Arkivet. Nr 3-2015. Recension.
En värld att vinna
Anna Fröding
Visto förlag (2015)
En värld att vinna är första delen av en trilogi som handlar om Karl Frisch. Han är född 1919 och uppväxt i ett fattigt arbetarhem i Berlin. Föräldrarna är övertygade kommunister och vi får följa familjen under tjugotalet och unge Karl under trettiotalet och fram till 1944. Men den äldre Karl som blivit åttio fungerar som berättaren som reflekterar med sitt liv i backspegeln år 1999. Det är tydligt att författaren har mera att berätta och läsarna får vissa små smakprov utlagda här och där bland de nästan 400 sidorna.
Anna Fröding berättar trovärdigt och medryckande. Vissa scener är särskilt starka, särskilt när Karls familj splittras och han tvingas in i Hitlerjugend trots att han hela tiden är övertygad om att hans röda ideologi är överlägsen den bruna som breder ut sig under hans barndom. Fångenskapen i koncentrationslägret Sachsenhausen norr om Berlin upptar en stor del av boken och berättelsen härifrån kan mäta sig med Primo Levis bok Är detta en människa som på ett gripande sätt skildrar dennes tid i Auschwitz.
Ett frågetecken kan sättas för lägerupproret som förekommer. Enligt Majgull Axelsson gjorde romer uppror i Auschwitz men annars verkar det ha varit ont om sådant i koncentrationslägren. Av skäl man kan föreställa sig. Att något sådant hänt i Sachenshausen känns knappast troligt.
Det finns paralleller till vår tid. Med huliganer som härjar i gaturummet och krafter som organiserar sådan verksamhet. Något som drabbar eller kastar skuggor över oss alla.
Vår huvudperson har en stark integritet och nyanserad personlighet och man vill gärna följa honom genom den europeiska historien och hans egen utveckling. Vi håller utkik efter nästa bok.
Stefan Estby