Recension: Fri höjd och arton andra noveller- antologi

Fri höjd och arton andra noveller – Novelläsning inom fackliga studier

En bok för alla (2015)

Den här lilla, behändiga novellantologin har tagits fram för att användas på 2-3-dagars fackföreningskurser. Det är berättelser från arbetslivet av 17 nutida arbetarförfattare, välkända namn som Aino Trosell, Henrik Johansson och David Ericsson men även nyare som Fatmir Lleshi, andrapristagare i Kommunalarbetarens novelltävling 2013 med Var ligger min arbetsplats imorgon? om en fåfäng RUT-städerska. Historierna ger en både rörande och upprörande insikt i det aktuella läget på arbetsmarknaden; stressen och slitet som de försämrade villkoren orsakat med neddragningar och ackordshets, men också yrkesstolthet och kamratskap. Novellerna är korta och ganska lättlästa men visar hur mycket skönhet som kan rymmas även i ett enkelt språk.

Som Frida Samsonovits avslutande rader i Maskinliv om en dag inom hemtjänsten som börjar i sjukskrivningskaos och en drastiskt decimerad arbetsstyrka:

Ingen säger något. Alla vet att det inte går. Alla vet att det måste gå. Alla vet att det kommer att gå ändå. Tiden går.

Boken inleds med en metoddel för kursledare i vilken man föreslår att endast en novell ska läsas och diskuteras men kursdeltagarna får boken med sig hem och kan läsa vidare på egen hand.

Pia Lindestrand
KLASS 2-2015