Nummer 2 – 2024

Nr 2-2024

I årets andra nummer av Klass kan vi bland annat läsa om ETC:s Johan Jenny Ehrenberg som berättar om hur klass, kamp, klimat och kön hör ihop, och om hur vi ska besegra farorna som alla till vänster om högerpressen står inför idag.

Vi talar med serietecknaren Sofia Lucas om vad man vinner på att inte nöja sig med text när man vill nå fram med sina politiska budskap, och om hur viktigt det är att inte glömma humorn.

Vi beger oss till en arbetarlitteraturfestival i Florens, där arbetarnas kamp för att behålla jobbet sker samtidigt som litteraturen exponeras på olika scener i den bilfabrik där mässan har sin plats.

Numrets Skrivarskola har i detta nummer tema ”Experiment”. Vad händer när AI får skriva din berättelse?

Vårt historiska porträtt denna gång handlar om den ”obotliga pessimisten”, författaren Folke Fridell, som i flera böcker bland annat gestaltade maktordningen i arbetslivet, något han själv fick uppleva redan som barn.

Vi talar med Linnea Garli, en av de medverkande författarna i antologin En viktlös skärva av tid i Gaza – en poetisk antologi till stöd för Palestina. Varför ska vi engagera oss i en konflikt som sker så långt borta? Och får vi som inte har en personlig koppling ens uttala oss? Antologin har samlat drygt 60 medverkande och många kan räknas som arbetarskrivare.

Vi träffar dessutom redaktörerna Anna Arvidsdotter och Marie Hållander mitt i arbetsprocessen av Föreningen Arbetarskrivares kommande antologi, liksom vi möter årets arbetarskrivarstipendiat Monica Anjefelt.

Dessutom i vanlig ordning: novell, tänkvärda essäer och bitska krönikor!

I numret recenseras:

Balladen från Norr av Alfonso Zapico

Hyper av Agri Ismaïl

En trappa upp i en mörk gränd – Bordellhärvan 9 i Stockholm 1838–41 av Kalle Holmqvist

Ett bortkastat liv av Sofia Lilly Jönsson

Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd – Författarparet Moa och Harry Martinson av Ebba Witt-Brattström

Kommunistiska manifestet av Mats Kejonen

Ett hav emellan – De finska krigsbarnen berättar red. Ingrid Sjökvist & Susanna Alakoski

Vi kom från Johannes av Madelene Edlund

Jag erkänner inte längre er auktoritet av Glenn Bech

Före detta fröken av Elin Johansson

Edda 3.0 av Jesper Lundby