read (from any period or country) that will improve my writing.. Genre is unimportant, though I am not writing for children.. I said classic, I read science fiction/recent literature as entertainment. But to improve the quality of writing, read the masters. Can any one write a list of great writers to read..

 6. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 7. you’re really a good webmaster. The website loading pace is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a great task in this subject!

 8. I and also my guys were looking at the best solutions on your web blog and then at once developed an awful suspicion I had not expressed respect to the website owner for those secrets. Those guys are actually certainly passionate to study them and have in effect extremely been having fun with those things. I appreciate you for truly being quite kind and for picking this kind of superior subject areas most people are really wanting to be aware of. My personal sincere apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 9. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal site.

 10. Thanks , I’ve just been searching for information approximately this subject for a while and yours is the greatest I have came upon so far. However, what in regards to the bottom line? Are you sure in regards to the source?

 11. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 12. I simply had to appreciate you again. I do not know what I might have taken care of in the absence of the entire basics discussed by you on this industry. It had been a real frustrating problem in my circumstances, however , understanding your professional tactic you treated that made me to weep with joy. I’m grateful for your information and as well , sincerely hope you find out what an amazing job you have been carrying out instructing other individuals thru your website. Probably you’ve never got to know any of us.

 13. Hi there, I found your site by means of Google even as looking for a related subject, your site got here up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 14. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 15. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 16. excellent put up, very informative. I ponder why the other experts of this sector don’t understand this. You must continue your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 17. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different customers like its aided me. Good job.

 18. It is in point of fact a great and useful piece of info. I¡¦m satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 19. I’ve been surfing online greater than three hours today, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content as you did, the web shall be a lot more useful than ever before.

 20. naturally like your web-site however you have to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I¡¦ll definitely come back again.

 21. Hello very nice web site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds also¡KI am glad to search out so many useful info right here within the submit, we’d like develop more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 22. Thank you, I have recently been looking for info approximately this topic for a long time and yours is the best I’ve came upon so far. But, what concerning the conclusion? Are you certain concerning the supply?

 23. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 24. Hello there, I discovered your web site by means of Google while searching for a similar matter, your web site got here up, it appears to be like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 25. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist different customers like its helped me. Good job.

 26. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 27. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 28. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 29. whoah this weblog is wonderful i really like studying your articles. Stay up the good paintings! You understand, many people are hunting round for this info, you can aid them greatly.

 30. whoah this weblog is wonderful i like reading your posts. Stay up the great work! You recognize, a lot of persons are hunting round for this info, you could aid them greatly.

 31. I am so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 32. I would like to convey my appreciation for your kind-heartedness giving support to men and women that really want help on the concept. Your real commitment to getting the solution up and down has been incredibly functional and has continually helped somebody just like me to realize their desired goals. Your amazing insightful help signifies this much a person like me and substantially more to my colleagues. Thank you; from each one of us.

 33. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 34. I wish to express some appreciation to the writer just for bailing me out of this type of setting. Because of looking out through the the web and meeting ways that were not beneficial, I assumed my life was over. Living minus the approaches to the issues you have sorted out by way of your write-up is a crucial case, and the kind which could have in a wrong way affected my career if I had not discovered the website. Your primary talents and kindness in playing with a lot of stuff was important. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I can also at this point look forward to my future. Thank you so much for this expert and sensible help. I will not hesitate to suggest your web blog to any individual who should have guide on this problem.

 35. Thanks so much for giving everyone remarkably marvellous chance to read critical reviews from here. It is usually very ideal and also full of a good time for me personally and my office fellow workers to visit your site at the very least 3 times in one week to learn the latest secrets you have. Of course, I am usually fulfilled with the very good knowledge served by you. Selected 2 facts in this post are undeniably the best we’ve had.

 36. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 37. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 38. you are in reality a excellent webmaster. The website loading pace is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a wonderful job in this subject!

 39. Nice blog here! Additionally your web site so much up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I want my web site loaded up as fast as yours lol

 40. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 41. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 42. I’m also commenting to let you know what a outstanding encounter our daughter obtained reading your web site. She discovered such a lot of things, with the inclusion of how it is like to have a marvelous helping mindset to let the rest without problems know certain multifaceted things. You truly surpassed her expectations. Thanks for churning out the invaluable, trusted, educational as well as cool tips on this topic to Emily.

 43. My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 44. I was just looking for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

 45. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 46. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 47. I’ve been browsing on-line more than three hours today, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will probably be much more useful than ever before.

 48. You really make it seem really easy together with your presentation however I to find this topic to be actually something that I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complex and extremely wide for me. I’m having a look ahead to your subsequent post, I will attempt to get the grasp of it!

 49. Wonderful work! This is the type of information that should be shared across the internet. Disgrace on Google for now not positioning this post higher! Come on over and consult with my website . Thank you =)

 50. Hey, you used to write great, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 51. I¡¦ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this information So i¡¦m satisfied to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot definitely will make sure to do not fail to remember this web site and give it a glance regularly.

 52. Someone essentially assist to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this actual publish incredible. Fantastic task!

 53. What i don’t realize is in fact how you’re now not actually much more neatly-liked than you may be right now. You’re so intelligent. You understand thus considerably with regards to this subject, produced me in my view believe it from so many varied angles. Its like women and men aren’t involved until it¡¦s something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. At all times maintain it up!

 54. Some really wonderful content on this website, thank you for contribution. ”Gratitude is merely the secret hope of further favors.” by La Rochefoucauld.

 55. I’ve recently started a web site, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. ”My dear and old country, here we are once again together faced with a heavy trial.” by Charles De Gaulle.

 56. I¡¦m now not positive where you’re getting your info, however good topic. I needs to spend some time finding out more or figuring out more. Thanks for magnificent information I used to be searching for this information for my mission.

 57. Good write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 58. Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 59. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help different users like its helped me. Great job.

 60. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this website, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 61. You could definitely see your skills within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 62. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 63. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 64. Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a great website.

 65. You are my intake , I have few web logs and rarely run out from to post .I conceive this web site contains some very excellent info for everyone. ”Only the little people pay taxes.” by Leona Helmsly.

 66. I¡¦ll right away snatch your rss as I can’t to find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 67. Hi there, I found your website by means of Google even as looking for a similar topic, your site got here up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 68. hi!,I really like your writing so much! percentage we keep in touch extra approximately your post on AOL? I need an expert in this area to solve my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to see you.

 69. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 70. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 71. Excellent website. Lots of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!

 72. Normally I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 73. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 74. I have read a few just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create any such excellent informative web site.

 75. I am only writing to let you be aware of what a nice discovery my princess experienced reading through your web page. She mastered a lot of details, most notably how it is like to have an awesome coaching style to get a number of people with ease understand certain extremely tough issues. You truly exceeded visitors’ expected results. Thank you for showing those effective, trustworthy, revealing and even fun guidance on the topic to Lizeth.

 76. It¡¦s actually a great and helpful piece of info. I¡¦m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 77. whoah this weblog is magnificent i really like studying your posts. Keep up the good work! You know, a lot of persons are looking around for this information, you can aid them greatly.

 78. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 79. I like this post, enjoyed this one thank you for posting. ”It is well to give when asked but it is better to give unasked, through understanding.” by Kahlil Gibran.

 80. Great blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 81. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 82. I’ll immediately seize your rss as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 83. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 84. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 85. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 86. you’re really a just right webmaster. The web site loading speed is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful process in this topic!

 87. Good info and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional writers? Thank you 🙂

 88. It¡¦s actually a great and useful piece of information. I¡¦m happy that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 89. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 90. I genuinely enjoy reading through on this web site , it holds great posts . ”We find comfort among those who agree with us–growth among those who don’t.” by Frank A. Clark.

 91. I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

 92. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 93. Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 94. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is really annoying. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 95. Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 96. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 97. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a tremendous site.

 98. Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 99. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

 100. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 101. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 102. Thank you so much for providing individuals with a very splendid chance to read critical reviews from this site. It’s always so kind and as well , stuffed with a lot of fun for me and my office friends to search your web site minimum 3 times per week to read through the latest tips you have. And definitely, I’m certainly astounded concerning the beautiful solutions you serve. Some 4 ideas on this page are in reality the very best we have all ever had.

 103. Great – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 104. great points altogether, you simply gained a logo new reader. What may you suggest in regards to your submit that you simply made a few days ago? Any certain?

 105. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 106. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

 107. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal web-site.

 108. you’re actually a just right webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent activity on this matter!

 109. Some genuinely great information, Sword lily I found this. ”Nothing can resist the human will that will stake even its existence on its stated purpose.” by Benjamin Disraeli.

 110. It¡¦s truly a nice and useful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 111. I have been browsing online more than 3 hours lately, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It’s pretty value sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content material as you probably did, the net can be much more useful than ever before. ”We are not retreating – we are advancing in another Direction.” by Douglas MacArthur.

 112. whoah this blog is wonderful i like reading your articles. Keep up the good paintings! You recognize, many persons are looking round for this information, you can aid them greatly.

 113. Very good written post. It will be helpful to anybody who utilizes it, including yours truly :). Keep up the good work – looking forward to more posts.

 114. Hi, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, could test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a large component to people will pass over your magnificent writing because of this problem.

 115. Wow, fantastic weblog structure! How long have you been running a blog for? you made running a blog glance easy. The full look of your site is wonderful, let alone the content material!

 116. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 117. Simply want to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 118. You actually make it appear so easy along with your presentation but I to find this matter to be actually one thing that I believe I’d by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely vast for me. I’m taking a look ahead on your next put up, I¡¦ll try to get the hold of it!

 119. I precisely needed to thank you very much once again. I do not know what I would have implemented in the absence of those suggestions discussed by you on such area. It absolutely was the hard situation in my position, but viewing the very well-written approach you processed it took me to jump over happiness. Now i’m grateful for this work and then have high hopes you recognize what a great job you happen to be doing instructing people today all through your site. I’m certain you’ve never encountered all of us.

 120. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 121. You are my inspiration , I own few blogs and sometimes run out from to post .I believe this site contains some real wonderful information for everyone. ”Dealing with network executives is like being nibbled to death by ducks.” by Eric Sevareid.

 122. magnificent points altogether, you simply won a new reader. What may you suggest about your put up that you made a few days ago? Any certain?

 123. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 124. My wife and i got absolutely happy that Albert managed to conclude his survey from your ideas he received out of your weblog. It is now and again perplexing just to be releasing instructions which usually people may have been trying to sell. And we do know we have the website owner to appreciate for that. Those explanations you made, the easy blog navigation, the friendships your site aid to foster – it’s got all astonishing, and it is facilitating our son in addition to us recognize that this concept is pleasurable, and that is seriously essential. Many thanks for the whole lot!

 125. I precisely desired to thank you very much once more. I do not know the things I could possibly have accomplished without the entire recommendations discussed by you directly on this situation. Previously it was a fearsome setting in my view, however , discovering this specialized style you processed the issue took me to leap for joy. I’m grateful for your support and as well , hope you realize what a powerful job you are always undertaking instructing others by way of your website. I am sure you have never encountered all of us.

 126. Its excellent as your other blog posts : D, appreciate it for putting up. ”So, rather than appear foolish afterward, I renounce seeming clever now.” by William of Baskerville.

 127. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 128. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 129. You could certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 130. I was just searching for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 131. Hi there, You have done a fantastic job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this site.

 132. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 133. Some really superb information, Gladiola I found this. ”War does not determine who is right – only who is left.” by Bertrand Russell.

 134. I was just seeking this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 135. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 136. Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal web site.

 137. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 138. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 139. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 140. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 141. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this site, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 142. I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 143. whoah this weblog is excellent i like studying your posts. Stay up the good paintings! You recognize, a lot of people are looking around for this info, you can aid them greatly.

 144. I’ve recently started a website, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 145. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 146. Hi there, I discovered your web site by the use of Google even as searching for a similar matter, your website got here up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 147. Thank you, I’ve just been looking for information about this topic for a long time and yours is the best I have discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you positive concerning the source?

 148. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 149. Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally special opportunity to discover important secrets from here. It is often very nice and as well , stuffed with a great time for me personally and my office friends to search your website a minimum of three times in 7 days to see the newest stuff you have got. And of course, I am also actually contented with your mind-boggling solutions you serve. Some 1 facts in this article are clearly the most efficient we have all ever had.

 150. wonderful publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 151. I and also my guys were viewing the great solutions located on your website while immediately got a horrible suspicion I never thanked you for those strategies. These boys came as a consequence warmed to see them and have now pretty much been taking advantage of them. Many thanks for actually being well accommodating and then for obtaining such marvelous subjects most people are really desirous to understand about. My honest regret for not saying thanks to sooner.

 152. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 153. Great article and right to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

 154. I will immediately grab your rss as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

 155. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 156. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 157. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 158. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 159. Hello my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and include almost all vital infos. I would like to peer extra posts like this.

 160. What i don’t understood is in fact how you are no longer really a lot more neatly-preferred than you might be right now. You’re very intelligent. You know therefore considerably on the subject of this topic, produced me in my view imagine it from a lot of numerous angles. Its like men and women are not interested except it is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent. Always care for it up!

 161. I’ve recently started a web site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 162. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 163. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 164. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 165. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 166. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 167. F*ckin’ remarkable things here. I’m very glad to peer your post. Thanks so much and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 168. Great awesome issues here. I¡¦m very satisfied to look your article. Thank you a lot and i am taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 169. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I will certainly be back.

 170. Howdy very nice site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am glad to seek out a lot of helpful info right here in the put up, we want work out extra strategies on this regard, thank you for sharing.

 171. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four emails using the same comment. Can there be in whatever way you are able to get rid of me from that service? Thanks!

 172. I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

 173. Hello, you used to write great, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

 174. Hi there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.

 175. You really make it seem really easy with your presentation however I in finding this matter to be really something that I feel I would never understand. It sort of feels too complicated and very extensive for me. I’m looking ahead to your subsequent submit, I will try to get the dangle of it!

 176. Someone essentially lend a hand to make seriously articles I might state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the research you made to create this actual submit incredible. Great job!

 177. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 178. Usually I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

 179. I simply couldn’t go away your site prior to suggesting that I really enjoyed the usual info a person supply on your visitors? Is gonna be back incessantly to investigate cross-check new posts

 180. I simply want to say I’m newbie to blogs and certainly savored you’re web site. Very likely I’m want to bookmark your site . You really come with beneficial writings. Many thanks for sharing with us your blog site.

 181. I actually wanted to send a brief comment so as to appreciate you for the amazing concepts you are posting at this website. My extensive internet look up has at the end been honored with really good facts and techniques to exchange with my contacts. I would claim that many of us website visitors are unquestionably endowed to live in a notable place with very many marvellous people with beneficial tactics. I feel quite lucky to have discovered the website and look forward to really more fabulous moments reading here. Thanks once again for a lot of things.

 182. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this information So i am satisfied to show that I have a very excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I most surely will make certain to don¡¦t disregard this web site and give it a look on a continuing basis.

 183. Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily breathtaking possiblity to read critical reviews from here. It is always so great and as well , full of a lot of fun for me personally and my office peers to search your site really three times weekly to see the latest tips you will have. Not to mention, I’m so usually astounded with the amazing guidelines you serve. Certain two points in this post are particularly the best I’ve ever had.

 184. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 185. I carry on listening to the newscast lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 186. I have been told to improve your creative writing you need to read a lot.. What great classic books, can I read (from any period or country) that will improve my writing.. Genre is unimportant, though I am not writing for children.. I said classic, I read science fiction/recent literature as entertainment. But to improve the quality of writing, read the masters. Can any one write a list of great writers to read..

Kommentarer inaktiverade.