Utblick: Att resa ut ur könsgarderoben på fabriksgolvet  

Ur arkivet

Under vinjetten Utblick kommer vi göra utflykter till litteratur om arbete och klass runtom i världen. I detta nummer berättar Anna Sara Fire, boende i USA sedan 2006 och före detta journalist på bland annat Internationalen och Situation Stockholm, om amerikanska aktivisten och författaren Leslie Feinberg.

 

Text: Anna Sara Fire

I november 2015 var det ett år sedan författaren och revolutionären Leslie Feinberg dog.

Vet du inte vem Leslie var så ska jag berätta.

Kanske säger du hon om Leslie för att Leslie ser ut som en kvinna. Kanske undrar du varför Leslie ser så sur ut på bilder du sett? Eller varför Leslie bär slips och har armarna korsade över bröstet som om hon är arg på just dig? Kanske läste du hennes bok Stone Butch Blues och blev turist i en värld som du inte ens visste fanns.

Kanske händer något djupt inne i dig. En förvirring runt ditt eget könsuttryck eller den starka identifikationen vi har som varelser som behöver veta hur vi ska sexualisera någon? Kanske förstår du inte Leslies signaler.

Eller kanske är du som jag. Då blir du lite svag i knäna av den där blicken som inte ber om någons godkännande. Om du är som jag känner du hur revolutionen kokar i blodet när du ser det obevekliga uttrycket i ansiktet och de svarta, tunga kängorna på fötterna. Och händerna som arbetat på fabrik och dessutom skrivit en bibel för alla oss som känner att könstillhörighet är större och mer komplicerat än den färgade filt vi blev tilldelade på BB. Kanske blev boken ditt första fönster ut i en annan värld som du inte visste var din. En värld där könstillhörighet är något man väljer och utforskar, inte blir tilldelad.

Leslie var medlem i Workers World Party, redaktör för tidningen Workers World och hade en hedersutnämnd doktors titel vid Starr Kings universitet. Dessutom var Leslie en outtröttlig aktivist som alltid gav röst åt de tystade.

Stone Butch Blues kom ut 1993 och var Leslies första roman. Den blev mycket uppmärksammad och fick snart kultstatus. Men det blir ändå inga nya upplagor av boken. Författarens sista önskan var att den skulle bort från den kapitalistiska marknaden som Leslie föraktade så innerligt för att istället bli nedladdningsbar gratis.

När man pratar om Leslie måste man nämna de människor som hon berör. Jag tänker till exempel på Jack som steker ägg och bacon på ett fik i Philadelphia varje morgon. Han läste Stone Butch Blues som ung flata, och plötsligt förstod han att det som resten av världen såg som fult, okvinnligt och om du bara klär dig lite bättre får du nog en pojkvän, faktiskt hade ett annat namn. Att han var mer än någon annans besvikelse. Han identifierade sig helt med bokens huvudperson när han läste den på bussen till jobbet och gömde den längst ner i ryggsäcken när han steg av.

Eller Joe som träffade Leslie innan han bytte kön. Det var på en bar i New York efter en konferens om könstillhörighet. De stod vid bardisken. Joe tog mod till sig och mumlade fram hur mycket Leslie hade betytt for honom som ung butch. Och Leslie lyssnade. Han minns än i dag hennes intensiva, uppmärksamma blick.

Med Stone Butch Blues var Leslie först med att ge litteraturvärlden en inblick i någonting som det tidigare inte funnits intresse för eller möjlighet att se. En ung arbetarpersons resa ut ur könsgarderoben på fabriksgolvet. När den man är är starkare än konsekvenserna som väntar när man trotsar normen. För att citera Leslie: You’re more than just neither, honey, There’s other ways to be than either-or. It’s not so simple. Otherwise there wouldn’t be so many people who don’t fit.

Jag ville så gärna berätta for dig om Leslie. Ville berätta om en person som stod upp för skitiga arbetarvärderingar, trots akademisk examen. Jag ville säga något om hur Leslie även som sjuk i slutet av sitt liv höll könskrigarens fana högt. Som såg politik i allt.

 

FAKTARUTA:

Leslie Feinberg föddes i Kansas City Missouri 1949 och dog i Syracuse New York 2015. Leslie var författare, redaktör, professor och aktivist men mest känd for sin bok Stone Butch Blues – en berättelse om att hitta sin könstillhörighet i arbetarmiljö.

Stone Butch Blues vann bland annat Lambda Litterary Award och American Library association Gay&Lesbian Book Award.

Leslie Feinberg skrev också: Trans Liberation: Beyond Pink or Blue (1992), Transgender Warriors: Making History from Joan of Arc to Dennis Rodman (1996) och Rainbow Solidarity in Defense of Cuba –a compilation of 25 journalistic articles (2009). Leslie skrev om transsexualitet och könstillhörighet och fick en honorar doktors examen från Star Kings Universitet.

För Leslie var politiken allra viktigast. Leslie var medlem i Workers World Party och redaktör för tidningen Workers World och identifierade sig som arbetarklass, sekulär jude, transsexuell, feminist och kommunist.

Foto:

Nr 4-2015