Recension: I motstånd växer tanken av Crister Enander

Arkivet. Nr 3-2015. Recension.

I motstånd växer tanken – Från Klara Johansson till Simone de Beauvoir

Crister Enander
Heidruns förlag (2015)

Författaren och litteraturkritikern, Crister Enander, har samlat sina tankar om 17 kvinnliga författarinnor som inspirerat honom. Inte bara i hans eget skrivande utan också utvecklat honom som människa. Det finns inget annat eller bättre sätt att utvecklas själsligt och mentalt menar Enander, än i samtal som är präglade av öppenhet och hänsynslös ärlighet. Det är i motståndet tanken kan växa. Som när Enanders tonårsjag möter sin första kärlek, Ella, på stadsbibliotekets Café. De långa diskussioner om litteratur och politik som följde i en iskall etta vid Odengatan tvingade honom att förfina sin formuleringskonst genom stringentare logik och kunskaper.

Litteraturen är, hävdar Enander, en väg till ökad förståelse för andras livsvillkor. Han argumenterar med emfas mot dem som hävdar att män och kvinnor inte skulle kunna förstå varandra. Skulle vi avstå från att försöka ta till oss erfarenheter från hälften av mänskligheten?

Boken har en löst sammanhållen ram av dagbok. Texterna har daterats från fjärde juni till tolfte augusti, en sommar när han vandrar till sin skrivarlya. Det är en essäsamling där Enander förflyttar sig i ett associativt flöde från en idag nästan bortglömd svensk skribent från tidigt svenskt 1900-tal till den franska feministikonen.

Hans språk är kristallklart, vackert, informativt och förtjänar att läsas långsamt och med eftertanke.

Pia Lindestrand