Nummer 2-2023

Sommarens hetta är här och Klass utkommer med sitt andra nummer för året. Beata Hansson har träffat Robert Åsbacka och Vibeke Olsson. Två författare som båda avslutar stora romanprojekt; Robert Åsbacka sin trilogi som startade med Kistmakarna och Glömda rum och nu avrundas med Takläggarna, Vibeke Olsson som med Stockens färd mot havet sätter punkt för sin berättelse om Bricken. Torgny Karnstedt minns sin nyligen bortgångna vän, författaren och översättaren, Philippe Bouquet. Dan Fränkel belyser klassperspektivet i Evert Taubes visor.

Under vinjetten Hallå där pratar vi med Pelle Sunvisson som är aktuell som redaktör för antologin Något har hänt – 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden. Vi träffar också vinnaren av Föreningen Arbetarskrives stipendium, Linda Eriksson, och de författare som fick hedersomnämnande, samt bjuds på utdrag ur deras textbidrag. Och kickar igång första delen i vår skrivstafett!

Utöver detta krönikor, Karin Nilsson skriver om Sara Lidman som i år skulle fyllt hundra och Vesna Prekopic om språk och klass, en utblick till Ukraina och naturligtvis recensioner.

I numret recenseras:

Kommunalarbetarens antologi Vi säger ifrån varje dag

Stubbrötter av Marie Hållander

Bymoln av Carola Ankarborg

Medborgarna av Henrik Bromander

Till vår ära av Alejandro Leiva Wenger

Dan Anderssons Stockholm: en stadsvandring av Göran Greider

Svensk skräcklitteratur 2 avMattias Fyhr

En av dem av Qaisar Mahmood

Rent åt helvete av Elinor Torp